Štedrý perníkový závin

medovníkový, plný šťavnatej plnky

Štedrý perníkový závin
Štedrý perníkový závin
Hodnotienie: 78
Hodnotenie: 3.79
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Predstavte si chuť mäkučkých medovníčkov naplnených tou najštedrejšou plnkou štavnatého domáceho slivkového džemu a chrumkavých orieškov.. Hmmm... Úžasná vianočná cukrovinka, pretože vydrží aj mesiac, či dva a ak ho pekne zabalíte do celofánu s peknou stužkou máte úžasný vianočný darček na návštevu. Presne tak som ho dostala aj ja a preto ho posúvam ďalej a ďakujem krásne za recept mojej Miruške Raušlovej.
Množstvo Príprava
2 záviny 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 4 hodiny
Množstvo Príprava
2 záviny 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 4 hodiny
Štedrý perníkový závin
Štedrý perníkový závin
Hodnotienie: 78
Hodnotenie: 3.79
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Predstavte si chuť mäkučkých medovníčkov naplnených tou najštedrejšou plnkou štavnatého domáceho slivkového džemu a chrumkavých orieškov.. Hmmm... Úžasná vianočná cukrovinka, pretože vydrží aj mesiac, či dva a ak ho pekne zabalíte do celofánu s peknou stužkou máte úžasný vianočný darček na návštevu. Presne tak som ho dostala aj ja a preto ho posúvam ďalej a ďakujem krásne za recept mojej Miruške Raušlovej.
Množstvo Príprava
2 záviny 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 4 hodiny
Množstvo Príprava
2 záviny 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 4 hodiny
Čo budeme potrebovať
Množstvo: záviny
Postup prípravy
  1. Všetky ingrediencie na cesto si robotom vymiešame na kompaktné a elastické cesto (maslo a vajcia izbovej teploty). Ak sa trošku lepí, prisypeme múku. Zabalíme do potravinovej fólie a dáme odpočívať do chladničky na 4-24 hodín.
  2. Rúru si predhrejeme na 170 stupňov hore a dole.
  3. Cesto vyberieme z chladničky a necháme chvíľočku otepliť. Medzitým si pripravíme plnku orechy, mandle, datle a figy dáme do mixéra a zmixujeme dokopy na mierne lepivú zmes.
  4. Cesto rozdelíme na dve polovičky. Dosku na vaľkanie si poriadne pomúčime, dáme na ňu polku cesta, na cesto potravinovú fóliu a rozvaľkáme na tenučko. Počas vaľkania, sa aj dva-trikrát presvedčte, že sa cesto neprilepilo, nadvihnite ho a ešte vhoďte pod múku. Ak sa vám prilepí, nezrolujete ho :/
  5. Na cesto poriadne rozotrieme nahrubo džem, nešetrite, aby bola roláda šťavnatá, použite aj 3/4 pohára džemu. Stranu, ktorú budete rolovať prvú potrite ešte o kúsok viac, bude to pekne vyzerať v reze. Nahusto posypte orieškovou zmesou. Opatrne zaviňte, trochu zľahka pošúlajte, aby mala pekný tvar a konce zahnite naspodok. Takto urobte aj druhú roládu. Obe rolády potrite rozšľahaným vajíčkom, špajlou alebo ihlicou zvrchu poprepichujte na 4 miestach a dajte piecť na 15-20 min, podľa toho, ako vám pečie rúra.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

kokosové ježe – kokosy na snehu

úžasné, nadýchané, šťavnaté, svieže, no proste DOKONALÉ       kokosové ježe Hodnotienie: 5 Hodnotenie: …

15 komentárov

  1. Ja som to vygulala na potravinarskej folii a potom pri staci nebol problem, nic sa mi nelepilo 🙂 uz sa pecie tak som zvedavá ako sa podarí

  2. Dobry den, chcela by som sa spytat, ze preco treba cukor pomliet? Ak nemam mlyncek, tak cim by som to mohla nahradit? Dakujem

  3. Je neskutočne dobrý. Vďaka za recept.

  4. Podľa stačí pošlite aj špekáčikov alebo akýmkoľvek iným strojom… alebo klasika práškový cukor

  5. Prosim treba ho uchovavat v chladnicke? Alebo ako? Aby vydrzal mesiac.

    Dakujem.

  6. Prosím Vás, mozem niečím nahradiť cetylonsku horčicu alebo ju prípadne vynechať? Dakujem

  7. Výborný recept. Robila som hneď dvojnásobnú dávku. Namiesto cukru som použila tmavú melasu a namiesto slivkového lekváru som mala šťastie na zahustené slivky z Čiech bez akéhokoľvek sladidla. Výsledok je skvelý. Myslím, že máme nový rodinný vianočný koláč. Ďakujem.

  8. Dobry vecer, tento recept som nahodou objavila az pred Vianocami 2018, je naozaj taky dobry, ako pišete. Do naplne som raz dala figy, dryhykrat datlovu pastu. Zajtra ho pečiem znova. Zdravé maškrtenie, ktore je po vychladnuti hneď mákučké a voňávé

  9. Vynikajúci, šťavnatý, robila som ho z bezlepkovej múky. Chutil každému kto ho ochutnal. Odporúčam.

  10. Naozaj chutí skvele, dala som pol na pol datle aj figy. Dávam si recept medzi obľúbené. Ďakujem za super receptik 🙂

  11. Dobrý deň poprosím , koľko slivkové lekváru, píšete že 1,5 ks . Vďaka 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.