V jednoduchosti je krása 🙂 výborný, rýchly, hriešny a zdravý 🙂

Drvivá väčšina mojich receptov sa zrodí z toho, že potrebujem niečo minúť 😀 tak to bolo aj s figami z vianoc 😀 a veru dobre som spravila, koláčik je jemne sladký a chutí po figách, slivky mu dávajú šťavnatosť a čokoládová poleva dodáva hriešnosť celému dezertu 🙂
Množstvo | Príprava |
24 cm forma | 15 min |
Doba varenia | Čas na oddych počas varenia |
30 min | 30 - 40 min |
|
|
![]() |
Drvivá väčšina mojich receptov sa zrodí z toho, že potrebujem niečo minúť 😀 tak to bolo aj s figami z vianoc 😀 a veru dobre som spravila, koláčik je jemne sladký a chutí po figách, slivky mu dávajú šťavnatosť a čokoládová poleva dodáva hriešnosť celému dezertu 🙂
|
Čo budeme potrebovať
- 100 gram mandle
- 5 PL špaldovej hladkej múky môžete spraviť aj pol na pol s celozrnnou
- 8 ks sušené figy resp. iné sušené ovko marhule, hrozienka (tých ale viac také 3 hrste)
- 1 ks vajíčko
- 40 gram maslo
- 1 PL citrónová šťava
- štipka soli
- 20 ks slivky
- 1 PL kukuričný/zemiakový škrob
- 1 PL medu
- 200 gram čokoláda akú máte radi, ja som použila 55% tnú na varenie
- 150 ml 33% šlahačková smotana ak chcete lahšiu verziu, použite len 12 % napríklad
Množstvo: cm forma
Postup prípravy
- Mandle si pomelieme a dáme do nádoby. Pridáme múku, nakrájané zmäknuté maslo a štipku soli. Figy si umyjeme, odstránime hrubú stopku a rozmixujeme v mixéri s 1 PL vody a vajíčkom. Pozor, ak máte figy moc tvrdé, ponorte ich do vody na pol hodinku. Môžete použiť aj čerstvé figy, ktoré ale ošúpte. Stačia 4-5 kusov, uvidíte podľa konzistencie. Čerstvé figy sú vodnatejšie. Masu prídame do nádoby a všetko spolu ručne spojíme v nelepivé cesto. Trvá to minutku, dve. Cesto vytvarujeme do hrubej placky a dáme do potravinárskej fólie do chladničky na 30-40 minút stuhnúť.
- Slivky si umyjeme, prekrojíme napoly a vyberieme kôstku. 10 sliviek si rozmixujeme na dreň a zvyšných 10 nakrájame na menšie kúsky. Pridáme med, škrob a premiešame spolu.
- Keď je cesto vychladnuté, vyberieme z chladničky, dáme na pečiaci papier a na vrch rozprestreme potravinovú fóliu. Bude sa nám to ľahko valkať. Keď je vyvalkané, prenesieme do tortovej formy, odstránime fóliu a navrstvíme slivky. Pečieme v trúbe na 180 stupňov bez teplovzduchu cca 30 minút.
- Pripravíme si polevu. Smotanu privedieme k bodu varu a vypneme. Nalámeme čokoládu a miešame pokým sa nerozpustí. Zvyknem dávať aj 1 ČL kokosového oleja, čokoláda je potom krásne lesklá. Nalejeme na korpus a necháme všetko stuhnúť v chladničke.
Poznámka k receptu
TIP : Ak máte moc tvrdé figy, pozor! aby ste si pri mixovaní neodpálil mixér. radšej ich dajte do vody na 1-2 hodinky nasiaknuť. výborný je aj s broskyňami, nektarinkami, dulami, ringlotami.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Superbly ilintluaming data here, thanks!
Tinka prosim Ta na com melies mandle?’Dakujem 🙂