Domov / Recept / Hovädzie na pive s lesnými hubami a špaldovou tarhoňou

Hovädzie na pive s lesnými hubami a špaldovou tarhoňou

tradičná slovenská kuchyňa

Hovädzie na pive s lesnými hubami a špaldovou tarhoňou
Hovädzie na pive s lesnými hubami a špaldovou tarhoňou
Hodnotienie: 2
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Opäť jeden vďačný recept zo slovenskej kuchyne. Rada ochutnávam chute rôznych krajín, učím sa kultúre stolovania, ale tej našej sa, podľa mňa, žiadna nevyrovná. Výborne hovädzie mäsko som kúpila z Ekofarmy Važec a doma sme mali ešte pozostatok sušených lesných húb z minulého roka. Spojila som to dokopy, podliala pivom, dochutila koreninami a tá chuť, ktorá sa spojila, tá prekonala moje očakávania. K tomu klasická slovenská restovaná tarhoňa. Ak chcete vedieť, ako ju pripraviť úplne dokonalo, hor sa do varenia, moji milí. Aby ste si pochutili.
Množstvo Príprava
4 porcie 20 min
Doba varenia
30 min
Množstvo Príprava
4 porcie 20 min
Doba varenia
30 min
Hovädzie na pive s lesnými hubami a špaldovou tarhoňou
Hovädzie na pive s lesnými hubami a špaldovou tarhoňou
Hodnotienie: 2
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Opäť jeden vďačný recept zo slovenskej kuchyne. Rada ochutnávam chute rôznych krajín, učím sa kultúre stolovania, ale tej našej sa, podľa mňa, žiadna nevyrovná. Výborne hovädzie mäsko som kúpila z Ekofarmy Važec a doma sme mali ešte pozostatok sušených lesných húb z minulého roka. Spojila som to dokopy, podliala pivom, dochutila koreninami a tá chuť, ktorá sa spojila, tá prekonala moje očakávania. K tomu klasická slovenská restovaná tarhoňa. Ak chcete vedieť, ako ju pripraviť úplne dokonalo, hor sa do varenia, moji milí. Aby ste si pochutili.
Množstvo Príprava
4 porcie 20 min
Doba varenia
30 min
Množstvo Príprava
4 porcie 20 min
Doba varenia
30 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: porcie
Postup prípravy
  1. Najprv namočíme sušené hríby do mlieka na 2 – 4 hodiny. Učila ma to tak moja mamička, že mlieko zmierni prípadnú toxicitu húb.
  2. Do kanvice si dáme zovrieť vodu.
  3. Mäsko nakrájame na tenké plátky a poriadne potrieme na jednej strane dijonskou horčicou. Posolíme, posypeme drvenou rascou a namelieme korenie. Do tlakového hrnca dáme rozhorúčiť bravčovú masť, pokladieme mäsko horčicovou stranou nadol a sprudka zatiahneme z oboch strán, asi 2 minútky. Hríby zlejeme z mlieka a pridáme k mäsku spolu s najemno nakrájaným pórom. Poprášime mletou červenou paprikou, pridáme kečup a podlejeme vodou a pivom. Zavrieme tlakový hrniec a od momentu písknutia varíme 30 minút.
  4. Medzitým si pripravíme dokonalú tarhoňu. Najlepšie sa vám podarí na panvici, v hrnci bude trošku prihárať. Do panvice si dáme rozohriať olivový olej a pridáme premytú tarhoňu. Na strednom ohni opekáme cca 8 minút, pokým začne ľahko hnednúť. Často miešame, aby sa nepripiekla. Zalejeme ju vriacou vodou z kanvice. Vody pridáme viac, ako dávame na ryžu, cestovina popije. Prikryjeme pokrievkou, znížime oheň na minimum a varíme asi 15 min domäkka. Pred koncom skontrolujeme, či neprihára, a ak jej ešte treba chvíľku, dolejeme vodou a dovaríme.
  5. Keď je mäsko už mäkké, dochutíme soľou, citrónovou šťavou a šľahačkovou smotanou. Omáčku zahustíme trochou zemiakového škrobu v troške vody, rozhabarkujeme, vlejeme k mäsku, zamiešame, privedieme do varu a vypneme. Na záver primiešame najemno nasekanú petržlenovú vňať.
  6. Hotovú tarhoňu osolíme, vhodíme kus masla a zamiešame.
Poznámka k receptu

TIP: Ak nemáte tlakový hrniec, duste mäsko prikryté v klasickom hrnci 60 až 90 minút. Ak nemáte lesné hríby, výborne poslúžia aj natenko nakrájané hnedé šampiňóny. Tie ale pridajte až na záver, keď už bude mäsko mäkké, stačí im 10 minút tepelnej úpravy. K jedlu sa výborne hodí niečo kyslé, zavárané.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Šťavnatá pečená krkovička na pive a horčici a chrumkavé americké pučené zemiaky

Výborný recept z tradičnej slovenskej kuchyne Šťavnatá pečená krkovička na pive a horčici a chrumkavé …

3 komentáre

  1. Výborný recept. Zase troška zmena. Chválila si celá rodina 🙂

  2. Nejako neviem prísť na chuť vašej kuchyne. Už tretí recept, ktorý od vás skúšam. Som sklamaná, ale omáčka, ktorá z toho vznikla chuti ako ponožky 😣

    • Nechápem, ako z týchto skvelých ingrediencií môže vzniknúť chuť ponožiek. Možno sa treba zamyslieť, či v tomto prípade nie je na vine skôr kuchár ako recept.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.