Domov / Recept / Cvikloto

Cvikloto

Úžasne krémové, talianske štavnaté cviklové rizoto 🙂

Cvikloto
Cvikloto
Hodnotienie: 6
Hodnotenie: 3.67
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Cvikla má naozaj zvláštnu chuť a preto sa jej veľa ľudí vyhýba. Naučte sa ju pripravovať a uvidíte ako vás milo prekvapí chuťou. Okrem chute obsahuje kopec prospešných látok. Je protirakovinotvorná, obsahuje meď, zinok, jód, draslík, horčík, vápnik, kremík, vlákninu a v neposlednom rade vitamín E, ktorý prospieva na celkovú regeneráciu organizmu a spomaľuje starnutie. Takže poďme si spolu uvariť zdravie 🙂
Množstvo Príprava
2 porcie 5 min
Doba varenia
15-20 min
Množstvo Príprava
2 porcie 5 min
Doba varenia
15-20 min
Cvikloto
Cvikloto
Hodnotienie: 6
Hodnotenie: 3.67
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Cvikla má naozaj zvláštnu chuť a preto sa jej veľa ľudí vyhýba. Naučte sa ju pripravovať a uvidíte ako vás milo prekvapí chuťou. Okrem chute obsahuje kopec prospešných látok. Je protirakovinotvorná, obsahuje meď, zinok, jód, draslík, horčík, vápnik, kremík, vlákninu a v neposlednom rade vitamín E, ktorý prospieva na celkovú regeneráciu organizmu a spomaľuje starnutie. Takže poďme si spolu uvariť zdravie 🙂
Množstvo Príprava
2 porcie 5 min
Doba varenia
15-20 min
Množstvo Príprava
2 porcie 5 min
Doba varenia
15-20 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: porcie
Postup prípravy
  1. Na masle si dosklovita usmažíme nakrájanú cibuľku aj s cíbikmi, cesnak, s nakrájanou pažítkou, drvenou rascou a pizza korením (dodá naozaj výbornú chuť. V prípade, že nemáte radi korenisté pridajte len pažítku.
  2. Cviklu si postrúhame na jemnom strúhadle, pridáme k cibuľke, premiešame a minutku podusíme. K zmesi pridáme ryžu, premiešame, podlejeme vínom, vodou a necháme otvorené variť. Tekutiny by malo byť presne toľko, ako ryže.
  3. Toto rizoto sa varí na malom ohni za častého miešanie. Premiešajte to cca každé 2-3 minutky, aby sa Vám neprihorelo. Keď sa voda vyparí, opäť vodu dolejeme... Varíme až do zmäknutia cca 15 min. Rizoto má zostať vláčne, nie suché ani také, že bude plávať vo vode
  4. Keď je rizoto mäkké, pridáme hojne masla a nastrúhame hojne parmazánu. Poriadne premiešame. Dochutíme troškou citrónovej štavy prípadne soľou. Servírujeme s čerstvou nakrájanou petržlenovou vňaťou, muškátovým orieškom a strúhnutým parmezánom.
Poznámka k receptu

TIP : Originál talianske maslové rizoto sa robí z Arborio ryže. Ak však arborio nemáte, resp. je pre Vás pridrahé, nič nepokazíte ani klasickou ryžou. Moja obľúbená a v kuchyni milovaná je bio ryža z billy. Nájdete v polkilovom balení pod značkou Naše bio. Pizza korenie je najlepšie od Vitany, pridávam do skoro každého zeleninového jedla, dodá úplne iný rozmer. A ako bonus, neobsahuje žiadne glutamany a éčka 🙂

Bon appetit 🙂

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Krémové medvedie rizoto

zdravo a chutne..a slovensky 🙂 Krémové medvedie rizoto Hodnotienie: 4 Hodnotenie: 3.5 You: Hodnotenie receptu …

6 komentárov

  1. výborné, odporúčam – nedala som pizza korenie ale chilli, a to maslo na záver to nádherne zjemnilo 🙂

  2. Nie som si ista aka cvikla tam ide uvarena alebo surova?

  3. Tiez by ma zaujimalo ci treba predvarit cviklu 🙂

    • Ja ju surovú rozmixujem (nadstavec s S nožom) a potom krátko podusím.

      • aj ja som to tak robila. a samozrejme ze talianske kremove rizoto robim z arborio alebo carnaroli ryze, je to velky rozdiel podla mna. a podlieva sa postupne tekutinou, len trocha, a kym sa vypari a potom znova atd, nie naraz vsetka tekutina.

  4. Skvelé skvelé a este raz skvelé….
    Výborný raz-dva obed maximálne chutné.
    Tinka dakujem ze si…. 😀 😀 😀

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *