Domov / Recipe / Biele špaldové rohlíky

Biele špaldové rohlíky

lepšie ako z obchodu 🙂 a pritom zdravé :*

Biele špaldové rohlíky
Votes: 7
Rating: 4.29
You:
Rate this recipe!
Tlačiť recept
Trvalo mi naozaj dlho, kým som sa naučila pracovať so špaldovou múkou, pochopila ako pracuje a čo jej treba, aby bolo pečivo nadýchané ako pri pšeničnej ?. Nikdy som nemyslela že upečiem klasické biele rožky zo špaldy, ktoré budú nadýchané a budú chutiť ako z obchodu ?..no a oni chutia ešte lepšie ? Že toto spraví bravčová masť s cestom ? Neuveriteľné..Len mlčky sedíme, jeme a nevieme sa nabažiť. Verím, že bude chutiť aj vám :*
Servings Prep Time
9 rohlíkov 20 min
Cook Time Passive Time
15 min 45 min
Servings Prep Time
9 rohlíkov 20 min
Cook Time Passive Time
15 min 45 min
Biele špaldové rohlíky
Votes: 7
Rating: 4.29
You:
Rate this recipe!
Tlačiť recept
Trvalo mi naozaj dlho, kým som sa naučila pracovať so špaldovou múkou, pochopila ako pracuje a čo jej treba, aby bolo pečivo nadýchané ako pri pšeničnej ?. Nikdy som nemyslela že upečiem klasické biele rožky zo špaldy, ktoré budú nadýchané a budú chutiť ako z obchodu ?..no a oni chutia ešte lepšie ? Že toto spraví bravčová masť s cestom ? Neuveriteľné..Len mlčky sedíme, jeme a nevieme sa nabažiť. Verím, že bude chutiť aj vám :*
Servings Prep Time
9 rohlíkov 20 min
Cook Time Passive Time
15 min 45 min
Servings Prep Time
9 rohlíkov 20 min
Cook Time Passive Time
15 min 45 min
Ingredients
Servings: rohlíkov
Instructions
  1. Najprv si pripravíme kvások. Do vody pridáme med a zamiešame. Rozmrvíme droždie, zamiešame a necháme "vzísť" cca 10 min.
  2. Medzitým si do misky navážime múky, pridáme soľ a zamiešame. Pridáme masť, vzniknutý kvások a robotom 8-10 min vypracujeme nelepivé, elastické a na dotyk príjemné cesto podobné plastelíne. Každá múka saje inak, ak je cesto suché, pridajte ešte vodu. Vypracované cesto posypeme múkou, prikryjeme dvomi utierkami a necháme kysnúť 45-60 min, podľa teploty v miestnosti - musí strojnásobiť objem.
  3. Rúru si zapneme na 220 až 250 stupňov, závisí od toho, ako silno vám pečie. Mne na 250 zhoreli, kamarátke sa podarili 🙂
  4. Cesto si rozdelíme na 8-10 rovnakých kúskov, každý by mal vážiť 80-90 gramov. Každý diel si postupne rozvaľkáme do trojuholníka a od širšej strany zrolujeme do rohlíka. Pár krát ešte rukami porolujeme, aby sa spojili všetky vrstvy dokopy. Ukladáme na plech, pričom nechávame medzery. Na jeden plech sa mi zmestilo 5 rohlíkov. Plech prikryjeme dvomi utierkami, aby nám neobschli a necháme ešte vykysnúť 20-25 min, pokým sa vlastne rozhorúči rúra . Video ako zrolujete rohlíky pozrite tu : Motanie rohlíkov
  5. Keď sú rohlíky vykysnuté, poprášime ich rozprašovačom s vodou, posypeme semienkami, alebo makom a dáme piecť do spodnej tretiny rúry na 5 minút. Po tomto čase rúru otvoríme, vyvetráme, zavrieme a dopekáme ešte 9-11 min dozlatova.
  6. Upečené rohlíky preložíme na mriežku, aby nám zospodu unikalo teplo a necháme úplne vychladnúť. Ak ich budete jesť ešte teplé, budú vnútri mokré a zadusia sa.
Recipe Notes

TIP : všetky múky z tohto receptu kúpite napríklad aj v Lidl, Tescu..

Pri pečení môžete dať na spodok rúry starý plech a keď bude rozhorúčený, v momente ako dáme do rúry piecť rohlíky, vylejeme naň deci studenej vody, aby sa vytvorila zápara.

Pôvodný recept pochádza od autora Martina Kubíka.

Share this Recipe

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Cviklový chlebík s vlašskými orechmi

zimný chlebík 🙂 Cviklový chlebík s vlašskými orechmi Votes: 3 Rating: 4.33 You: Rate this …

5 komentárov

  1. Tinka,mam otazocku :Bravcova mast sa da niecim inym nahradit?? 🙂 Domacu nemam a tie z obchodu ani za za nic !

  2. Dali by sa spraviť ako kvaskove? Aké pomery múk potomka zvoliť a aká by bola dobrá pečenia? Ďakujem

  3. Famózne 🙂 Aj ja ako pekár začiatočník som to zvládla na prvý šup 🙂 Skvelé rožky, všetkým chutili.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *