Domov / Recept / Citrónovo – mandľová galettka so slivkami

Citrónovo – mandľová galettka so slivkami

Rýchla, chrumkavá, šťavnatá a osviežujúca <3  taká je 🙂

Citrónovo - mandľová galettka so slivkami
Citrónovo - mandľová galettka so slivkami
Hodnotienie: 3
Hodnotenie: 4
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Tak tento koláčik je moja novodobá srdcová záležitosť. Chutí tak neskutočne FENOMENÁLNE, že dnes keď sa zjedol, mala som chuť ho urobiť zas...a zas...a znova 😀 Chrumkavé mandľovo - špaldové cesto s lemon curdom (anglickým citrónovým krémom), šťavnatými sladkými mäsitými slivkami a chrumkovou mandľovou mrveničkou je absolútny kulinársky zážiťok. Za tento koláčik sa Vám garantujem. Nevraviac o tom, že príprava Vám zaberie úplné minimum času..
Príprava
30 min
Doba varenia
30 min
Príprava
30 min
Doba varenia
30 min
Citrónovo - mandľová galettka so slivkami
Citrónovo - mandľová galettka so slivkami
Hodnotienie: 3
Hodnotenie: 4
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Tak tento koláčik je moja novodobá srdcová záležitosť. Chutí tak neskutočne FENOMENÁLNE, že dnes keď sa zjedol, mala som chuť ho urobiť zas...a zas...a znova 😀 Chrumkavé mandľovo - špaldové cesto s lemon curdom (anglickým citrónovým krémom), šťavnatými sladkými mäsitými slivkami a chrumkovou mandľovou mrveničkou je absolútny kulinársky zážiťok. Za tento koláčik sa Vám garantujem. Nevraviac o tom, že príprava Vám zaberie úplné minimum času..
Príprava
30 min
Doba varenia
30 min
Príprava
30 min
Doba varenia
30 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo:
Postup prípravy
  1. Všetky suroviny na cesto si dáme do nádoby a ručne zapracujeme, kým sa nám spoja ingrediencie. Je hotové naozaj rýchlo, takú minutku. Cesto zabalíme do igelitovej fólie do tvaru bochníka a dáme do chladničky odpočinúť na cca 30-40 minút.
  2. Medzitým si pripravíme lemon curd. Žĺtka, citrónovú šťavu a cukor si dáme nad paru (hrniec s vodou a na to dať nádobu s hrubším dnom. Používam hlinenú, keramickú, dobre držia teplo) . Ingrediencie spojíme spolu metličkou a občas premiešame. Keď nám voda začne vrieť, stíšíme oheň a ozlomkrky miešame. Pozor toto je fáza, kedy sa nám z krému môže stať praženica, čiže miešať..o chvíľu nám začne hustnúť. Vypneme oheň a zložíme z pary! a primiešame roztopené maslo. zamiešame a necháme odpočinúť.
  3. Umyjeme si slivky, zbavíme kôstky a nakrájame na mesiačiky.
  4. Cesto vyberieme z chladničky a dáme ho na pečiaci papier. Papier netreba pomúčovať. Na cesto si položíme igelitovú fóliu, v ktorej bolo zabalené a cez ňu vyvaľkáme do kruhu. Nebojte sa, ak budú konce nerovnomerné, bude to aj tak pekne vyzerať 🙂
  5. Na cesto nanesieme Lemon curd. Nie úplne k okrajom, kraj necháme asi 5 cm voľný, aby sme ho potom mohli preložiť na ovocie. Ak Vám medzitým stuhol, opäť ho metličkou len ručne premiešajte, aby bol krémový a liaty.
    Na cesto nanesieme Lemon curd. Nie úplne k okrajom, kraj necháme asi 5 cm voľný, aby sme ho potom mohli preložiť na ovocie. Ak Vám medzitým stuhol, opäť ho metličkou len ručne premiešajte, aby bol krémový a liaty.
  6. Na krém poukladáme ovocie. Od stredu špirálovito až po kraj. Cesto preložíme, popritláčame, aby nám držalo pokope.
    Na krém poukladáme ovocie. Od stredu špirálovito až po kraj. Cesto preložíme, popritláčame, aby nám držalo pokope.
  7. Pripravíme si mrveničku. Mandle rozmixujeme, pridáme cukor, maslo a rukami spracujeme mrveničku. Roztrúsime na koláč a dáme piecť do trúby na 180 stupňov cca 30 minút. Mám odskúšané, že keď začne voňať, je hotový. Je úžasný!! Budete ho chcieť piecť stále a znova 🙂 Bon appetit 🙂
    Pripravíme si mrveničku. Mandle rozmixujeme, pridáme cukor, maslo a rukami spracujeme mrveničku. Roztrúsime na koláč a dáme piecť do trúby na 180 stupňov cca 30 minút. Mám odskúšané, že keď začne voňať, je hotový. Je úžasný!! Budete ho chcieť piecť stále a znova :)
Bon appetit :)
Poznámka k receptu

TIP : Namiesto lemon curdu môžete použiť aj kyseľkavý džem

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Mini Pavlova

Poznáte ju? Zvonka chrumkavá, vnútri marshmallowka. Mini Pavlova Hodnotienie: 7 Hodnotenie: 3.86 You: Hodnotenie receptu …

6 komentárov

  1. Ahoj Tinka, ked mam doma len celozrnnu hladku, mozem pouzit len tu? Dakujem.
    Alena

  2. Ahoj Tinka, chcem sa spýtať či môžem namiesto masla (nemôžem) použiť kokosový olej alebo akú inú náhradu odporúčaš? Veľmi pekne ďakujem za radu.

  3. Naozaj najlepsi slivkovy kolacik, aky som jedla. Jednoducho luxusny. A ten lemon curd… Urcite neodporucam nahradit dzemom (aj ked sa mi dnes do pecenia nechcelo a chcela som si to zjednodusit). Ten tomu dodal uzasnu chut a stavnatost.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.