Priatelia a milovníci neskutočnej lakotky Profiteroles. Už ste ich skúšali doma? Je najvyšší čas. Poteším vás, je to veľmi jednoduché. 🙂
Homemade Profiteroles
Hodnotienie: 8 Hodnotenie: 4.75 You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Vhodné kľudne aj pre začiatočníkov varenia/pečenia. Varenia preto, lebo cesto sa najprv varí. Recept pozostáva zo základných surovín, ktoré máte bežne doma, pracuje sa s ním úžasne ľahko a efekt je dokonalý.
Vhodné kľudne aj pre začiatočníkov varenia/pečenia. Varenia preto, lebo cesto sa najprv varí. Recept pozostáva zo základných surovín, ktoré máte bežne doma, pracuje sa s ním úžasne ľahko a efekt je dokonalý.
500mlšľahačková smotana40%-nej (Ak nezoženiete, fantastická je aj Pilos 33 z Lidlu. Základ je, aby bola tuhá a netiekla, aby sa nám profiterolky nerozmočili).
150gramčokoládaPrípadne redší vanilkový puding k tomu bez ničoho - čo má, kto rád.
Množstvo: ks
Postup prípravy
Rúru rozohrejeme na 190-200 stupňov bez ventilátora.
Najprv si pripravíme loptičky z odpaľovaného cesta. Do kastrólika dáme vodu, maslo a rozpustíme. Kastrólik dáme dole z ohňa a prisypeme naraz všetku múku a miešame. Vrátime na plyn a stále miešame na malom ohni, až kým nám nevznikne kompaktné cesto, ktoré sa dobre odlepuje od stien kastrólika a varešky a na dne kastrólika sa vytvorí biely povlak. Trvá to asi 3-5 minút. Cesto preložíme do misy, chvíľku počkáme, aby nebolo úplne horúce a postupne, po jednom, elektrickým šľahačom zašľaháme vajíčka. Vznikne žlté lesklé cesto, ktorým naplníme zdobiace vrecko a na papier na pečenie nastriekame malé loptičky/guličky. Loptičky kľudne malé, asi taká polovica z kindervajca, ich objem sa zväčší 2-3 násobne.
Pečieme 20 minút na 200 stupňov spodný a horný ohrev, nikdy nie teplovzdušne. Počas pečenia nesmieme rúru otvoriť. Keď budú mať loptičky peknú hnedo-ružovú farbu, sú hotové. Vy erieme z rúry a necháme vychladnúť. Vychladené plníme šľahačkovou plnkou.
Plnka - šľahačkovú smotanu si vyšľaháme do tuha s cukrom a vanilkou. Loptičky plníme cukrárskym vreckom. Plníme priamo pred konzumáciou, aby nám nenasiakli a nezostali mokré.
Poleva - v kastróliku si zohrejeme šľahačkovú smotanu, keď dosiahne bod varu (ale nesmie vrieť), dáme dolu z ohňa, pridáme nalámanú čokoládu. Miešame, kým nevznikne lesklá čokoládová poleva, ktorou loptičky nakoniec polejeme. Do zmesi môžeme kľudne pridať lyžičku kokosového oleja, prípadne masla, aby bola čokoláda lesklá. Táto poleva sa volá original ganache, možno ste sa s tým už stretli. Výborne sa s ňou pracuje, netuhne tak rýchlo ako obyčajná čoko. Ak chcete smotanu vynechať, rozpustite len čokoládu a pridajte kokosový olej.
Z cesta si môžete pripraviť aj veterníčky. Suroviny aj postup sú rovnaké, akuráť namiesto guličiek nastriekate cesto do tvaru kruhu a následne po upečení zlepíte krémom. Krémy si môžete pripraviť aj dvojfarebné, buď čokoládový, alebo karamelový. U nás fičia v takejto mini verzii, je to presne do ruky, chutné a vkusné 🙂
Poznámka k receptu
Vnútro môžete naplniť aj čučoriedkovou šľahačkou -
✅ Čučoriedková šľahačka - mrazené alebo čerstvé čučoriedky (ideál horské) zmixovať s práškovým trstinovým cukrom a na záver zašľahať do vyšľahanej šľahačky.
✅️ Do šľahačky môžete pridať aj 100g bieleho jogurtu, bude ľahší krém.
Za recept ďakujem moje priateľke Natálke Lohnertovej
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Moji milí predstavujem vám dokonalú banánovú bábovku bez štipky cukru a bez laktózy 😍 Je hebká, štavnatá, vláčna a plná čokolády 🥰 Vhodná aj pre maličké deti, bez čokolády od 1 roka. Banány už nikdy nemačkajte vidličkou, ale urobte tak, ako je v postupe. Odmenou bude nádherné nadýchané a šťavnaté cesto.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.