Domov / Recept / Zemiakové pagáčiky – pampúšiky

Zemiakové pagáčiky – pampúšiky

fantastické, zdravé a lacné :*

Zemiakové pagáčiky - pampúšiky
Zemiakové pagáčiky - pampúšiky
Hodnotienie: 20
Hodnotenie: 3.7
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Recept z môjho detstva ❤️ Maminka ich robievala, zvonku chrumkavé a vnútri nadýchaný pampúšik, vláčna chutná striedka. Moje najobľúbenejšie ? Navyše jednoduché a finančne nenáročné z dostupných, lokálnych surovín. Takéto recepty mám zo všetkého najradšej ?
Množstvo Príprava
70 pagáčikov 20 min
Doba varenia
15 min
Množstvo Príprava
70 pagáčikov 20 min
Doba varenia
15 min
Zemiakové pagáčiky - pampúšiky
Zemiakové pagáčiky - pampúšiky
Hodnotienie: 20
Hodnotenie: 3.7
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Recept z môjho detstva ❤️ Maminka ich robievala, zvonku chrumkavé a vnútri nadýchaný pampúšik, vláčna chutná striedka. Moje najobľúbenejšie ? Navyše jednoduché a finančne nenáročné z dostupných, lokálnych surovín. Takéto recepty mám zo všetkého najradšej ?
Množstvo Príprava
70 pagáčikov 20 min
Doba varenia
15 min
Množstvo Príprava
70 pagáčikov 20 min
Doba varenia
15 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: pagáčikov
Postup prípravy
  1. Najprv si pod vodou umyjeme zemiaky a dáme ich v šupke v celku variť domäkka. Trvá to 30-45 minút, podľa veľkosti zemiakov. Zemiaky scedíme a dáme ich vychladnúť najrýchlejšie von, alebo do chladničky.
  2. Pripravíme si kvások - mlieko jemne zohrejeme (musí byť teplé, nemôže byť horúce), primiešame med a rozmrvíme kvasnice. Necháme nabobtnať 10 minút.
  3. Do misky si navážime múky, pridáme soľ a ručnou metličkou poriadne dokola premiešame. Metlička krásne nadýcha múku. Zemiaky si ošúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme k múke a spolu s olejom. Vlejeme vzídený kvások a zamiešame vareškou. Necháme postáť 10 minút, aby sa nám suroviny prepojili a ručne cesto zapracujeme do bochníka. Cesto sa bude lepiť, nepodsypaváme, naolejujeme si ruky. Celú dobru, čo budeme pracovať s múkou, budeme používať olej. Cesto prikryjeme dvomi utierkami a necháme vykysnúť pol až hodinu, závisí od teploty, ktorú máte doma. Cesto narastie trojnásobne.
  4. Keď je cesto vykysnuté, zapneme si rúru na 180 stupňov hore a dole. Plytký plech si potrieme olivovým olejom aj ruky máme naolejované. Cesto porozťahujeme rukami na plech (nevaľkáme). Hrúbka ani tenká ani hrubá, taká akurát. Formičku trochu prejdeme v oleji a vykrajujeme malé pagáčiky. Vykrajujeme nahusto. Cesto, ktoré zostalo z vykrajovania odstránime, v rukách trochu spracujeme dokopy a odložíme naspäť do misky. Pagáčiky necháme podkysnúť ešte 10-15 min. Pagáčiky potrieme olivovým olejom a nastrúhame navrch tvrdý syr, alebo posypeme sézamom. Môžete ich potrieť aj rozšlahaným vajíčkom, ale oveľa lepšie chutia, ak sa potrú olejom. Olej dodá na chrumkavosti. Dáme piecť do rúry na cca 15 min, resp. pokým syr zozlatne.
  5. Medzitým si spracujeme cesto, ktoré nám zostalo, opäť ten istý postup. Porozťahujeme na plech, vykrajujeme. Ak máte plytký plech len jeden, papier na pečenie si potrite olejom a dajte naň.
Poznámka k receptu

TIP : Z cesta sú fantastické langoše! postup rovnaký, akurát ich neupečiete, ale rukami porozťahujete na tenučko a opečiete na troche olivového oleja.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Podpecník s nivou a medvedím cesnakom

neskutočne chrumkavý a hebký Podpecník s nivou a medvedím cesnakom Hodnotienie: 11 Hodnotenie: 3.82 You: …

4 komentáre

  1. Tinka ďakujem za tento fantastický recept. Tieto pagáče sú výborné! Tak nadychane a chrumkavé. Akurat ja som pouzila obyčajnú hladkú múku lebo špaldová už došla. Ďakujem 🙂

  2. Tinka, je mozne pridat do cesta aj bryndzu ?Dakujem

  3. Skvelý recept, určite odporúčam a Tebe Tinka ďakujem ???

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.