koláčik z nenáročných surovín, ktoré máte bežne doma
Jablková šarlotka s pudingom
Hodnotienie: 13 Hodnotenie: 3.85 You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
V špajzke sa na mňa usmievali už trošku zošuverené jabĺčka vhodné do koláča. Mala som takú chuť na šťavnatý koláčik, kde budú jabĺčka zľahka skaramelizované, šťavnaté, chrumkajúce po orechoch s nadýchanou ľahučkou piškótou, ktorá sa bude rozplývať na jazyku. A vtom som našla na internete recept na jablkovú šarlotku. Ihneď sa mi zapáčila a dokonca predčila moje očakávania. Úžasný koláčik. Zamilujete si, sľubujem.
V špajzke sa na mňa usmievali už trošku zošuverené jabĺčka vhodné do koláča. Mala som takú chuť na šťavnatý koláčik, kde budú jabĺčka zľahka skaramelizované, šťavnaté, chrumkajúce po orechoch s nadýchanou ľahučkou piškótou, ktorá sa bude rozplývať na jazyku. A vtom som našla na internete recept na jablkovú šarlotku. Ihneď sa mi zapáčila a dokonca predčila moje očakávania. Úžasný koláčik. Zamilujete si, sľubujem.
Rúru si predhrejeme na 160-170 stupňov bez ventilátora. Formu si vymažeme maslom, vysypeme múkou a posypeme 1 PL trstinového cukru z celkového objemu.
Jablká si ošúpeme, rozkrojíme na štvrtiny, vyberieme jadrovníky a ešte prepolíme štvrťtky na polovicu a opäť na polovicu. Rozvrstvíme na formu. Pomletými orechami posypeme jablká.
Celé vajíčka aj so zvyšným cukrom (5 PL) si dáme do robota vyšľahať do krémova na 10 minút.
Medzitým si uvaríme puding podľa návodu z mlieka, pudingového prášku a cukru. Dáme ho vychladnúť.
Robot vypneme a do vyšlahanej zmesi pridáme múky - hladkú a celozrnnú. Ručne stierkou zapracujeme. Vylejeme 1/2 zmesi na pripravené jablká. Na túto zmes rozvrstvíme lyžicou uvarený puding cik cak. Následne pridáme zvyšnú našlahanú zmes, uhladíme a dáme piecť na 30 minút.
Po 30 tich minútach navrch tortovej formy položíme alobal, alebo papier na pečenie, aby sa nepripálil a pečieme zakryté ešte 10 min. Upečený koláč vyklopíme hore dnom. Najlepšie chutí vychladnutý so šľahačkou.
Poznámka k receptu
TIP: Do cesta môžete pridať na prevoňanie aj škoricu, prípadne kakao, puding nahradiť jemným tvarohom zmiešaným so škrobom. Namiesto jabĺčok môžete pridať aj iné ovocie, kľudne aj zavárané.
Zdroj inšpirácie receptu: https://delikatesy.sk/
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Moji milí predstavujem vám dokonalú banánovú bábovku bez štipky cukru a bez laktózy 😍 Je hebká, štavnatá, vláčna a plná čokolády 🥰 Vhodná aj pre maličké deti, bez čokolády od 1 roka. Banány už nikdy nemačkajte vidličkou, ale urobte tak, ako je v postupe. Odmenou bude nádherné nadýchané a šťavnaté cesto.
Tinka tej zmesi je trosku malo nie?robila som tento kolacik a ked som mala rozdelit tu zmes z troch vajicok tak som vahala lebo jej bolo fakt malo :(a kolacik bol dost nizky:(ked som ho rozrezala tak bol ,,deravy“ boli tam medzery kde nebolo cesto:(a nejde tam ani ziadny prasok do peciva?
