Domov / Recept / Vegan žemličky (bez laktózy/kazeínu/cukru)

Vegan žemličky (bez laktózy/kazeínu/cukru)

Chuťovo veľmi dobré, vláčne a pružné 🙂

Vegan žemličky (bez laktózy/kazeínu/cukru)
Vegan žemličky (bez laktózy/kazeínu/cukru)
Hodnotienie: 0
Hodnotenie: 0
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Milujem domáce vajíčka. Som polovičná vegetariánka, no nikdy by som si nebola pomyslela, že práve ja budem robiť doma niečo vegan a "vyrábať" doma vajcia 😀 Ale ako sa vraví, nikdy nehovor nikdy, a keďže sa snažím myslieť aj na vás vegánov, vyskúšala som to. Z výsledku som veľmi prekvapená, cesto bolo fantastické, jemné, vláčne až dokonca žemličky po upečení pružné. Veď vyskúšajte sami a poviete mi 🙂 Jedine jedna drobnosť, ak máte vychytávku, čím potrieť vrch žemličiek, aby sa sezam lepšie udržal, rada sa niečo priučím 🙂
Množstvo Príprava
6 ks 10 min.
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15-20 min. 60-120 min
Množstvo Príprava
6 ks 10 min.
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15-20 min. 60-120 min
Vegan žemličky (bez laktózy/kazeínu/cukru)
Vegan žemličky (bez laktózy/kazeínu/cukru)
Hodnotienie: 0
Hodnotenie: 0
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Milujem domáce vajíčka. Som polovičná vegetariánka, no nikdy by som si nebola pomyslela, že práve ja budem robiť doma niečo vegan a "vyrábať" doma vajcia 😀 Ale ako sa vraví, nikdy nehovor nikdy, a keďže sa snažím myslieť aj na vás vegánov, vyskúšala som to. Z výsledku som veľmi prekvapená, cesto bolo fantastické, jemné, vláčne až dokonca žemličky po upečení pružné. Veď vyskúšajte sami a poviete mi 🙂 Jedine jedna drobnosť, ak máte vychytávku, čím potrieť vrch žemličiek, aby sa sezam lepšie udržal, rada sa niečo priučím 🙂
Množstvo Príprava
6 ks 10 min.
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15-20 min. 60-120 min
Množstvo Príprava
6 ks 10 min.
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15-20 min. 60-120 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: ks
Postup prípravy
  1. Najprv si "vyrobíme" vajce. Pomelieme ľanové semiačka, pridáme chia, vodu, zamiešame a necháme postáť cca 10-15 min.
  2. Zatiaľ si pridáme všetky ostatné suroviny do robota. Pridáme pripravené vajce (hotové je vtedy, keď je konzistencia gélová) a necháme vypracovať vláčne cesto. Ak je trochu mokré a nechce sa nám spojiť, prisypeme trošku múky. Vypracovaný bochník necháme v miske, prehodíme cez ňu utierku a necháme kysnúť 60-120 minút, pokým zväčší objem dvoj-trojnásobne. Čas kysnutia závisí od teploty, ktorú máte doma. Keď sa ponáhľam, cesto dávam aj s nádobou a utierkou kysnúť do trúby na 50 stupňov. Vykysnuté je tak za 30-40 min.
  3. Cesto rozdelíme na 6 kusov. Každý kúsok poprekladáme ako obálku, z krajov do stredu, otočíme opačne a rukami vytvarujeme žemľu (akoby ste na kurze hrnčiarstva robili rukami hrček z hliny :D) Žemle dáme na plech s pečiacim papierom a prikryjeme utierkou. Necháme kysnúť ešte 15 min. Zatiaľ rozhorúčime rúru na 200 stupňov a dolu na kraj trúby, pri dvierka dáme malú misku (ja používam zapekaciu na creme brulle) alebo malý hrnček, aby sme si vytvorili "záparu". Žemličky potrieme olivovým olejom, posypeme sezamom, soľou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 15-20 min. Do nádoby na spodku rúry vlejeme deci studenej vody.
  4. Žemle vyberieme, a necháme vychladnúť na mriežke, aby aj zospodu žemle unikalo teplo a nezostali zadusené.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Tinkina talianska pizza

ako z pravej talianskej pizzerie Tinkina talianska pizza Hodnotienie: 4 Hodnotenie: 5 You: Hodnotenie receptu …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.