Domov / Recept / Chlebík

Chlebík

Rýchly, jednoduchý a chutný chlebík, nielen pre začiatočníkov.

Chlebík
Chlebík
Hodnotienie: 13
Hodnotenie: 3.85
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Chlebíkov som sa už veru napiekla, Ražných, špaldových, semienkových, kváskových. Žiaľ, kvások kvôli časovej zaneprázdnenosti išiel momentálne trošku bokom. Toto je však môj obľúbený recept, patrí medzi moje alfa a omega. Je to úžasný základný hrnčekový recept, s ktorým sa dá krásne pracovať. Môžete použiť aj sušené neaktívne kvasnice. Doba kvasenia sa však predĺži o cca 5 hodín.
Príprava
5 min.
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
50 min. 60 min. kysnutie
Príprava
5 min.
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
50 min. 60 min. kysnutie
Chlebík
Chlebík
Hodnotienie: 13
Hodnotenie: 3.85
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Chlebíkov som sa už veru napiekla, Ražných, špaldových, semienkových, kváskových. Žiaľ, kvások kvôli časovej zaneprázdnenosti išiel momentálne trošku bokom. Toto je však môj obľúbený recept, patrí medzi moje alfa a omega. Je to úžasný základný hrnčekový recept, s ktorým sa dá krásne pracovať. Môžete použiť aj sušené neaktívne kvasnice. Doba kvasenia sa však predĺži o cca 5 hodín.
Príprava
5 min.
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
50 min. 60 min. kysnutie
Príprava
5 min.
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
50 min. 60 min. kysnutie
Čo budeme potrebovať
Množstvo:
Postup prípravy
  1. Všetky ingrediencie spolu vymiešame na cesto, aby sa nám to spojilo, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť cca hodinu. Cesto má trojnásobne zväčšiť objem.
  2. Cesto vyberieme, dáme na pomúčenú dosku a trošku poprekladáme tak, ako keď pracujete s kysnutým cestom, teda z bokov potiahnuť do stredu. Nádobu, v ktorej sme ho mali si vymastíme olejom a opäť tam dáme cesto späť kysnúť na hodinu, prípadne pokým nezväčší trojnásobne svoj objem.
  3. Rúru si rozhorúčime aj s jenskou misou (príp. inou misou, hrncom. Dôležité je, aby mal poklop) cca 20 min. Chlebík opatrne preložíme do misy, aby sme sa nepopálili. Cesto je mľandravé a redšie, netreba sa toho báť. Vrch chlebíka posypeme ovsenými vločkami. Zavrieme poklopom a dáme piecť na 230 stupňov, 30 minút. Následne poklop odstránime a dopekáme ešte 15 minút na 200 stupňoch.
  4. Keď je chlebík upečený, vyberieme si ho, dáme na mriežku, aby chlebík dýchal, postriekame vodou a prikryjeme utierkou na 10 minút. Aby bola kôrka mäkká. Potom utierku odstránime a chlebík necháme vychladnúť aspoň hodinu. Ak sa bude krájať skôr, zadusí sa, treba vydržať 🙂 Je úžasný 🙂
    Keď je chlebík upečený, vyberieme si ho, dáme na mriežku, aby chlebík dýchal, postriekame vodou a prikryjeme utierkou na 10 minút. Aby bola kôrka mäkká. Potom utierku odstránime a chlebík necháme vychladnúť aspoň hodinu. Ak sa bude krájať skôr, zadusí sa, treba vydržať :) Je úžasný :)
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Tinkina talianska pizza

ako z pravej talianskej pizzerie Tinkina talianska pizza Hodnotienie: 4 Hodnotenie: 5 You: Hodnotenie receptu …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.