jemne zamatový, sladko-kyselkavý a nabitý vitamínmi 🙂
Šípkový likér
Hodnotienie: 24 Hodnotenie: 4.25 You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Šípky sú úžasným zázrakom prírody, je to pre náš organizmus jedinečný ochranný štít pred chorobami. Keď som rozmýšlala čo s nimi, zvolila som variantu macerátu. Luhované šípky totiž nestratia nič zo svojho účinku a vitamíny rozvinú v plnej sile. Tak vznikol recept na likér <3 A nie hocijaký - liečivý, nabitý vitamínom C, celou radou B, E, A, K, betakaroténu, kyseliny listovej či pantoténovej. Recepty som vytvorila dva, jeden je vitamínová bomba a druhý digestívna bomba :D Chutí podobne ako becherovka. Oba z likérov sú vynikajúce, dominuje plná zamatová chuť šípok, jemne sladko-kyslastý akcent s podmanivým buketom bieleho kubánskeho rumu. Tak nazdravie :* Doslova :)
Šípky sú úžasným zázrakom prírody, je to pre náš organizmus jedinečný ochranný štít pred chorobami. Keď som rozmýšlala čo s nimi, zvolila som variantu macerátu. Luhované šípky totiž nestratia nič zo svojho účinku a vitamíny rozvinú v plnej sile. Tak vznikol recept na likér <3 A nie hocijaký - liečivý, nabitý vitamínom C, celou radou B, E, A, K, betakaroténu, kyseliny listovej či pantoténovej. Recepty som vytvorila dva, jeden je vitamínová bomba a druhý digestívna bomba :D Chutí podobne ako becherovka. Oba z likérov sú vynikajúce, dominuje plná zamatová chuť šípok, jemne sladko-kyslastý akcent s podmanivým buketom bieleho kubánskeho rumu. Tak nazdravie :* Doslova :)
Šípky na likér zbierajte úplne mäkké. Tvrdé nie sú také chutné, pretože nepustia dužinu. Šípky si umyjeme, osušíme a v mažiari poriadne roztlačíme. Každá šípka sa musí otvoriť, aby nezostala v celosti. Roztlačené šípky dáme do pohára, zalejeme rumom, zamiešame, uzavrieme a necháme na parapete okna na svetle luhovať 2 týždne. Za túto dobu pohár asi 4-5 krát pretrepte.
Po dvoch týždňoch tekutinu so šípkami cez sitko scedíme. Ceďte to po častiach. Zakaždým sa snažte zo šípok vylisovať a vytlačiť maximum. Ja som ich stláčala kameňom z mažiara. Precedenú zmes nevyhadzujte! Dá sa ešte raz použiť a normálne dať znova macerovať. Stále má účinky, chuť aj silu. Ja som celú túto zmes čo mi zostala z lisovania ešte raz naložila do 350 ml vodky. (tentokrát menej alkoholu).
Pripravíme si sirup. Med s vodou dáme do hrnca, počkáme kým zovrie a necháme vrieť na plnom ohni 1 minútu. Vypneme, necháme 3 min vychladnúť a zamiešame kyselinu ascorbovú. Sirup necháme 15 min chladnúť a nalejeme k likéru. Zamiešame a tadá je hotovo 🙂 Likér je najlepší keď odstojí aspoň mesiac, dva, ideálne 6, ale výborný je aj hneď.
Ak si chcete pripraviť digestívny likér - niečo na štýl becherovky, pridajte do luhovacej zmesy 2 kopcovité PL čaju stomaran (kúpite v lekárni) a med nahraďte trstinovým cukrom. Inak je postup rovnaký.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Dobrý deň, mám otázku…Keď budem cediť cez sitko, neprecedia sa tam aj tie „chĺpky“? Minule som cedila cez plátno, ale na ňom zostala dužina, takže to bola celkom škoda. Ďakujem.
Treba to precediť cez kávový filter – presne kvôli tým chĺpkom. Šípkový likér robievame už roky, je to fakt bomba.Akurát tam dávam ešte klinceky, škoricu a citrónovú kôru….
Osobne by som ten sirup nevarila – resp. prevarila iba vodu, nechala vychladnúť a do vlažnej rozmiešala med. Inak je ten med neúčinný a môžete ho nahradiť cukrom.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
dobry den a mohli by sa tie šipky rozmixovat v tom rume, tyčovym mixerom a nechat to luhovat 2 tyždne, a potom to scedit? D
Presne tak som to spravil ja. Len som nepoužil tyčový mixér ale obyč. Myslím, že to bude mať rovnaký efekt.
Dobrý deň, mám otázku…Keď budem cediť cez sitko, neprecedia sa tam aj tie „chĺpky“? Minule som cedila cez plátno, ale na ňom zostala dužina, takže to bola celkom škoda. Ďakujem.
Treba to precediť cez kávový filter – presne kvôli tým chĺpkom. Šípkový likér robievame už roky, je to fakt bomba.Akurát tam dávam ešte klinceky, škoricu a citrónovú kôru….
Osobne by som ten sirup nevarila – resp. prevarila iba vodu, nechala vychladnúť a do vlažnej rozmiešala med. Inak je ten med neúčinný a môžete ho nahradiť cukrom.
Presne tak som to urobila ja. Bolo mi ľúto zničiť z medu všetky jeho benefity. Myslím, že som tým nič nepokazila. Chuti výborne aj po 2 rokoch.