Výborná jesenná delikatesa pre malých aj veľkých 🙂
Vynikajúca omáčka, plná chuť zeleniny, letných sladkých rajčín, jemne kyselkavá s vôňou bazalky a zjemnená smotanou. Keď ju raz vyskúšate, úplne si vás tá chuť podmaní 🙂 Keď som ju prvýkrát ochutnala u mojej kamarátky Lucky, vedela som, že to bude láska.
Množstvo |
2 porcie |
|
Vynikajúca omáčka, plná chuť zeleniny, letných sladkých rajčín, jemne kyselkavá s vôňou bazalky a zjemnená smotanou. Keď ju raz vyskúšate, úplne si vás tá chuť podmaní 🙂 Keď som ju prvýkrát ochutnala u mojej kamarátky Lucky, vedela som, že to bude láska.
|
Čo budeme potrebovať
- 2 ks červená cibuľa
- 2 ks cesnak
- 1 ks cuketa
- 2 ks červená kápia
- 5 ks rajčiny
- 1/2 ks jablko
- 0,5 dcl 12 % smotana na varenie
Množstvo: porcie
Postup prípravy
- Cestoviny si uvaríme podľa návodu v osolenej vode. Scedíme, pridáme maslo a poriadne zamiešame, aby sa roztopilo.
- Na oleji si osmahneme cibuľku dosklovita, cca 3 minúty. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a 2 minúty prehrejeme, aby sa nám spojili chute. Pridáme na drobné kocky nakrájanú cuketu, kápiu, bazalku, oregano, korenie a osmahneme.
- Medzitým si v mixéri rozmixujeme rajčiny a jabĺčko, kľudne aj so šupami a pridáme k zmesi. Dusíme domäkka. Dochutíme soľou, sójovou omáčkou, citrónovou šťavou, muškátovým orieškom a smotanou. Zredukujeme. Ak je omáčka veľmi riedka, nastrúhame do nej parmezán, alebo na špičku lyžičky zemiakový škrob.
- Servírujeme s domácim opečeným špekom a postrúhané parmezánom. Bon appetit 🙂
Poznámka k receptu
TIP : Je výborná, keď v nej zostanú kúsky, ale podľa chuti si ju môžete na záver aj úplne rozmixovať. Ak nechcete kombinovať ovocie so zeleninou, vynechajte jabĺčko a pridajte trošku trstinového cukru. Dá sa aj zavariť a je vynikajúca aj na zimu. Otvoríte, prehrejete a máte obed 🙂 Zavárame bez smotany a parmezánu!
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Výborne.. zaraďujem do zoznamu obľubených jedál.
adus mam velku radost :*
Vynikajuca omacka! Akurat kapiu som nedala.
Konečne som našla recepty podla mojho gusta, keďže máme záhradu a stále rozmýšľam, čo z tej úrody pripraviť. (Práve varím už druhýkrát túto vašu svkelú omáčku). Ďakujem Tinka. PS: na FB ste spomínala, že s mamou uvažujete, že by ste možno vydali knihu o pestovaní bez chem. postrekov, nakoľko vaša mama pestuje v biokvalite o čo sa snažíme aj my. Isto by sme si ju kúpili. Prepáčte, že som ten koment hodila sem, ale FB ma zablokoval. Idem sa tu ešte rozhliadnúť – som tu nová a váš web ma očaril. Držím vám palce, nech sa vám darí.
mnam skvelá omáčka, ja som do nej pridala aj hrst červenej šošovice, a vlastne môže si tam každý pridať co chce, co ľúbi. vymixovala som ponornym mixérom a potom už len lyžice buchali o taniere 🙂 ďakujem za úžasný recept.
Tinka, ďakujem za ďalší úžasný recept. Doma sme si pochutili všetci 🙂
Môj syn (7r.) neznáša omáčky…vždy papá len mäso bez omacky, cestoviny bez omacky…ale na túto povedal mňaaaam! Ďakujeme… 🥰