Domov / Recept / Chlebík

Chlebík

Rýchly, jednoduchý a chutný chlebík nielen pre začiatočníkov.

Chlebík
Chlebík
Hodnotienie: 1
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Chlebíkov som sa už napiekla veru. Ražných, špaldových, semienkových, kváskových. Žiaľ kvások kvôli časovej zaneprázdnenosti išiel momentálne trošku bokom. Toto je však môj obľúbený recept, patrí medzi moje alfa a omega. Je to úžasný základný hrnčekový recept s ktorým sa dá krásne pracovať. Môžete použiť aj sušené neaktívne kvasnice. Doba kvasenia sa však predĺži o cca 5 hodín.
Príprava
5 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
50 min 60 min kysnutie
Príprava
5 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
50 min 60 min kysnutie
Chlebík
Chlebík
Hodnotienie: 1
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Chlebíkov som sa už napiekla veru. Ražných, špaldových, semienkových, kváskových. Žiaľ kvások kvôli časovej zaneprázdnenosti išiel momentálne trošku bokom. Toto je však môj obľúbený recept, patrí medzi moje alfa a omega. Je to úžasný základný hrnčekový recept s ktorým sa dá krásne pracovať. Môžete použiť aj sušené neaktívne kvasnice. Doba kvasenia sa však predĺži o cca 5 hodín.
Príprava
5 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
50 min 60 min kysnutie
Príprava
5 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
50 min 60 min kysnutie
Čo budeme potrebovať
Množstvo:
Postup prípravy
  1. Všetky ingrediencie spolu vymiešame na cesto, aby sa nám to spojilo, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť cca hodinu. Cesto má 3 násobne zväčšiť objem.
  2. Cesto vyberieme, dáme na pomúčenú dosku a trošku poprekladáme (ako keď pracujete s kysnutým cestom, z bokov potiahnuť do stredu. Nádobu v ktorej sme ho mali si vymastíme olejom a opäť tam dáme cesto späť kysnúť na hodinu prípadne pokým nezväčší 3x objem.
  3. Trúbu si rozhorúčime aj s jenskou misou (príp. inou misou, hrncom, dôležité je, aby mal polkop) cca 20 min. Opatrne chlebik preložíme do misy, aby sme sa nepopálili. cesto je mlandravé a redšie, netreba sa toho báť. Vrch chlebíky posypeme ovsenými vločkami. Zavrieme poklopom a dáme piecť 230 stupňov 30 min. Následne poklop odstránime a dopekáme ešte 15 min na 200 stupňov.
  4. Keď je chlebík upečený, vyberieme si ho, dáme na mriežku aby chlebík dýchal, postriekame vodou a prikryjeme utierkou na 10 min. Aby bola kôrka mäkká. Potom utierku odstránime a chlebík necháme vychladnúť aspoň hodinu. Ak sa bude krájať skôr, zadusí sa, treba vydržať 🙂 Je úúžasný 🙂
    Keď je chlebík upečený, vyberieme si ho, dáme na mriežku aby chlebík dýchal, postriekame vodou a prikryjeme utierkou na 10 min. Aby bola kôrka mäkká. Potom utierku odstránime a chlebík necháme vychladnúť aspoň hodinu. Ak sa bude krájať skôr, zadusí sa, treba vydržať :) 
Je úúžasný :)
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Podpecník s nivou a medvedím cesnakom

neskutočne chrumkavý a hebký Podpecník s nivou a medvedím cesnakom Hodnotienie: 10 Hodnotenie: 3.7 You: …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.