Pečeniu rohlíkov som sa po viacerých skúsenostiach statočne vyhýbala. Vždy to bolo nadlho, veľa roboty a navyše so špaldovou múkou sa mi nepodarili nikdy. Zakaždým boli hutné a ako kameň. Až teraz. Naozaj neskutočný recept, bez opakovaného prekladania, bez samostatného vaľkania každého rožka a teda rožky sú krásne nadýchané, jemné a neskutočne chutné. Bez gramu pšeničnej múky či semolíny. Sama tomu neverím. Sú s nízkym obsahom soli, s podielom celozrnnej múky a navyše výživné. Nazvala som ich detské rožky. Ochutnajte :*
Pečeniu rohlíkov som sa po viacerých skúsenostiach statočne vyhýbala. Vždy to bolo nadlho, veľa roboty a navyše so špaldovou múkou sa mi nepodarili nikdy. Zakaždým boli hutné a ako kameň. Až teraz. Naozaj neskutočný recept, bez opakovaného prekladania, bez samostatného vaľkania každého rožka a teda rožky sú krásne nadýchané, jemné a neskutočne chutné. Bez gramu pšeničnej múky či semolíny. Sama tomu neverím. Sú s nízkym obsahom soli, s podielom celozrnnej múky a navyše výživné. Nazvala som ich detské rožky. Ochutnajte :*
Najprv si pripravíme kvások. Mlieko musí byť teplé, nie horúce, aby sa nám nezabili kvasnice. Mierne si ho zohrejeme na plyne. Ak to prepísknete, nechajte vychladnúť. Pridáme med a poriadne zamiešame. Rozmrvíme droždie a necháme ho 10 min oddychovať, pokým vzíde.
Medzitým si do misky navážime múky a pridáme soľ. Ovsené vločky pomlieme na múku pomocou elektrického mlynčeka na kávu a pridáme k múkam. Zamiešame, aby sa nám soľ poriadne zapracovala. Do zmesi rozbijeme vajíčko, pridáme vzídený kvások a dolejeme minerálku. Maslo si necháme na sporáku roztopiť a vlejeme do zmesi. Robotom alebo ručne necháme vypracovať vláčne jemne lepivé cesto. Cesto je veľmi vláčne a fantasticky hebké.
Podložku si pomúčime aj ruky si pomúčime a preložíme na ňu vypracované cesto. Trochu ho poprekladáme, ako keby skladáte obálku, z krajov do stredu a vytvarujeme rukami bochník. Preložíme ho späť do misky, ktorú sme si pomúčili, posypeme múkou a prikryjeme dvomi utierkami. Necháme poctivo 1 hodinu vykysnúť. V zimných mesiacoch aj 1.5 hodiny. Kysnutie je v tomto prípade veľmi dôležité, cesto musí strojnásobiť objem.
Vykysnuté cesto si rukou oddelíme od stien misky a prenesieme na podložku, ktorá je poriadne vysypaná múkou. Cesto pomocou valčeka vyvaľkáme na priemer 35x35 cm, malo by mať hrúbku 6 mm a rozkrájame ho ako pizzu na 8 trojuholníkov. Najprv priečne, potom vodorovne a potom dokríža. Každý jeden rohlík zrolujeme od kraja do stredu a položíme na plech vystlatý papierom na pečenie. Pokladáme ho spojom nadol, aby sa nám nerozpadlo. Rohlíky netvarujeme do U necháme ich rovné. Prikryjeme opäť dvomi utierkami a necháme nakysnúť poctivo 1 hodinu.
Po polhodine kysnutia si rozhorúčime rúru na 220 stupňov hore dole bez ventilátora. Rohlíky vám po hodine takto krásne nakysnú.
Celé vajíčko si rozšlaháme vidličkou, aby sa nám spojilo žĺtko s bielkom. Ak robíte rožky pre dospelákov či väčšie deti, posoľte ho. Každý rožok potrieme vajíčkovou zmesou a posypeme ovsenými vločkami, ľanovými semiačkami, a dáme piecť do rúry na 10-12 min podľa vašej rúry. Hotové rohlíky vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Recept je super a s cestom sa dobre pracuje! 😉
Akurat by som ubrala nabuduce mnozstvo kvasnic ,je ich v rohlikoch citit viac, akoby bolo treba.
Výborný recept. Rožky sú veľmi chutné.
Prosím Vás koľko je to 1/2 kocky droždia? Droždie je v rôznych baleniach, koľko by to malo byť gramov? Ďakujem pekne.