Šošovicovo-pšenové guľky v paradajkovej omáčke a zemiaky „festival“

aj vege jedlo môže chutiť 🙂

Šošovicovo-pšenové guľky v paradajkovej omáčke a zemiaky "festival"
Šošovicovo-pšenové guľky v paradajkovej omáčke a zemiaky "festival"
Hodnotienie: 16
Hodnotenie: 3.25
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Diétna bezmäsitá aj bezlepková verzia, ktorá chutí naozaj výborne malým aj veľkým 🙂
Množstvo Príprava
4 porcie 20 min
Doba varenia
20 min
Množstvo Príprava
4 porcie 20 min
Doba varenia
20 min
Šošovicovo-pšenové guľky v paradajkovej omáčke a zemiaky "festival"
Šošovicovo-pšenové guľky v paradajkovej omáčke a zemiaky "festival"
Hodnotienie: 16
Hodnotenie: 3.25
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Diétna bezmäsitá aj bezlepková verzia, ktorá chutí naozaj výborne malým aj veľkým 🙂
Množstvo Príprava
4 porcie 20 min
Doba varenia
20 min
Množstvo Príprava
4 porcie 20 min
Doba varenia
20 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: porcie
Postup prípravy
  1. Pšeno a šošovicu si zmiešame, poriadne pod vodou prepláchneme a dáme do hrnca. Zalejeme tesne nad vriacou vodou z kanvice, prikryjeme a varíme 10 minút.
  2. Medzitým si ošúpeme a nakrájame zemiaky a mrkvu. Dáme do hrnca, zalejeme vriacou vodou, prikryjeme a od bodu varu varíme 10 min. Následne vhodíme hrášok a povaríme ešte 3 minútky. Scedíme, pridáme kus masla, čerstvú vňaťku, soľ a zamiešame.
  3. Medzitým si pripravíme omáčku. Červenú cibuľku nakrájame nadrobno a speníme na olivovom oleji dosklovita cca 3 minútky. Cuketu si ošúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme k cibuľke a minútku orestujeme. Zalejeme pretlakom alebo pasíovanými rajčinami. Dusíme 5-7 min, pridáme čerstvú bazalku a rozmixujeme. Dľa želanej konzistencie rozriedime.
  4. Medzitým ako sa nám varí omáčka si pripravíme guľky. Uvarenú šošovicu so pšenom scedíme, pridáme vajce, prelisujeme cesnak, špaldovú múku (alebo ryžovú), majoránku, drvenú rascu, kurkumu, citrónovú šťavu, soľ a poriadne zamiešame. Tvarujeme guľky.
  5. Hotovú omáčku rozmixujeme, rozriedime a dochutíme plátkom masla, soľou a vyvážime trochou medu a vložíme jemne guľky. Prikryjeme pokrievko, varíme 3-4 minútky. Následne guľky pootáčame druhou stranou nadol a varíme opäť 3 minútky. Servírujeme 🙂
Poznámka k receptu

TIP : do guliek môžete nastrúhať aj tvrdý syr, alebo pridať trochu ošúpanej najemno postrúhanej cukety. Pre zjednodušenie receptu si môžete kúpiť už aj hotové paradajkové suggo - omáčku.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

BB cestoviny

bleskové bryndzovo-brokolicové cestoviny BB cestoviny Hodnotienie: 13 Hodnotenie: 4.85 You: Hodnotenie receptu Tlačiť recept Spojenie …

13 komentárov

  1. Nooo niekde som zrejme urobila chybu, lebo na psenovo-sosovicovej hmoty som mala akosi vela (ale pouzila som len 200ml pohar). Mozno ze som to varila dlhsie? Scedit nebolo co, napriek tomu to bolo riedke, hoci som pridala viac muky. Do omacky som radsej ani nedavala, skusam upiect v rure na plechu. Snad z toho nieco bude…

  2. Tiez nevyslo. Kde je prosim problem? T

  3. Tinka asi nereaguje na taketo spravy 🙁

  4. No mne vysli uplne vyborne a sla som podla receptu. Guliek naozaj vyslo viac, ale tak som spravila viac omacky a v nej sa este povarili trochu. Vsetko sme to zjedli behom jedneho dna a dceram, ktore su inak vyberave chutilo velmi prevelmi. Takze dakujem za super recept!

  5. Stalo by za to mozno preverit receptik 🙂 Tiez sa mi z toho nepodarilo uvarit gulky v omacke. Tak som skusila na panvici z pripravenej „hmoty“ spravit placky 🙂 Celkom sme si pochutili.

  6. Tinka recept uuužasný, chutilo nielen 3 ročnej ale aj manželovi. Ja veľmi neriešim množstvá v receptoch a tak dávam od oka – hlavne sú ingrediencie a keď som robila gule tak som dala toľko múky aby držali spolu. No a k tej omáčke, nemala som cuketu tak som nastrúhala petržlen a mňamka neskutočná. Veľké ďakujem , si pre mňa veľkou inšpiráciou už dlho.

  7. Fuuu tak tento recept je dost zly ??. Na to aby sa uvarila sosovica a pseno a nezhorelo to som asi 5x musela dolievat vodu a varit 2x tak dlho. Z masy z ktorej sa mali tvarovat gulky je velke blato aj napriek tomu ze som tam pridala naozaj veeelmi veeeeela muuky. Fakt som mega sklamana a mozem vymyslat nahradu vecere ???

    • Súhlas, išla som presne podla receptu a z hmoty na fašírky bolo tekuté blato. Tak som miesto 2 lyžíc múky musela dať asi 6, a stále to nebolo dosť tuhé. Musela som to robiť v rúre na spôsob fašírok alebo placiek.
      Co sa týka omáčky, podľa tohto receptu uplne nedochutená. Musela som to poriadne dochutiť.

  8. No dnes som to robila, vyborne, gulky boli kus riedsie, tak som pridala kus domacej struhanky a to bolo akurat nerozpadli sa…fajnotka, len mala mi to vypluvala , musi zvykat 😉

  9. velmi chutny recept 🙂 chutilo aj detom,spravim urcite aj nabuduce 🙂

  10. Vyborny recept ? Dakujem.Robila som ho pre malu z polovicnej porcie ale odjedam jej stale ?.Tie ktorym sa hlavne tie gulky nepodarili tak ak pseno so sosovicou nevpije vsetku vodu (varit na najmensom ohni pomalicky) mne voda ostala tak som to precedila cez sitko aby tam ziadna neostala a muky stacili 2lyzice (na polovicnu porciu plus to vajko)Robila som ich take mini aby sa cele ponorili do omacky a varila chvilku.Cesto mi tiez ostalo tak som pridala sol viac cesnaku a upiekla placky MNAM

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.