komplet obed pre celú rodinu
Čo budeme potrebovať
- 500 gram hovädzia roštenka
- 3 ks mrkva
- 2 ks petržlen
- 2 ks zemiak
- 1 ks paštrnák
- 1/2 ks kaleráb
- 1/4 ks koreňový zeler
- 1 ks zelená paprika
- 1 ks žltá cibuľa
- kúsok pór
- 2 strúčik cesnak
- vňate mrkvy, petržlenu, ligurčeku
- HALUŠKY
- 2 ks vajcia
- 90 gram detská krupica
- 30 gram špaldová detská krupica celozrnná
Množstvo:
Postup prípravy
- Zeleninu si ošúpeme a vcelosti dáme do hrnca. Pridáme mäso, vňate, zalejeme vodou a privedieme k bodu varu. Vývar zvyknem variť v tlakovom hrnci. Ak nemáte tlakový hrniec, bude to trvať dvojnásobok, inak je postup rovnaký. Počkáme do zovretia a zberáme sitkom z polievky nečistoty ktoré mäso vyplaví, asi 5-10 min, Následne zavieme tlakový hrniec, a od písknutia varíme cca 50-80 min. Závisí, či mäsko je z obchodu, alebo domáce. Ak nemáme tlakový hrniec, varíme 3-4 hodiny.
- Po uvarení vyberieme cibuľu, cesnak, vňate, pór a vyhodíme. Naservírujeme prvý chod - vývar, precedíme polievku, nakrájame mrkvu, zemiak, pridáme nasekané čerstvé vňate, kvapneme trochu citrón šťavy, pridáme mletúú červenú papriku, čerstvú vňať z petrželky, soľ a dokonalý vývar na svete.
- Pripravíme si krupicové halušky : vajcia, krupicu, soľ a kurkumu si zmiešame dokopy. Do 3 litrového hrnca si dáme zovrieť vodu. Keď začne vrieť znížime úplne oheň a sitkujeme halušky. Je veľmi dôležité, aby nám voda nevrela, inak z nich zostane kaša. Necháme asi tak 3 minútky a potom jemne oheň zvýšime, aby len jemnučko bublal. Po ďalších 3 min halušky jemne precedíme, pridáme kus masla a jemne osolíme.
- Z vývaru zoberiem mrkvu, petržlen, zeler a rozmixujeme s vývarom z polievky na krémovú konzistenciu. Pridáme maslo, čerstvé vňate, šťavu z citróna, soľ a hotovo. Kto má rád, môže pridať aj šlahačkovú smotanu. Pre dospelých nastrúhame do omáčky čestvý chren. Nakrájame mäsko, prelejeme šťavou a podávame.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Tinka prosím Ťa ak dám zeleninu do tlakového hrnca hneď od začiatku s mäsom nerozvarí sa už v hrnci skoro na kašu? 😀