Sezóna špargle je tu 🙂

Poznáte halloumi syr? Je to fantastický grécky syr z kombinácie kravského, ovčieho a kozieho mlieka. Krásne chrumká pod zubami a má výraznú slanú chuť. V kombinácii s kyslastou holandskou omáčkou, maslovou špargľou a zemiakmi je to dokonalá kombinácia 🙂
| Množstvo | Príprava |
| 2 osoby | 25 min |
|
![]() | Poznáte halloumi syr? Je to fantastický grécky syr z kombinácie kravského, ovčieho a kozieho mlieka. Krásne chrumká pod zubami a má výraznú slanú chuť. V kombinácii s kyslastou holandskou omáčkou, maslovou špargľou a zemiakmi je to dokonalá kombinácia 🙂
|
Čo budeme potrebovať
- 1 zväzok zelenej špargle
- 12 ks nové zemiaky
- 1 ks syr halloumi
- 2 ks žĺtka
- 1 PL voda
- 1/2 čl ocot
- 1 čl citrónová šťava
- 80 gram maslo rozpustené
Množstvo: osoby
Postup prípravy
- Baby zemiačky si dáme variť do vody aj so šupkou na cca 15-20 minút - kontrola vidličkou..
- Medzitým si pripravíme špargľu. Zelenú špargľu nešúpeme, len odrežeme drevnaté konce asi pol až 1 cm. Vložíme ju do vriacej osolenej, ocukrenej vody s trochou octu, ideálne do vysokého hrnca tak, aby konce neboli ponorené vo vode. Varíme presne 3 minúty, ani o minútu viac. Vodu vylejeme (alebo použijeme ako základ na polievku) a nalejeme na špargľu studenú/ľadovú vodu, vylejeme a ešte raz...Necháme v tom špargľu cca minútu a vylejeme.
- Halloumi nakrájame na plátky a sprudka osmahneme na grile alebo panvici z oboch strán cca 2 minutky.
- Holandská omáčka - dáme si zovrieť vodu, keď už vrie, znížime plyn a pridáme navrch druhý hrniec alebo hlinenú misku. Pridáme žĺtka, vodu, ocot, citrónovú šťavu a soľ. Šľaháme ručne metličkou nad parou cca 3-5 minút, pokým nám zhuste a stane sa z nej krém. Nakoniec postupne prilievame rozpustené maslo, stále miešame. Fakt opatrne na malom ohni a miešať, aby sa Vám z toho nespravila praženica. Dochutíme ešte muškátovým orieškom, prípadne soľou alebo citrónovou šťavou. Kto má rád môže pridať aj kôpor.
- Pred podávaním si špargľu aj baby zemiaky osmahneme na panvici na troške oleja, aby sa zatiahli. Môžeme struhnúť aj parmezán.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Tinkine recepty Všetci, ktorí chcete zdravo variť, piecť, skúšať nové, ale aj osvedčené z tradičnej kuchyne a ochutnávať zážitkovú gastronómiu.