Tinka, prosim ta, a ta spaldova celozrnna muka ide kam? k vajickam s cukrom alebo do pudingu? ci k tomu kremu pridam spaldovu hladku, polku dam na jablka a potom k zvysnej casti cesta pridam spaldovu celozrnnu? inak, sarlotka je aj moj top kolacik :). vdaka
jaaaaj, uz chapem 🙂 ako je to s tou pudingovou plnkou… prosim, hodila by sa tam medzera za tou mukou, aby bolo jasne,ze to uz sa jedna o pudingovu plnku a nie o pudingovo-mukovu plnku… pozdravuje tehotna a kojaca 😀
jaaaaj, uz chapem 🙂 ako je to s tou pudingovou plnkou… prosim, hodila by sa tam medzera za tou mukou, aby bolo jasne,ze to uz sa jedna o pudingovu plnku a nie o pudingovo-mukovu plnku… pozdravuje tehotna a kojaca 😀
Žiaľ, ani mne sa nepodaril. ? Ako už bolo písané, tuhé cesto a zároveň veľmi málo cesta, ktoré nestacilo na celú formu a nie ešte, aby som ho rozdelila na dve časti… . Druhú dávku cesta som musela dorábať… Je ten recept takto naozaj v poriadku? Inak super nápad a skvelá kombinácia chutí.. ?
Dúfam, ze kolac vyjde, keďže bolo toho cesta naozaj málo a neplýtvala som zbytočne surovinami, ale ako čítam komentáre, asi z toho nič nebude už teraz. Treba ten recept upraviť tak, aby ľudia zbytocne nevyhodili celkom dosť surovín.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Tinka tej zmesi je trosku malo nie?robila som tento kolacik a ked som mala rozdelit tu zmes z troch vajicok tak som vahala lebo jej bolo fakt malo :(a kolacik bol dost nizky:(ked som ho rozrezala tak bol ,,deravy“ boli tam medzery kde nebolo cesto:(a nejde tam ani ziadny prasok do peciva?
Tinka,
prosim ta, a ta spaldova celozrnna muka ide kam? k vajickam s cukrom alebo do pudingu? ci k tomu kremu pridam spaldovu hladku, polku dam na jablka a potom k zvysnej casti cesta pridam spaldovu celozrnnu?
inak, sarlotka je aj moj top kolacik :).
vdaka
jaaaaj, uz chapem 🙂 ako je to s tou pudingovou plnkou…
prosim, hodila by sa tam medzera za tou mukou, aby bolo jasne,ze to uz sa jedna o pudingovu plnku a nie o pudingovo-mukovu plnku…
pozdravuje tehotna a kojaca 😀
jaaaaj, uz chapem 🙂 ako je to s tou pudingovou plnkou…
prosim, hodila by sa tam medzera za tou mukou, aby bolo jasne,ze to uz sa jedna o pudingovu plnku a nie o pudingovo-mukovu plnku…
pozdravuje tehotna a kojaca 😀
stanka velmi si mila 🙂 pozdravujem aj ja a idem recept trosku upravit, aby bol chapavejsi. dakujem ti :*
Moc nam chutnala ja som dala pol salku praskove cukru
Kolacik je skutocne vynikajuci, budem ho robievat casto a aj s hruskami, dakujem za skvely receptik Tinuska?
Príliš tuhé cesto.
Viac hladkej ako CZ.. A prášok do peciva/sóda chyba v rcp
Pekný nápad ovocie s orechami prevonia
Jeden z najnevydarenejšich receptov. Kolac je hutný, cesta bolo malo. A radsej by som ho nevyklapala. Je krajší upeceny s pudingom ako mokry z ovocia.
Dobrý deň, ja sa tiež chcem spýtať prášok do pečiva netreba? Ďakujem
ani mne sa nepodaril… pripominal skor sladkú pizzu,cesto asi vymyslím iné, inak chut ovocia a pudingu dobry.
Žiaľ, ani mne sa nepodaril. ?
Ako už bolo písané, tuhé cesto a zároveň veľmi málo cesta, ktoré nestacilo na celú formu a nie ešte, aby som ho rozdelila na dve časti… . Druhú dávku cesta som musela dorábať…
Je ten recept takto naozaj v poriadku?
Inak super nápad a skvelá kombinácia chutí.. ?
Tinka, toho cesta je na plech s priemerom 26 cm máličko. Kde sa stala chyba? Ďakujem vopred za odpoveď, aby som si to v knižke opravila 🙏.
Dúfam, ze kolac vyjde, keďže bolo toho cesta naozaj málo a neplýtvala som zbytočne surovinami, ale ako čítam komentáre, asi z toho nič nebude už teraz. Treba ten recept upraviť tak, aby ľudia zbytocne nevyhodili celkom dosť surovín.