Sezóna špargle je tu 🙂
Poznáte halloumi syr? Je to fantastický grécky syr z kombinácie kravského, ovčieho a kozieho mlieka. Krásne chrumká pod zubami a má výraznú slanú chuť. V kombinácii s kyslastou holandskou omáčkou, maslovou špargľou a zemiakmi je to dokonalá kombinácia 🙂
Množstvo | Príprava |
2 osoby | 25 min |
|
Poznáte halloumi syr? Je to fantastický grécky syr z kombinácie kravského, ovčieho a kozieho mlieka. Krásne chrumká pod zubami a má výraznú slanú chuť. V kombinácii s kyslastou holandskou omáčkou, maslovou špargľou a zemiakmi je to dokonalá kombinácia 🙂
|
Čo budeme potrebovať
- 1 zväzok zelenej špargle
- 12 ks nové zemiaky
- 1 ks syr halloumi
- 2 ks žĺtka
- 1 PL voda
- 1/2 čl ocot
- 1 čl citrónová šťava
- 80 gram maslo rozpustené
Množstvo: osoby
Postup prípravy
- Baby zemiačky si dáme variť do vody aj so šupkou na cca 15-20 minút - kontrola vidličkou..
- Medzitým si pripravíme špargľu. Zelenú špargľu nešúpeme, len odrežeme drevnaté konce asi pol až 1 cm. Vložíme ju do vriacej osolenej, ocukrenej vody s trochou octu, ideálne do vysokého hrnca tak, aby konce neboli ponorené vo vode. Varíme presne 3 minúty, ani o minútu viac. Vodu vylejeme (alebo použijeme ako základ na polievku) a nalejeme na špargľu studenú/ľadovú vodu, vylejeme a ešte raz...Necháme v tom špargľu cca minútu a vylejeme.
- Halloumi nakrájame na plátky a sprudka osmahneme na grile alebo panvici z oboch strán cca 2 minutky.
- Holandská omáčka - dáme si zovrieť vodu, keď už vrie, znížime plyn a pridáme navrch druhý hrniec alebo hlinenú misku. Pridáme žĺtka, vodu, ocot, citrónovú šťavu a soľ. Šľaháme ručne metličkou nad parou cca 3-5 minút, pokým nám zhuste a stane sa z nej krém. Nakoniec postupne prilievame rozpustené maslo, stále miešame. Fakt opatrne na malom ohni a miešať, aby sa Vám z toho nespravila praženica. Dochutíme ešte muškátovým orieškom, prípadne soľou alebo citrónovou šťavou. Kto má rád môže pridať aj kôpor.
- Pred podávaním si špargľu aj baby zemiaky osmahneme na panvici na troške oleja, aby sa zatiahli. Môžeme struhnúť aj parmezán.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.