Pečené špaldové buchty s malinovým džemom

Výborná a zdravšia varianta klasických buchiet 🙂

Pečené špaldové buchty s malinovým džemom
Pečené špaldové buchty s malinovým džemom
Hodnotienie: 5
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Čo vám poviem ??? Ako od babičky. Vonia nám celý dom ❤️ Buchty sú skutočne výborné, zvonku chrumkavé, vnútri jemné, nadýchané a zdravééé. A s cestom sa neskutočne dobre pracuje. Spravte doma svojim radosť a nalákajte ich za spoločný stôl tou úžasnou vôňou a chuťou. Skvelý recept od Dity P., ktorý som si upravila podľa seba a surovín, ktoré mám doma.
Množstvo Príprava
12 buchiet, malý plech 30 min.
Doba varenia
25 min.
Množstvo Príprava
12 buchiet, malý plech 30 min.
Doba varenia
25 min.
Pečené špaldové buchty s malinovým džemom
Pečené špaldové buchty s malinovým džemom
Hodnotienie: 5
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Čo vám poviem ??? Ako od babičky. Vonia nám celý dom ❤️ Buchty sú skutočne výborné, zvonku chrumkavé, vnútri jemné, nadýchané a zdravééé. A s cestom sa neskutočne dobre pracuje. Spravte doma svojim radosť a nalákajte ich za spoločný stôl tou úžasnou vôňou a chuťou. Skvelý recept od Dity P., ktorý som si upravila podľa seba a surovín, ktoré mám doma.
Množstvo Príprava
12 buchiet, malý plech 30 min.
Doba varenia
25 min.
Množstvo Príprava
12 buchiet, malý plech 30 min.
Doba varenia
25 min.
Čo budeme potrebovať
Množstvo: buchiet, malý plech
Postup prípravy
  1. Najprv si necháme vzísť kvások. Do teplého mlieka rozmrvíme droždie, 1 čl cukru, zamiešame a necháme 10 min. postáť.
  2. Zatiaľ si do misky preosejeme múky, pridáme pomleté vločky, pridáme prášok do pečiva, soľ, cukor a zamiešame. V strede si urobíme jamku, pridáme vajce, rozpustené maslo a vzídený kvások. Ingrediencie začneme spájať vareškou dokopy a pomaly prilievať jemne zohriatu minerálku. Pomaly preto, aby sme si do zmesi nedali príliš veľa vody. Zmes má byť spojená, kompaktná a lepivá. Cesto si môžete nechať vypracovať aj v robote.
  3. Cesto si preložíme na pomúčenú dosku a ručne ho prekladáme od krajov do stredu. Do cesta sa musí dostať vzduch, aby bolo ľahké a vláčne. Ideálne je miesiť rukami, cesto potrebuje teplo rúk 🙂 Nakoniec cesto vytvarujeme do bochníka a preložíme do misky. Vrch pomúčime a prikryjeme utierkou. Necháme kysnúť na kuchynskej linke cca 1 hodinu, aby zdvojnásobilo objem. Výborný postup na miesenie cesta nájdete tu :miesenie cesta
  4. Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov bez ventilátora.
  5. Vykysnuté cesto si preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme asi na 1 cm hrubý pás. Naznačíme si 6x6 cm štvorčeky koliečkom na pizzu alebo linecké. Nožom sa to ťahá. Do stredu pridáme džem, zoberieme vždy dva protiľahlé rohy cesta a do stredu ich dokopy zmačkneme, aby nám džem nevytiekol. Otočíme opačne, trochu pootáčame okolo vlastnej osi a vytvarujeme rukami buchtu. Buchty pokladáme do maslom vymasteného pekáča, vedľa seba a každú jednu potrieme extra rozpusteným maslom aj po stranách, aby sa nám nezlepili.
  6. Dáme piecť na 10 minút, potom stiahneme na 180 stupňov a dopekáme ešte 15 minút, resp. dozlatova. Plech som počas pečenia pootáčala asi 3x, aby sa buchty rovnomerne pripiekli. Čerstvo vytiahnuté buchty som potrela 1 lyžicou cukru, rozpusteného s 2 lyžicami horúcej vody. Ak máte radi rumovú chuť, prilejte aj 1 PL rumu do zmesi, prípadne nahraďte vodu rozpusteným maslom a potrite.
    Dáme piecť na 10 minút, potom stiahneme na 180 stupňov a dopekáme ešte 15 minút, resp. dozlatova. Plech som počas pečenia pootáčala asi 3x, aby sa buchty rovnomerne pripiekli. Čerstvo vytiahnuté buchty som potrela 1 lyžicou cukru, rozpusteného s 2 lyžicami horúcej vody. Ak máte radi rumovú chuť, prilejte aj 1 PL rumu do zmesi, prípadne nahraďte vodu rozpusteným maslom a potrite.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

kokosové ježe – kokosy na snehu

úžasné, nadýchané, šťavnaté, svieže, no proste DOKONALÉ       kokosové ježe Hodnotienie: 7 Hodnotenie: …

8 komentárov

  1. Tinka, prosim, chcela by som vediet, ci ten kokos citit v tych buchtach. Alebo je jeho chut nevyrazna. Manzel kokos velmi nemusi. Popripade, ci by sa ten kokos dal nahradit kokosovou mukou (niekde som citala, ze muka je neutralna), popripade inou mukou. Dakujeeem.
    PS: milujem Vas blog. Ste proste moja krvna skupna. Vzdy, ked neviem, co uvarit, upiect, kuknem sem a vzdy najdem inspiraciu. Drzim palce, nech sa,Vam dari aj nadalej.

  2. Prosím Daju sa urobit aj bezlepkové a deti nemôžu droždie 🙁

  3. Dobrý deň keď mi toto chýba v kuchyni špaldová celozrnná hladká múka čím nahradiť?

  4. Výborný recept! Všetci chvalili. Akurat som pouzila obycajny prasok do peciva…

  5. Tak toto cesto ma daleko od kyprosti a nadychanosti…ani z ďaleka a s problemami aj trochu vykyslo….skoda roboty. Alebo netusim kde robim chybu ale z kysnuteho cesta robievam. Tak nie som uplny amater

  6. Dnes som ich opäť piekla a sú skvelé! Mňam 🙂 Škoda, že sa mi sem nedá vložiť foto. Tak sa z nich vytešujem 😀

  7. Buchty sú perfektné!! 🙂 Práve som dopiekla dvojitú dávku, tá mi vyšla akurát na jeden plech. Pridala som však menej vody ako je v recepte, cesto sa tak nelepilo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.