krémové talianske rizotko 🙂
Fantastické krémové talianske rizotko s chuťou cukrového hrášku, podtónom pecorina (ovčí parmezán) a maslovým zjemneným akcentom na záver.. k tomu opečené hríbiky, no niet viac 🙂 a ešte tá farba...tá vás dostane 🙂
Množstvo | Príprava |
2 porcie | 10 min |
Doba varenia |
25 min |
|
|
Fantastické krémové talianske rizotko s chuťou cukrového hrášku, podtónom pecorina (ovčí parmezán) a maslovým zjemneným akcentom na záver.. k tomu opečené hríbiky, no niet viac 🙂 a ešte tá farba...tá vás dostane 🙂
|
Čo budeme potrebovať
- 1,5 hrnček ryža
- 1/3 ks pór
- 2 strúčiky cesnak
- vývar príp. voda
- 1 deci suché biele víno
- 30 gram pecorino syr prípadne parmezán
- 25 gram maslo
- 200 gram mrazený hrášok
- 1/2 balenie baby špenát čerstvý
- 1 hrsť petržlenová vňať
- 4 ks biele šampióny väčšie
Množstvo: porcie
Postup prípravy
- Na oleji si speníme najemno nakrájaný pór a cesnak. Prehrejeme minutku dve. Pridáme ryžu, tiež minutku orestujeme a zalejeme vínom. Keď sa víno vyparí, prilejeme žufanku vývaru(ak nemáte vývar dajte vodu, z toho sa nestriela). Miešame. Keď sa vývar vyparí, opäť dolejeme a sem tam premiešame, nech sa nám ryža nepripáli. Tento proces trvá tak 20-25 min, pokým je ryža mäkká, no nie uplne, mala by zostať jemne chrumkavá, inak to bude chutiť ako blato.
- Medzitým si oblanšírujeme hrášok so špenátom. Keď nám voda začne vrieť, vhodíme do nej špenát a mrazený hrášok. Necháme variť dve minutky (viac nie) vypneme, okamžite zcedíme a dáme do veľmi studenej vody. Je to dobré preto, aby sa nám zachovala farba a zároveň bola aj zelenina chrumkavá. Scedíme, pridáme za hrsť čerstvej petržlenovej vňate a rozmixujeme dohladka.
- Šampióny si pod vodou vždy ošúpem. Rukou, takú tu vrchnú kožku. Keď to budete robiť od hlúbika pôjde to ľahko. Prekrojíme napoly a a krájame na polmesiačiky. Na panvici si rozpálime trochu olivového oleja a vhodíme ich tam. Sem tam premiešame, aby sa nám spravili rovnomerne a opekáme cca 10 min. Na konci posypeme červenou mletou paprikou, osolíme, minutu prehrejeme a vypneme.
- Keď je ryža už hotová, aj sa nám vyparila z nej voda, primiešame hráškovo špenátové pesto. Necháme celé spolu prehriať asi minutku, ab sa nám spojili chute. Pridáme hrubší kus masla, necháme rozpustiť a vypneme. Nastrúhame hojne parmezánu.. poriadne zamiešame, aby sa nám spojili chute, a až teraz v prípade potreby dosolíme, nastrúhame muškátový oriešok a cvrkneme trochu citrónovej šťavy. Voilá! Bon appetit 🙂
Poznámka k receptu
TIP : na talianske rizoto je ideálna ryža arborio. ak však nemáte, dobrá bude aj obyčajná 🙂 ak nemáte pecorino, použite kravský parmezán
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Vinikajúci recept! Milujem krémové rizotá a toto je top 🙂