Špaldový zemiakový chlebík (kváskový)

niet nad domáci voňavý a zdravý chlebík

Špaldový zemiakový chlebík (kváskový)
Špaldový zemiakový chlebík (kváskový)
Hodnotienie: 3
Hodnotenie: 4.67
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Moji, práve som pre vás dopísala receptík na kváskový, zemiakový, špaldovo-ražný chlebík s ovsenými vločkami a aktívnymi zrnami ? Cesto je neskutočne nadýchané, doslova puká do rukami ako bublinková obálka ? Vnútri je prekrásny, okatý, striedka jemne vláčna, nie však mokrá a chutí fantasticky ako z originál pece ? Tak nech sa vám podarí, nech vám krásne kysne pod rukami a rozvonia celú vašu domácnosť ?
Množstvo Príprava
850 gram 30 minút
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
25 minút 17 hodín
Množstvo Príprava
850 gram 30 minút
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
25 minút 17 hodín
Špaldový zemiakový chlebík (kváskový)
Špaldový zemiakový chlebík (kváskový)
Hodnotienie: 3
Hodnotenie: 4.67
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Moji, práve som pre vás dopísala receptík na kváskový, zemiakový, špaldovo-ražný chlebík s ovsenými vločkami a aktívnymi zrnami ? Cesto je neskutočne nadýchané, doslova puká do rukami ako bublinková obálka ? Vnútri je prekrásny, okatý, striedka jemne vláčna, nie však mokrá a chutí fantasticky ako z originál pece ? Tak nech sa vám podarí, nech vám krásne kysne pod rukami a rozvonia celú vašu domácnosť ?
Množstvo Príprava
850 gram 30 minút
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
25 minút 17 hodín
Množstvo Príprava
850 gram 30 minút
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
25 minút 17 hodín
Čo budeme potrebovať
Množstvo: gram
Postup prípravy
  1. Najprv si pripravíme kvások, uvaríme zemiaky a pripravíme aktivované zrná. Robím to zvečera do rána, potom cez deň pripravujem chlieb a večer ho pečiem. Môžete si ho pripraviť aj cez deň, na noc dať kysnúť do chladničky alebo chladnejšej špajze a piecť ráno.
  2. Do 7 decového zaváraninového pohára pridáme vodu, ražnú múku, existujúci kvások a spolu premiešame umelohmotnou (drevenou) vareškou. Prikryjeme utierkou a necháme na kuchynskej linke alebo dáme do špajze vykysnúť na 8-12 hodín. Závisí od toho, akú máte teplotu v byte. Musí zdvoj skoro strojnásobniť objem.
  3. Zarovno s kváskom si pripravíme aktivované zrná. Celé zrná buď špaldy, alebo kamutu, ovsa, alebo iné si zalejeme vodou, aby boli celé ponorené a necháme v tej vode po celú dobu. Taktiež si v šupke uvaríme zemiaky cca 30 minút domäkka - závisí od veľkosti. Aktivované zrná sú veľmi dôležité, zabezpečia nadýchanosť cesta - bude pukať pod rukami ako obálka. Zemiaky deň vopred uvarené, taktiež inak pracujú s cestom - škrob zo zemiakov sa "usadne".
  4. Keď máme kvások pripravený, odoberieme z neho 1 PL na ďalšie pečenie, dáme do čistého pohára, zavrieme víčkom a uložíme do chladničky. Vylejeme vodu zo zŕn a ošúpeme si zemiaky.
  5. Do misky si navážime múky, soľ, trošku cukru, rascu a poriadne ručne metličkou zamiešame. Pridáme ovsené vločky, aktivované zrná, vzniknutý kvások, najemno nastrúhaný zemiak, vodu a robotom vymiesime lepivé cesto. Necháme miesiť dlhšie, 10-15 min. Ak sa moc lepí, pomôžeme mu a z okrajov stierkou cesto viackrát odlepíme.
  6. Pripravíme si podložku, poriadne ju pomúčime a vylejeme naň cesto. Cesto stierkou alebo ručne viackrát poprekladáme ako obálku zvonku dostredu, aby sa tak nelepilo, zvrchu po celom obvode vyváľame v múke, aby sa tiež nelepilo. Misku, v ktorej sa miesilo cesto si poriadne posypeme múkou, pridáme cesto, znova posypeme, prikryjeme dvomi utierkami, dáme do igelitovej tašky, alebo väčšieho sáčka ktorý uzatvoríme tak, aby sa doň nedostal vzduch a necháme hodinu odpočívať. Kysnúť ho môžeme nechať na kuchynskej linke.
  7. Po 1 hodine tašku otvoríme, cesto odokryjeme, stierkou ho trochu poprekladáme z bokov do stredu, posypeme, zakryjeme, dáme znova do sáčku, uzavrieme a necháme kysnúť 6 hodín. Tento čas je určený na zimné obdobie, keď nie je v byte - dome tak teplo. V lete sa ten čas skráti, treba s tým rátať a cesto kontrolovať. Malo by narásť až štvor-päť násobne. Nemalo by prekysnúť, ak začne cesto klesať ihneď s ním pracujte ďalej.
  8. Po vykysnutí cesto povyškrabujeme z nádoby opäť na dobre pomúčenú dosku - podložku. Poprekladáme a zapracujeme aj 40-50 gramov špaldovej chlebovej múky (táto gramáž je navyše tej, ktorá je v ingredienciách). Cesto sa nesmie liať, ani padať, no zároveň nesmie byť ani tuhé. Keď ho stvarujeme do bochníka má len jemne klesnúť, ale tvar si musí udržať. Čiže treba tak zapracovať múky, ak je treba viac alebo menej. Zapracujeme opäť ako keď z papiera skladáme obálku, zkraja do stredu. Potom rukami jemne roztiahneme cesto do kruhu, akoby sme chceli rukami vytvarovať hrubšiu placku a zavinieme cesto ako roládu. A opäť zapracujeme zbokov do stredu. Rukami vypracujeme ovál, alebo kruh, podľa toho, akú tvar ošatky máte. Lepšia je oválna a polkilová. Ošatku poriadne vysypeme zemiakovým škrobom, aby sa cesto neprilepilo a krajšou, hladšou stranou smerom dole presunieme bochník. Zhora môže byť tá nerovná zapracovaná časť. Rukami zľahka popritláčame a jemne roztiahneme do strán, aby sme nemali kopček, ale cesto rovné, roztiahnuté po celej dĺžke ošatky. Prikryjeme dvomi utierkami, opäť dáme do sáčku, zavrieme a necháme dve hodiny kysnúť (opäť závisí od ročného obdobia). Ak nemáte ošatku, je dobré aj veľké sitko, do ktorého si dáte utierku vysypanú škrobom, aby sa neprilepilo. Takto budete mať oválny chlebík.
  9. Po dvoch hodinách si zapneme rúru na 220 stupňov bez ventilátora. Do stredu, alebo tesne pod stred si dáme plytký plech, alebo kameň na pečenie, na spodok rúry, na dno dáme malý starý plech - taký určený na zničenie. Počkáme 20 minút, pokým sa rúra rozhorúči.
  10. Pripravíme si väčšiu drevenú dosku, takú na krájanie a položíme na ňu papier na pečenie. Papier si po obvode trochu odstrihneme na cca obvod chlebíka plus 5 centimetrov naviac. Lepšie sa nám s ním bude pracovať, bude obratnejší. Na papier opatrne a pomaly (nežne :D) vyklopíme chlebík. Ostrým nožíkom alebo žiletkou zľahka narežeme zvrchu chlebík tromi ťahmi. Ak ste skúsenejší, tak sa vo vzoroch môžete vyšantiť viac 🙂
  11. Zoberieme do ruky dosku s chlebíkom, otvoríme rúru a opatrne zosunieme chlebík z dosky s papierom na rozhorúčený plech v strede rúry. Do plechu na spodu rúry rýchlo vylejeme dva deci vody a zavrieme - aby sa nám spravila zápara. Necháme piecť 10 minút.
  12. Po 10 minútach otvoríme rúru, 10 sekúnd necháme vyvetrať, stiahneme na teplotu 200, zavrieme a necháme dopiecť ešte 15-17 minút.
  13. Upečený chlebík vyberieme a preložíme na mriežku, alebo niečo, čo je vyššie a odkiaľ môže zospodu unikať teplo z chlebíka. Ak nemáte malú mriežku, vyberte tú z rúry a nechajte vychladnúť na nej. Určite nedávajte na nejakú plnú drevenú podložku a iné, chlebík by sa zdusil. Chlebík pofŕkajte trochou studenej vody a prikryte na 5 minút utierkou, aby sa zaparil a kôrka zostala chuťovo fantastická. Nechajte ho úplne vychladnúť aspoň hodinu, inak sa v strede zadusí a zostane mokrý. Ideálne ho nechať zvečera do rána, resp. 5 hodín, vtedy je fantastický.
Poznámka k receptu

