Domov / Recept / Chlebík podľa Mery (kváskový)

Chlebík podľa Mery (kváskový)

Zdravý a vynikajúci 🙂

Chlebík podľa Mery (kváskový)
Chlebík podľa Mery (kváskový)
Hodnotienie: 2
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Recept na tento (podľa mňa) dokonalý chlebík mám od mojej spriaznenej duši Mery (veľmi ti ďakujem :*). Neskutočne chutný, vyvážený, cesto nadýchané a vláčne, výborne sa mi s ním pracovalo. Zatiaľ zaraďujem medzi moje TOP chlebové recepty. Tak nech sa vám podarí, nech chutí 🙂 Odovdzajte mu teplo vašich rúk :*
Množstvo
1 kilový chlieb
Množstvo
1 kilový chlieb
Chlebík podľa Mery (kváskový)
Chlebík podľa Mery (kváskový)
Hodnotienie: 2
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Recept na tento (podľa mňa) dokonalý chlebík mám od mojej spriaznenej duši Mery (veľmi ti ďakujem :*). Neskutočne chutný, vyvážený, cesto nadýchané a vláčne, výborne sa mi s ním pracovalo. Zatiaľ zaraďujem medzi moje TOP chlebové recepty. Tak nech sa vám podarí, nech chutí 🙂 Odovdzajte mu teplo vašich rúk :*
Množstvo
1 kilový chlieb
Množstvo
1 kilový chlieb
Čo budeme potrebovať
Množstvo:
Postup prípravy
  1. Najprv si pripravíme kvások. Pripravujem si ho večer, aby do rána nakysol. Budeme potrebovať zaváraninový pohár (ideálne uhorkový), 1-2 PL živého kvásku, ktorý zmiešame s ražnou múkou a vodou. Pozor, nie kovovou, miešať drevenou alebo umelou vareškou. Vodu použijeme fitrovanú alebo pramenitú, nakoľko vodovodná je upravovaná a nepracuje dobre s kváskom. Roky používam filtračnú kanvicu Brita a som spokojná. Zamiešaný kvások máme asi do polky pohára, položíme na kuchynskú linku, prehodíme cez pohár utierku a necháme do rána kvasiť. Závisí od teploty, ktorú máte doma, zvyčajne to je 8-12 hodín. Ak potrebujete rýchlejšie, dajte na teplé miesto.
  2. Keď je kvások vykysnutý o dvojnásobok, čiže skoro po vrch pohára, je pripravený. Do mixéra si nasypeme všetky ostatné ingrediencie. Pochúťkovú smotanu si pridáme do odmerky a dolejeme vodou po rysku 350 ml. Zamiešame a pridáme k zmesi. Prilejeme kvások (nezabudnite si zas cca 1-2 PL z kvásku odložiť, aby ste mali nabudúce) a necháme robota vypracovať vláčne cesto. Ak by sa nám nespájalo, prisypeme trošku múky. Nechajte ho však pracovať, po cca 10 minútach by sme mali mať vláčne lepivé cesto.
  3. Nádobu, v ktorej bude chlieb kysnúť, si potrieme olejom a preložíme do nej cesto. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť pod utierkou 2 hodiny. Počas týchto dvoch hodín cesto 2-4x poprekladáme. Zo strán do stredu ako obálku, trochu ponaťahujeme, aby sa nám cesto prevzdušnilo a opäť zvinieme do bochníka.
  4. Po dvoch hodinách si ošatku vysypeme škrobom (používam zemiakový, je to lepšie ako múka, cesto sa nelepí) a preložíme doň cesto spojom navrch. Naspodu aby bolo hladké, nech sa nám spraví pekná štruktúra. Cez ošatku prehodíme utierku a celú ju dáme do igelitového sáčku (igelitky), potrebuje sa "spotiť" a narásť. Necháme finálne kysnúť 2 hodiny. Zas závisí od teploty v dome, po cca 1,5 hodine pozrite, aby neprekysol. Ak nemáte ošatku, použite sitko. Na sitko dáme utierku, tú vysypeme škrobom, na to dáme chlebík a opäť prikryjeme utierkou.
    Po dvoch hodinách si ošatku vysypeme škrobom (používam zemiakový, je to lepšie ako múka, cesto sa nelepí) a preložíme doň cesto spojom navrch. Naspodu aby bolo hladké, nech sa nám spraví pekná štruktúra. Cez ošatku prehodíme utierku a celú ju dáme do igelitového sáčku (igelitky), potrebuje sa "spotiť" a narásť. Necháme finálne kysnúť 2 hodiny. Zas závisí od teploty v dome, po cca 1,5 hodine pozrite, aby neprekysol. Ak nemáte ošatku, použite sitko. Na sitko dáme utierku, tú vysypeme škrobom, na to dáme chlebík a opäť prikryjeme utierkou.
  5. Cca pol hodinu pred finálnym dokysnutím si rozhorúčime rúru na 250 stupňov. Dostredu dáme plech, naspodok rúry, pri dvierka, dáme hlinenú, keramickú nádobu, misku alebo hrnček. Bude slúžiť ako zápara.
  6. Keď je rúra žeravá, otvoríme ju, opatrne si vysunieme plech a na ten žeravý plech vyklopíme chlebík. Postriekame ho studenou vodou párkrát, na spodok do misky vlejeme deci studenej vody a rýchlo zavrieme, aby nám zápara neunikla. Chlebík striekam s takým malým postrekovačom na kvetiny, ktorý som si kúpila v domácich potrebách. Chlebík necháme piecť na 250 stupňoch cca 10 min. Po tomto čase rúru otvoríme (pozor na paru) chlieb opäť postriekame, trošku vyvetráme a znížíme na 200 stupňov. Dopekáme ešte cca 15-20 min. podľa sfarbenia kôrky.
  7. Hotový chlebík vyberieme a necháme ho vychladnúť na mriežke, aby nám teplo mohlo aj zospodu unikať a nezadusil sa nám. Dôležité upozornenie, chlebík nekrájať aspoň hodinu po dopečení. Viem, že vás to bude lákať, ale musíte to vydržať. Ak by ste ho nakrojili, môžte ho vnútri zadusiť.
    Hotový chlebík vyberieme a necháme ho vychladnúť na mriežke, aby nám teplo mohlo aj zospodu unikať a nezadusil sa nám. Dôležité upozornenie, chlebík nekrájať aspoň hodinu po dopečení. Viem, že vás to bude lákať, ale musíte to vydržať. Ak by ste ho nakrojili, môžte ho vnútri zadusiť.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Tinkina talianska pizza

ako z pravej talianskej pizzerie Tinkina talianska pizza Hodnotienie: 4 Hodnotenie: 5 You: Hodnotenie receptu …

2 komentáre

  1. Skusala som Vas chlebik, cesto vynikajuce, miesala som ho iba rucne, pri peceni mi praskol na jednej strane. Cim to moze byt? Dakujem.

    • Mary, treba pred pecenim urobit do chlebika par zarezov, ja robim ziletkou a potom nepraskne 🙂 Este bude mat aj ktasny vzor, fantazii sa medze nekladu 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.