Kapustnica je jedna z mojich najobľúbenejších polievok (hneď po guláši). Kyslá kapusta je naozaj náš slovenský poklad, je nabitá enzýmami, probiotikami aj vlákninou. Chráni náš organizmus po celú zimu pred bacilmi a vírusmi. Silvestrovská rodinná kapustnica ?Toto je môj recept na odľahčenú, ľahko tráviteľnú, zásaditú, dalo by sa povedať fit kapustnicu vhodnú aj pre najmenšie deti, aj ľudí, ktorí majú zažívacie ťažkosti ? Chutí fantasticky a nezaťaží trávenie, práve naopak. PS: a viete ju aj modifikovať, ak sa neviete vzdať klobásky, uvaríte ju pomimo vo vode, navyše zbavíte tak mastnoty, nakrájate a šupnete do taniera. Takto máte navarené pre celú rodinu, od detí, až po dospelých a všetci budú spokojní ?
Kapustnica je jedna z mojich najobľúbenejších polievok (hneď po guláši). Kyslá kapusta je naozaj náš slovenský poklad, je nabitá enzýmami, probiotikami aj vlákninou. Chráni náš organizmus po celú zimu pred bacilmi a vírusmi. Silvestrovská rodinná kapustnica ?Toto je môj recept na odľahčenú, ľahko tráviteľnú, zásaditú, dalo by sa povedať fit kapustnicu vhodnú aj pre najmenšie deti, aj ľudí, ktorí majú zažívacie ťažkosti ? Chutí fantasticky a nezaťaží trávenie, práve naopak. PS: a viete ju aj modifikovať, ak sa neviete vzdať klobásky, uvaríte ju pomimo vo vode, navyše zbavíte tak mastnoty, nakrájate a šupnete do taniera. Takto máte navarené pre celú rodinu, od detí, až po dospelých a všetci budú spokojní ?
Na olivovom oleji orestujeme dosklovita nadrobno nakrájanú červenú cibuľku. Pretlačíme strúčik cesnaku, pridáme drvenú rascu, najemno nastrúhanú mrkvu, kapustu, kurkumu, bobkový list a poriadne premiešame. Pridáme morčacie krky (ak nemáte, môžete nahradiť nadrobno nakrájanými morčacími prsiami, orestujte ich na cibuľke), dolejeme asi tak liter vody, podľa želanej hustoty, a v tlakovom hrnci varíme 25 minút. V klasickom hrnci varíme asi hodinu, pokým nebudú krky mäkké.
Dochutíme mierne soľou, ak je treba, a trochou citrónovej šťavy. Dolejeme ešte prípadne vodou, ak sa vyparí. Na záver môžete dochutiť aj mletou červenou paprikou.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Pekný deň prajem, Pani Tinka! Ste skúsená kuchárka a tak prosím o radu… Moja dcérka varí pre vnučku Zuzanku výborné polievočky avšak, keď chce uchovať v pohári, aj po sterilizácii sa jej polievka pokazí, viete poradiť, prosím, kde je chyba? Najskôr sme mysleli, že jednoducho uzávery sú opoterbované a tak Katarínka kúpila novvé a i tak sa polievka skyslila… Vďaka, príjemný zvyšok dňa… Zuzana.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Pekný deň prajem, Pani Tinka!
Ste skúsená kuchárka a tak prosím o radu…
Moja dcérka varí pre vnučku Zuzanku výborné polievočky avšak, keď chce uchovať v pohári, aj po sterilizácii sa jej polievka pokazí, viete poradiť, prosím, kde je chyba?
Najskôr sme mysleli, že jednoducho uzávery sú opoterbované a tak Katarínka kúpila novvé a i tak sa polievka skyslila…
Vďaka, príjemný zvyšok dňa…
Zuzana.
Pani zlata, treba nechat polievku vychladnut az potom ju uchovate bez pokazenia..