fantastické, zdravé a lacné :*
Recept z môjho detstva ❤️ Maminka ich robievala, zvonku chrumkavé a vnútri nadýchaný pampúšik, vláčna chutná striedka. Moje najobľúbenejšie. Navyše jednoduché a finančne nenáročné z dostupných, lokálnych surovín. Takéto recepty mám zo všetkého najradšej.
Množstvo | Príprava |
70 pagáčikov | 20 min |
Doba varenia |
15 min |
|
|
Recept z môjho detstva ❤️ Maminka ich robievala, zvonku chrumkavé a vnútri nadýchaný pampúšik, vláčna chutná striedka. Moje najobľúbenejšie. Navyše jednoduché a finančne nenáročné z dostupných, lokálnych surovín. Takéto recepty mám zo všetkého najradšej.
|
Čo budeme potrebovať
- 135 ml mlieko 3,5%
- 1/2 ks čerstvé droždie 22gram
- 1 čl med
- 200 gram špaldová hladká múka Ak bude cesto moc riedke, prisypať trochu navyše
- 30 gram špaldová celozrnná hladká múka
- 1 čl soľ
- 140 gram zemiaky váha v uvarenom stave!
- 4 PL olivový olej plus na potieranie
Množstvo: pagáčikov
Postup prípravy
- Najprv si pod vodou umyjeme zemiaky a dáme ich v šupke v celku variť domäkka. Trvá to 30-45 minút, podľa veľkosti zemiakov. Zemiaky scedíme a dáme ich vychladnúť najrýchlejšie von, alebo do chladničky.
- Pripravíme si kvások - mlieko jemne zohrejeme (musí byť teplé, nemôže byť horúce), primiešame med a rozmrvíme kvasnice. Necháme nabobtnať 10 minút.
- Do misky si navážime múky, pridáme soľ a ručnou metličkou poriadne dokola premiešame. Metlička krásne nadýcha múku. Zemiaky si ošúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme k múke a spolu s olejom. Vlejeme vzídený kvások a zamiešame vareškou. Necháme postáť 10 minút, aby sa nám suroviny prepojili a ručne cesto zapracujeme do bochníka. Cesto sa bude lepiť, nepodsypaváme, naolejujeme si ruky. Celú dobru, čo budeme pracovať s múkou, budeme používať olej. Cesto prikryjeme dvomi utierkami a necháme vykysnúť pol až hodinu, závisí od teploty, ktorú máte doma. Cesto narastie trojnásobne.
- Keď je cesto vykysnuté, zapneme si rúru na 180 stupňov hore a dole. Plytký plech si potrieme olivovým olejom aj ruky máme naolejované. Cesto porozťahujeme rukami na plech (nevaľkáme). Hrúbka ani tenká ani hrubá, taká akurát. Formičku trochu prejdeme v oleji a vykrajujeme malé pagáčiky. Vykrajujeme nahusto. Cesto, ktoré zostalo z vykrajovania odstránime, v rukách trochu spracujeme dokopy a odložíme naspäť do misky. Pagáčiky necháme podkysnúť ešte 10-15 min. Pagáčiky potrieme olivovým olejom a nastrúhame navrch tvrdý syr, alebo posypeme sézamom. Môžete ich potrieť aj rozšlahaným vajíčkom, ale oveľa lepšie chutia, ak sa potrú olejom. Olej dodá na chrumkavosti. Dáme piecť do rúry na cca 15 min, resp. pokým syr zozlatne.
- Medzitým si spracujeme cesto, ktoré nám zostalo, opäť ten istý postup. Porozťahujeme na plech, vykrajujeme. Ak máte plytký plech len jeden, papier na pečenie si potrite olejom a dajte naň.
Poznámka k receptu
TIP : Z cesta sú fantastické langoše! postup rovnaký, akurát ich neupečiete, ale rukami porozťahujete na tenučko a opečiete na troche olivového oleja.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Tinka ďakujem za tento fantastický recept. Tieto pagáče sú výborné! Tak nadychane a chrumkavé. Akurat ja som pouzila obyčajnú hladkú múku lebo špaldová už došla. Ďakujem 🙂
Tinka, je mozne pridat do cesta aj bryndzu ?Dakujem
Skvelý recept, určite odporúčam a Tebe Tinka ďakujem ???
zuzi tesim sa a dakujem za recenziu :*
Ahoj Tinka, môžem ich upiecť pár dní pred konzumáciou?:) skladovala by som ich V krabičke, budú chutiť čerstvo? Alebo radšej napiect V deň keď sa budú jesť? 😕
Miska, ja som neskusala, ale niekto pisal na mojej stranke, ze aj 4 dni po upeceni su vyborne. Ale netusim, ake bolo skladovanie.