domáce sú najlepšie 🙂
Žemličky, ktoré sa vždy podaria 🙂 V lepkovej, bezlepkovej aj vegan verzii. Chutia neskutočne a s cestom sa výborne pracuje, je vláčne, jemné a elastické. Celošpaldové, s celozrnnou múkou, ovsenými vločkami a otrubami ♡ Maximálne výživné, vhodné aj pre najmenších 😉 S cestom sa úžasne pracovalo. Proste radosť od prvého dotyku až po posledné sústo :* PS : názory na podávanie celozrnných výrobkov deťom sa odlišujú. Ja som praktikovala 30% z celkového objemu celozrnného je ok, zdravé a prospešné pre peristatiku a trávenie. Kváskovú verziu si spravíte jednoducho, použite kvások a uberte z mlieka značný objem - postupne prilievajte.
Množstvo | Príprava |
6 ks žemlí | 30 min |
Doba varenia | Čas na oddych počas varenia |
15 min | 30-60 min |
|
|
Žemličky, ktoré sa vždy podaria 🙂 V lepkovej, bezlepkovej aj vegan verzii. Chutia neskutočne a s cestom sa výborne pracuje, je vláčne, jemné a elastické. Celošpaldové, s celozrnnou múkou, ovsenými vločkami a otrubami ♡ Maximálne výživné, vhodné aj pre najmenších 😉 S cestom sa úžasne pracovalo. Proste radosť od prvého dotyku až po posledné sústo :* PS : názory na podávanie celozrnných výrobkov deťom sa odlišujú. Ja som praktikovala 30% z celkového objemu celozrnného je ok, zdravé a prospešné pre peristatiku a trávenie. Kváskovú verziu si spravíte jednoducho, použite kvások a uberte z mlieka značný objem - postupne prilievajte.
|
Čo budeme potrebovať
- 90 ml mlieko 3,5% teplé
- 15 gram droždie
- 1 čl med
- 180 gram špaldová hladká múka chlebová T1050
- 70 gram špaldová celozrnná hladká múka
- 50 gram ovsené vločky pomleté
- 3 kopcovité PL špaldové otruby
- 70 gram maslo mäkké nie roztopené
- 2+1 ks vajce 1 ks na potretie
- 1 čl himalájska soľ zarovnaná
- biely a čierny sezam na posypanie
Množstvo: ks žemlí
Postup prípravy
- Pripravíme si kvások z droždia, medu, teplého mlieka a necháme vzísť cca 5 min
- Do robota pridáme múky, vločky, otruhy zmiešané so štipkou soli, 2 vajcia a zmäknuté maslo. Pridáme kvások a necháme vypracovať nelepivé cesto. Ak sa cesto lepí prisypeme trošku múky. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 30-60 min. Pokým zväčší objem dvoj-trojnásobne. Závisí od teploty, ktorú máte v byte/dome.
- Cesto rozdelíme na 6 kusov. Každý kúsok poprekladáme ako obálku, z krajov, do stredu, otočíme opačne, a rukami vytvarujeme žemlu (akoby ste na kurze hrnčiarstva robili rukami hrček z hliny 😀 kolom dokola posúvajte). Žemle dáme na plech s pečiacim papierom a prikryjeme dvomi utierkami. Necháme kysnúť ešte 10-15 min. Zatiaľ rozhorúčime rúru na 200 stupňov. Vajíčko čo nám zostalo poriadne rozhabarkujeme, aby sa spojil žĺtok s bielkom a potrieme vrch žemlí. Posypeme sézamom, soľou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 10 min. Po 10 minutách znížime na 180 stupňov a dopekáme ešte cca 3-5 min.
- Keď žemle vytiahneme, nachvíľu cez ne prehodíme utierku, aby sa nám kôrka krásne sparila.
- recept ako pripraviť burger nájdete tu : kuraci burger
Poznámka k receptu
TIP : celozrnnú múku sa vždy snažím kupovať bio, nakoľko je tam zomleté celé zrno a obilie je opakovane striekané pesticídmi.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.