Dukátové buchtičky

slovenská klasika z detských čias

Dukátové buchtičky
Dukátové buchtičky
Hodnotienie: 37
Hodnotenie: 4.22
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Povedzte, čo je viac ako pekáč plný dukátových buchtičiek s pudinčekom, ktoré vám rozvoňajú vanilkou celý byt a vy sa prenesiete spomienkami do svojho detstva? Chutia lepšie ako zo školskej jedálne, čestné slovo. Zvonku chrumkajú a vnútri sú hebulilinké a vláčne. S cestom sa výborne pracuje a na plechu ich máte pripravené za 5 minút, žiadne robenie každej buchtičky zvlášť. Nadšená som..Navyše zdravšie zo špaldy a aj celozrnne výživné.
Množstvo Príprava
pekáč 28x23 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 60 min
Množstvo Príprava
pekáč 28x23 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 60 min
Dukátové buchtičky
Dukátové buchtičky
Hodnotienie: 37
Hodnotenie: 4.22
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Povedzte, čo je viac ako pekáč plný dukátových buchtičiek s pudinčekom, ktoré vám rozvoňajú vanilkou celý byt a vy sa prenesiete spomienkami do svojho detstva? Chutia lepšie ako zo školskej jedálne, čestné slovo. Zvonku chrumkajú a vnútri sú hebulilinké a vláčne. S cestom sa výborne pracuje a na plechu ich máte pripravené za 5 minút, žiadne robenie každej buchtičky zvlášť. Nadšená som..Navyše zdravšie zo špaldy a aj celozrnne výživné.
Množstvo Príprava
pekáč 28x23 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 60 min
Množstvo Príprava
pekáč 28x23 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 60 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: 28x23
Postup prípravy
  1. Mlieko aj cukor si dáme do hrnčeka, miešame, aby sa cukor rozpustil a mlieko jemne ohrejeme, aby bolo teplé. Pozor, aby nebolo horúce, zabije sa droždie. Rozmrvíme droždie, zamiešame a necháme 5 minút nabobtnať.
  2. Medzitým si do misky navážime múky, pridáme štipku soli a metličkou zamiešame. Tak sa nám múka prevzdušní a nemusíme ju preosievať. Do múky rozbijeme jedno vajíčko a vlejeme mlieko s droždím. Do toho istého hrnčeka si pridáme maslo a rozpustíme ho. Vlejeme do zmesi a robotom, alebo ručne vypracujeme vláčne nelepivé cesto. Ak sa cesto lepí, pridajte trochu múky. Zakryjeme dvomi utierkami a necháme 45-60 min vykysnúť.
  3. Rúru si zapneme na 160 stupňov.
  4. Pekáč ci poriadne vymažeme maslom. Vykysnuté cesto jemne vyberieme z misky, dáme na pekáč a rukami jemne roztlačíme rovnomerne po plechu. Zoberieme si radielko a rozrežeme cesto na 7 pásikov vodorovne a 7 zvisle, aby sme dosiahli malé buchtičky.
    Pekáč ci poriadne vymažeme maslom. Vykysnuté cesto jemne vyberieme z misky, dáme na pekáč a rukami jemne roztlačíme rovnomerne po plechu. Zoberieme si radielko a rozrežeme cesto na 7 pásikov vodorovne a 7 zvisle, aby sme dosiahli malé buchtičky.
  5. Zvyšné maslo si roztopíme a nalejeme do zárezov cesta. Zárezy ešte jemne prejdeme nožom, aby maslo stieklo až dole medzi buchtičky. (pozor nepoškriabte si plech). Necháme podkysnúť 15 min a následne upečieme dozlatova cca 15 - 20 minút.
  6. Puding si pripravíme redší s viac mlieka podľa návodu. Do mlieka pridáme aj vnútro vanilkového lusku. Upečené buchtičky polejeme pudingom a vychutnávame 🙂
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

kokosové ježe – kokosy na snehu

úžasné, nadýchané, šťavnaté, svieže, no proste DOKONALÉ       kokosové ježe Hodnotienie: 7 Hodnotenie: …

5 komentárov

  1. Perfektné. Cesto mi chuťou pripomína trošku makovník len bez maku:)) naozaj chutne. Vláčne. Jednoducho vynikajúce. Volila som recept prave kvoli zdravšej verzii a veru neľutujem. Ukladám medzi svoje obľúbené!

  2. Tinka, úžasný recept.
    Len sa chcem spýtať: V bode 5 máte, že zvyšné maslo roztopíme – zvyšné z vymazania pekáča alebo ide do cesta menej?
    Dakujem 🙂

  3. Ďakujem za skvelý recept, robievame pravidelne 🙂 manžel na v obľube sladké jedlá, ale tieto buchtičky si pýta veľmi často 🙂

  4. Dobry den, dal by sa tento recept spravit aj zo sucheho drozdia? Dakujem.

  5. Najlepšie dukátky, robievam ich často naposledy len s hladkou špald.múkou. Aj po zamrazení sú super. Odporúčam

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.