Domov / Recept / Smotanový báleš s kôprom

Smotanový báleš s kôprom

vynikajúci, slovenský, babičkovský

Smotanový báleš s kôprom
Print Recipe
Vynikajúci smotanový báleš, ktorý má krásne nadýchanú jemnú striedku a zvonku je zľahka chrumkavý ? Navyše celošpaldový ? Nech vám chutí ako nám ? Ďakujem našej rodinnej priateľke Janke za úžasný recept :*
Množstvo Príprava
1 báleš na celý plech 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 30-45 min
Množstvo Príprava
1 báleš na celý plech 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 30-45 min
Smotanový báleš s kôprom
Print Recipe
Vynikajúci smotanový báleš, ktorý má krásne nadýchanú jemnú striedku a zvonku je zľahka chrumkavý ? Navyše celošpaldový ? Nech vám chutí ako nám ? Ďakujem našej rodinnej priateľke Janke za úžasný recept :*
Množstvo Príprava
1 báleš na celý plech 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 30-45 min
Množstvo Príprava
1 báleš na celý plech 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 30-45 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: báleš na celý plech
Postup prípravy
  1. Najprv si necháme vzísť kvások. Do teplého mlieka pridáme med a zamiešame. Rozdrobíme kvasnice a zamiešame. Necháme 10 minút postáť, aby sa nabobtnali.
  2. Medzitým si navážime múky, pridáme soľ a poriadne zamiešame. Vlejeme vzídený kvások, pridáme olej a stierkou vymiešame dokopy na veľmi lepivé a riedke cesto. Poprášime poriadne múkou, prikryjeme dvomi utierkami a necháme nakysnúť 30-45 min, podľa teploty v dome, musí strojnásobiť objem.
  3. Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov hore a dole.
  4. Vykysnuté cesto stierkou vyškrabkáme na pomúčenú dosku, pomúčime a poprekladáme párkrát ako keď skladáte papier do obálky - z každého rohu chytíme a preložíme do stredu, aby sa nám pekne zapracovalo do bochníka. Stačí 5-6x. Lepí sa, čiže pomúčime, aby sme ho mohli preniesť.
  5. Plytký plech si potrieme olivovým olejom a preložíme naň cesto. Rukami porozťahujeme na všetky strany v tenké cesto. Ak sa nám lepia prsty, trochu si ich naolejujeme. Cesto som neroztiahla úplne ku krajom plechu, nechala som asi centimeter voľný. Necháme ešte 10 minút nezakrytý podkysnúť.
  6. Kyslú smotanu si rozhabarkujeme s vajíčkom, dobre osolíme a pierkom jemne ponatierame celý báleš. Môže byť aj nahrubšie. Posypeme kôprom, posolíme a pečieme 12-15 minút dozlatova.
Poznámka k receptu

TIP : Kôpor môžete vynechať a báleš potrieť napríklad len rozhabarkovaným vajíčkom s olejom. Do cesta môžete nastrúhať aj dva uvarené zemiaky.

Zdieľaj tento recept so svojimi známymi a podpor tým moju stránku.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Francúzske mini bagetky

Jednoduché a rýchle mini ciabatty nielen pre začiatočníkov. Príprava vám zaberie úplne minimum času a …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *