Domov / Recept / Grilovaný pstruh s petržlenovým pyré

Grilovaný pstruh s petržlenovým pyré

Rybky sú ľahko stráviteľné s celou radou tých správnych tukov a navyše chutné

Grilovaný pstruh s petržlenovým pyré
Print Recipe
Ryby, rybky, rybičky <3 Ľahko stráviteľné s celou radou tých správnych tukov a navyše chutné. Dostala som krásneho slovenského mega pstruha tak som si ho ugrilovala. Výborne ho zjemnilo moje milované petržlenové pyré. Dávajte si pozor na to, odkiaľ máte ryby. Zakaždým keď chodím v reťazcoch medzi mrazenými rybami tak doslova plačem nad kvalitou. Odchované v poľsku, odchované v nórsku, zamorené lovné oblasti fukušimou či najviac znečistené moria fao 61 a 67. Výlov vlečnými sieťami 🙁 kedy zahynie na palube lode tisícka rýb, ktorá čístí ekosystém a následne je vyhodená mŕtva do vody 🙁 Najlacnejšia a ryba Pangasius, ktorá na seba viaže toxický odpad, žralok, ktorý obsahuje vela kadmia či tilapia odchovaná v číne. Veru, nájsť dobrú rybu je tažko. Preto preferujem sladkovodné slovenské ryby - ulovené, kapor, pstruh, sumček, tolstolobik, zubáč, ostriež. Alebo lovené ryby ideálne fao 21 alebo 27 (atlantik). Z tejto oblasti pochádza výborná lovená treska biela aj tmavá. Pražma je výborná ryba. Fao č. 31 či 34 tiež čisté, ale aj iné. Taktiež krevety pozerajte neglazúrované.
Množstvo Príprava
2 porcie 15 min
Doba varenia
30 min
Množstvo Príprava
2 porcie 15 min
Doba varenia
30 min
Grilovaný pstruh s petržlenovým pyré
Print Recipe
Ryby, rybky, rybičky <3 Ľahko stráviteľné s celou radou tých správnych tukov a navyše chutné. Dostala som krásneho slovenského mega pstruha tak som si ho ugrilovala. Výborne ho zjemnilo moje milované petržlenové pyré. Dávajte si pozor na to, odkiaľ máte ryby. Zakaždým keď chodím v reťazcoch medzi mrazenými rybami tak doslova plačem nad kvalitou. Odchované v poľsku, odchované v nórsku, zamorené lovné oblasti fukušimou či najviac znečistené moria fao 61 a 67. Výlov vlečnými sieťami 🙁 kedy zahynie na palube lode tisícka rýb, ktorá čístí ekosystém a následne je vyhodená mŕtva do vody 🙁 Najlacnejšia a ryba Pangasius, ktorá na seba viaže toxický odpad, žralok, ktorý obsahuje vela kadmia či tilapia odchovaná v číne. Veru, nájsť dobrú rybu je tažko. Preto preferujem sladkovodné slovenské ryby - ulovené, kapor, pstruh, sumček, tolstolobik, zubáč, ostriež. Alebo lovené ryby ideálne fao 21 alebo 27 (atlantik). Z tejto oblasti pochádza výborná lovená treska biela aj tmavá. Pražma je výborná ryba. Fao č. 31 či 34 tiež čisté, ale aj iné. Taktiež krevety pozerajte neglazúrované.
Množstvo Príprava
2 porcie 15 min
Doba varenia
30 min
Množstvo Príprava
2 porcie 15 min
Doba varenia
30 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: porcie
Postup prípravy
  1. S akoukoľvek rybou pracujem, vždy si ju naprv namočím do mlieka. Krásne vytiahne pachuť rybaciny a mäso zostane jemné a maslíčkové. Ak nemáte veľa času stačí aj pol hodina, ak máte, ideálne z večera do rána. Rybu si dáme do pekáča. 3 deci mlieka (deci si necháme na pyré) si zmiešame s trochou soli, šťavou z jedného citróna, zamiešame a vylejeme na rybu. Rybu 3-4 krát počas marinovania otočíme a dbáme na to, aby sa mlieko dostalo aj dovnútra.
  2. Rúru si predhrejeme na funkciu gril na 220 stupňov.
  3. Pripravíme si pyré. Ošúpeme si zemiaky aj petržlen a nakrájame na menšie kúsky, aby sa nám čím skôr uvarili. Pridáme strúčik cesnaku a necháme variť cca 20-25 min. Vypneme, vylejeme vodu, vyberieme cesnak, pridáme kus masla, deci ohriateho mlieka a ručným pučítkom pripravíme pyré. Dochutíme soľou, muškátovým orieškom, trochou citrónovej šťavy a čerstvou petržlenovou vňaťou.
  4. Pstruha si omyjeme poriadne od mlieka, rovnomerne potrieme olivovým olejom. Dovnútra dáme 2-3 plátky masla a 2-3 plátky citrónu. Celú rybu si okoreníme pizza korením od vitany. Áno pizza korenie a priamo od Vitany. Má zloženie bez glutamanu sodného a chutí neskutočne. Výborná kombinácia byliniek lepšie ako korenie na ryby. Ak máte radi čerstvé, pridajte do ryby tymián.
  5. Na dno zapekacej misky (sklenenej misky alebo plechu) si dáme dve varešky (resp. viac, podľa toho koľko rýb idete piecť) aby sa nám ryba neprichytila a dobre sa nám dala otočiť. Varešky potrieme olivovým olejom a položíme naň ryby. Vrch ešte pokvapkáme oliváčom a dáme do rúry. Pečieme 10 min, potom rybu otočíme, pokvapkáme olejom, posypeme korením, znížime na 200 stupňov a grilujeme do chrumkava ešte 15-20 min. Ak nemáte funkciu gril dajte režim hore dole ale bez ventilátora. Ryba by bola suchá.
  6. Rybu vyberieme, poriadne pokvapkáme citrónom, a podávame na listovom šaláte so zálievkou z olivového oleja, soli a citrónovej šťavy. Petržlenové pyré môžeme servírovať ako knedlíky, ktoré vytvoríme pomocou dvoch polievkových lyžíc tak, že pyré naberiete jednou a druhou sa akoby snažíte to pyré zoškrabnúť a urobiť mu želaný tvar slzičky.
Zdieľaj tento recept so svojimi známymi a podpor tým moju stránku.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Treska na kari s maslovo-citrónovou omáčkou a cuketové pšenoto

chuť, ktorá vás vynesie do výšin <3 Treska na kari s maslovo-citrónovou omáčkou a cuketové …

Jeden komentár

  1. Dobrý deň, hore píšete, že oblasť 21 a 27 sú ok čisté a zároveň píšte, že nórsky odchov nie čo si predsa odporuje keď nórske more je v oblasti 27 ???

    Ďakujem pekne Lucia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *