Domáci ajvar

Neskutočný, vychutený, fantastický.

Domáci ajvar
Domáci ajvar
Hodnotienie: 21
Hodnotenie: 3.76
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Neviem ho prestať jesť. Včera som ho spravila, dnes už neni 😀 Pravý domáci ajvar. Preniesla som sa práve do môjho milovaného Chorvátska a vychutnávam. Vyskúšajte môj vylepšený recept a nechajte si chutiť :*
Množstvo Príprava
5 ks malých výživových pohárov 30 min.
Doba varenia
30 min.
Množstvo Príprava
5 ks malých výživových pohárov 30 min.
Doba varenia
30 min.
Domáci ajvar
Domáci ajvar
Hodnotienie: 21
Hodnotenie: 3.76
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Neviem ho prestať jesť. Včera som ho spravila, dnes už neni 😀 Pravý domáci ajvar. Preniesla som sa práve do môjho milovaného Chorvátska a vychutnávam. Vyskúšajte môj vylepšený recept a nechajte si chutiť :*
Množstvo Príprava
5 ks malých výživových pohárov 30 min.
Doba varenia
30 min.
Množstvo Príprava
5 ks malých výživových pohárov 30 min.
Doba varenia
30 min.
Čo budeme potrebovať
Množstvo: ks malých výživových pohárov
Postup prípravy
  1. Zeleninu si umyjeme. Papriky zbavíme jadierníkov. Baklažán aj cibuľu prekrojíme napoly, cuketu na kocky, Na plech dáme papier na pečenie a poukladáme naň zeleninu. Dáme piecť do rúry na 200 stupňov, režim gril 20-25 min. Každých 8 min. otočíme, aby sa nám zelenina rovnomerne ugrilovala. Osvedčil sa mi režim gril, pretože zelenina zostane šťavnatá. Pri režime pečenie sa vysuší.
    Zeleninu si umyjeme. Papriky zbavíme jadierníkov. Baklažán aj cibuľu prekrojíme napoly, cuketu na kocky, Na plech dáme papier na pečenie a poukladáme naň zeleninu. Dáme piecť do rúry na 200 stupňov, režim gril 20-25 min. Každých 8 min. otočíme, aby sa nám zelenina rovnomerne ugrilovala. Osvedčil sa mi režim gril, pretože zelenina zostane šťavnatá. Pri režime pečenie sa vysuší.
  2. Keď sa zelenina ugriluje, vyberieme z rúry a prehodíme na celý plech utierku, aby sa sparila a papriky sa nám dobre šúpali. Necháme pariť 10 min. Ešte teplé šúpeme. Tak sa šúpe najlepšie, keď moc vychladne, ide to ťažšie. Ak je paprika "zhorená", nebojte sa, šupa pôjde dole. Papriky aj baklažán stiahneme z "kože", šupy, odrežeme aj šupu z cukety, necháme len vnútro. Je to dôležité dodržať, ak chcete mať krásnu farbu ajvaru.
  3. Do mixéra alebo robota s S nožmi si dáme zeleninu a rozmixujeme. Ako dlho, závisí od vás či máte radi kúsky, alebo úplne nahladko. Nemixujte však viac ako 20 sekúnd.
  4. Masu prehodíme do panvice, pridáme ocot, sójovku, olivový olej, soľ, zlejeme šťavu z plechu, ktorú nám pustila zelenina, zamiešame a necháme zovrieť. Miešame ešte cca 5 min. Ochutnáme a ešte dochutíme soľou. Ešte horúcu masu nalejeme do pohárov, poriadne zavíčkujeme, pretočíme hore dnom, prehodíme cez ne dve utierky a necháme do úplného vychladnutia. Takto to robím ja, nesterilizujem. Poháre musia byť poriadne vyumývané, neolizujeme kraje, ani lyžičku dvakrát neponárame po olízaní do masy. Dbajte na to, aby sa vám nepokazil.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Klíčkovanie klíčkov denník

Klíčky sú mikrorastlinky, ktoré vyrastú za pár dní z malých semienok. Obsahujú to najlepšie, čo môže v oblasti výživy dať mladá rastlinka zo semienka. Práve preto si nakličujeme semienka najmä v zime a v jarnom období, keď máme nedostatok vitamínov a chceme si posilniť imunitu a detoxikovať organizmus. Počas nakličovania sa v semienkach znásobujú živiny, vláknina, bielkoviny, vitamíny aj minerály. Klíčky obsahujú obrovské množstvo enzýmov, antioxidantov, aminokyselín, vitamínov aj minerálov, a to pri minimálnom množstve kalórií.

3 komentáre

  1. Ahoj Tinka chystam sa urobit tvoj ajvar ,vyzera neskutočne ,prosim ta na kolko stupnov sa ma grilovat .Dakujem

  2. Dobry den, ako dlho vydrzi takyto ajvar bez sterilizacie? Dakujem

  3. Mám radosť,zelenina na Ajvar sa vždy pečie, alebo griluje.Vďaka za recept. Len nie som stotožnená s octom,skúšala som víno,ale tá pikantnosť to nie je.

Napísať odpoveď pre Marika Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.