Domov / Recept / Domáce grahamové žemličky

Domáce grahamové žemličky

domáce sú najlepšie 🙂

Domáce grahamové žemličky
Print Recipe
Žemličky, ktoré sa vždy podaria 🙂 V lepkovej, bezlepkovej aj vegan verzii. Chutia neskutočne a s cestom sa výborne pracuje, je vláčne, jemné a elastické. Celošpaldové, s celozrnnou múkou, ovsenými vločkami a otrubami ♡ Maximálne výživné, vhodné aj pre najmenších 😉 S cestom sa úžasne pracovalo. Proste radosť od prvého dotyku až po posledné sústo :* PS : názory na podávanie celozrnných výrobkov deťom sa odlišujú. Ja som praktikovala 30% z celkového objemu celozrnného je ok, zdravé a prospešné pre peristatiku a trávenie. Kváskovú verziu si spravíte jednoducho, použite kvások a uberte z mlieka značný objem - postupne prilievajte.
Množstvo Príprava
6 ks žemlí 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 30-60 min
Množstvo Príprava
6 ks žemlí 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 30-60 min
Domáce grahamové žemličky
Print Recipe
Žemličky, ktoré sa vždy podaria 🙂 V lepkovej, bezlepkovej aj vegan verzii. Chutia neskutočne a s cestom sa výborne pracuje, je vláčne, jemné a elastické. Celošpaldové, s celozrnnou múkou, ovsenými vločkami a otrubami ♡ Maximálne výživné, vhodné aj pre najmenších 😉 S cestom sa úžasne pracovalo. Proste radosť od prvého dotyku až po posledné sústo :* PS : názory na podávanie celozrnných výrobkov deťom sa odlišujú. Ja som praktikovala 30% z celkového objemu celozrnného je ok, zdravé a prospešné pre peristatiku a trávenie. Kváskovú verziu si spravíte jednoducho, použite kvások a uberte z mlieka značný objem - postupne prilievajte.
Množstvo Príprava
6 ks žemlí 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 30-60 min
Množstvo Príprava
6 ks žemlí 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 30-60 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: ks žemlí
Postup prípravy
  1. Pripravíme si kvások z droždia, medu, teplého mlieka a necháme vzísť cca 5 min
  2. Do robota pridáme múky, vločky, otruhy zmiešané so štipkou soli, 2 vajcia a zmäknuté maslo. Pridáme kvások a necháme vypracovať nelepivé cesto. Ak sa cesto lepí prisypeme trošku múky. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 30-60 min. Pokým zväčší objem dvoj-trojnásobne. Závisí od teploty, ktorú máte v byte/dome.
  3. Cesto rozdelíme na 6 kusov. Každý kúsok poprekladáme ako obálku, z krajov, do stredu, otočíme opačne, a rukami vytvarujeme žemlu (akoby ste na kurze hrnčiarstva robili rukami hrček z hliny 😀 kolom dokola posúvajte). Žemle dáme na plech s pečiacim papierom a prikryjeme dvomi utierkami. Necháme kysnúť ešte 10-15 min. Zatiaľ rozhorúčime rúru na 200 stupňov. Vajíčko čo nám zostalo poriadne rozhabarkujeme, aby sa spojil žĺtok s bielkom a potrieme vrch žemlí. Posypeme sézamom, soľou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 10 min. Po 10 minutách znížime na 180 stupňov a dopekáme ešte cca 3-5 min.
  4. Keď žemle vytiahneme, nachvíľu cez ne prehodíme utierku, aby sa nám kôrka krásne sparila.
  5. recept ako pripraviť burger nájdete tu : kuraci burger
Poznámka k receptu

TIP : celozrnnú múku sa vždy snažím kupovať bio, nakoľko je tam zomleté celé zrno a obilie je opakovane striekané pesticídmi.

Zdieľaj tento recept so svojimi známymi a podpor tým moju stránku.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Poctivá domáca šunka

pravá, poctivá domáca, plná mäsitej chuti. Poctivá domáca šunka Print Recipe Poctivá Veľkonočná šunčička

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *