úžasne šťavnatý tvaroháčik
Moji milí, opäť ďalšia sladká maškrta k víkendovej kávičke. Milujem tvarohové koláče a milujem toto cesto. Chutí ako poctivý kysnutý závin, nádherne vypečený a pritom jemné a mäkulinké cesto s tou najšťavnatejšou plnkou. Každej tvarohovej plnke dodá chuťový šmrnc pridaný kokos. Vyskúšajte aj v iných, svojich obľúbených receptoch.
Množstvo |
1 veľký mrežovník alebo 2 menšie |
|
Moji milí, opäť ďalšia sladká maškrta k víkendovej kávičke. Milujem tvarohové koláče a milujem toto cesto. Chutí ako poctivý kysnutý závin, nádherne vypečený a pritom jemné a mäkulinké cesto s tou najšťavnatejšou plnkou. Každej tvarohovej plnke dodá chuťový šmrnc pridaný kokos. Vyskúšajte aj v iných, svojich obľúbených receptoch.
|
Čo budeme potrebovať
- na cesto
- 125 g kvások LM (lievito madre)
- 200 g špaldová hladká múka T600 až T800
- 50 g špaldová celozrnná múka
- štipka himalájska soľ
- 80 ml mlieko 3,5%
- 30 g trstinový cukor
- 50 g maslo 82% tné
- 1 ks vajce
- pravá vanilka
- zvyšný tvaroh na plnku
- 500 g hrudkovitý tučný tvaroh najradšej mám bánovecký
- 2 ks vajce
- 3 kopcovité PL pomletý trstinový cukor
- 2 PL strúhaný kokos
- 1 čl citrónová šťava
- 1 ks rebarbora
- 2 hrste čerstvé jahody
- na potretie
- 1 ks žĺtko
- 1 čl voda
Množstvo:
Postup prípravy
- Ak máte pripravený vždy pripravený v chladničke svoj LM rozkvas, stačí ak ho vyberiete a necháte v izbovej teplove ohriať cca 30 až 60 min. Ak rozkvas nemáte, odoberiete zo svojho kvásku LM 100 gramov, pridáte 50 gramov vody a rozmiešate najlepšie ako sa vám dá. Prisypete 100 gramov múky s ktorou dokrmujete a vypracujete tuhý bochník pripomínajúci cesto. Navrchu narežete do krížika, prestrčíte cez hrdlo 7 decového pohára, prikryjete viečkom a počkáte cca 4-6 hodín, pokým narastie a zväčší 3 násobne objem. Potom z neho odoberiete 120 gramov, ktoré treba do cesta a zvyšok opäť prikŕmiť spôsobom 100/50/100, do pohára, uzavrieť a buď na linke nechať narásť, alebo do chladničky.
- Do misky si navážime múky, pridáme soľ a ručne metličkou zamiešame. Mlieko aj s cukrom dáme do hrnca mierne zohriať a miešame, aby sa cukor rozpustil. Mlieko nesmie byť horúce. Prilejeme k múke, nahrubo nastrúhame maslo, pridáme vajce, kvások, vanilku a robotom vypracujeme vláčne jemne lepivé plastelínové cesto. Necháme vykysnúť 2-3 hodiny pri izbovej teplote, ideálne dáme zvečera do rána do chladničky.
- Ak nám cesto kyslo v chladničke, necháme ho ohriať pri izbovej teplote 30-60 minút. Ak cesto kyslo na linke, ihneď s ním pracujeme. Cesto môžete nechať vcelku na 1 mega veľký závin, alebo ho rozdelíme na dve časti. Vyvaľkáme do obdĺžnika na hrúbku 0,5 cestimetra.
- Pripravíme si plnku. Rebarboru si ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Jahody odstopkujeme, umyjeme, prekrojíme napoly a ak sú veľké tak ešte na štvrtky. Do misky pridáme tvarohy, vajíčka, cukor, kokos, citrónovú šťavu a dobre lyžičkou zamiešame - opakom postláčame dokopy. Do plnky pridáme nakrájanú rebarboru.
- Plnku rovnomerne rozvrstvíme po strede závinu, kraje necháme voľné, z každej strany asi 5 centimetrov. Plnky je veľa, je to v poriadku, závin bude úžasne šťavnatý, nebojte sa toho a dajte ju tam celú. Kraje následne narežeme na hrubšie pásiky, konce preložíme dovnútra, aby nám nevytiekla plnka. Protiľahlé strany zoberieme a prekrížime cez plnku do stredu. Takto zapletieme celý závin a necháme zakryté hlbokým plechom vykysnúť ešte jednu hodinku.
- Vykysnutý závin si potrieme rozšľahaným žĺtkom s vodou a dáme piecť do rúry na cca 20 minút. Ak máte radi sladšie, upečený posypte pomletým práškovým cukrom.
Poznámka k receptu
TIP: Namiesto tvarohu môžete použiť aj ricottu, alebo jemný tvaroh. Ak práve nemáte jahody, výbornú chuť dodajú aj čerešne, višne, hrozienka. Rebarboru v recepte môžete aj vynechať.
Ak nemáte kvások lievito madre, môžete si ho pripraviť aj z ražného kvásku. Na rozkvas zoberiete 60 gramov ražného kvásku, 30 gramov vody a 70 gramov špaldovej múky. Zamiešate, narežete a necháte vykysnúť. Použijete požadované množstvo.
Ak nemáte kvások, závin si môžete pripraviť aj z kvasníc takto:
<a href="https://www.tinkinerecepty.sk/kokosovy-zavin-ala-bounty/">Kysnuty zavin</a>
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.