TIP: kvások si viete doma aj doma pripraviť, stačí na internete vyhľadať ako si založiť kvások, alebo na kvaskovamapa.sk ci na zdravepecenie.sk poprosiť, aby vám poslali už existujúci.

Zaktivovať k zrnám môžete pridať aj ovsené vločky.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Výborné cviklové palacinky

Výborné a svieže Cviklové palacinky Hodnotienie: 8 Hodnotenie: 4.63 You: Hodnotenie receptu Tlačiť recept Spísala …

2 komentáre

  1. Ahoj Tinka,

    mam Tvoju uzasnu kucharku, velmi sa z nej tesim. Prisla som k chlebiku a rada by som si ho upiekla, ale nemam stary kvasok. Tvoje recepty su perfektne, zrozumitelne aj pre tych menej chapavych, ale toto som tam nenasla, ze ako si stvorym prvy krat kvasok. Mozes mi to prosim vysvetlit?

    Dakujem spokojna citatelka Andrea

  2. Som prekvapena z pridania muky pred finalnym kysnutim v osatke. Vo vsetkych receptoch, co som citala a robila, sa dokonca neodporuca ani velmi vysypavat pracovnu dosku, pretoze tuto muku uz kvasok nespracuje tak dobre. Taktiez cesto kysne v oliv.olojem pomastenej miske, nie vysypanej mukou. Potom v chlebikoch vznikaju rozne neziaduce diery, striedka sa oddeluje od korky atd…To je aj moja osobna skusenost.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.