Pizza môjho detstva. Maminka nám ju často robila na cesty, výlety, kúpaliská ale aj doma na oslavy. Každému vždy chutila, bola sýta, neskutočne šťavnatá vďaka ingredienciám a výborná aj studená. Cesto je úžasné ako kvasnicové, tak kváskové, jemné a nadýchané ako pavučinka, hoci je zo zdravších múk. Na osmaženej cibuľke a veľa zelenine určite nešetrite, dodajú pizzi úžasnú chuť.
Pizza môjho detstva. Maminka nám ju často robila na cesty, výlety, kúpaliská ale aj doma na oslavy. Každému vždy chutila, bola sýta, neskutočne šťavnatá vďaka ingredienciám a výborná aj studená. Cesto je úžasné ako kvasnicové, tak kváskové, jemné a nadýchané ako pavučinka, hoci je zo zdravších múk. Na osmaženej cibuľke a veľa zelenine určite nešetrite, dodajú pizzi úžasnú chuť.
Najprv si necháme vzísť kvások. Do teplého mlieka pridáme med, rozmrvíme droždie a zamiešame. Necháme 10 minút postáť, aby sa nabobtnali.
Medzitým si navážime múky, pridáme soľ a ručne metličkou zamiešame a prevzdušníme. Vlejeme vzídený kvások, pridáme olej a robotom necháme vypracovať cesto. Nádobu, v ktorej nám bude cesto kysnúť potrieme olejom. Pridáme cesto, posypeme múkou, a dáme na misku kúpaciu čiapku, alebo na misku dáme sáčok a poriadne zaviažeme. Lepšie tak kysnú cestá, ak tam nie je vzduch. Necháme hodinu kysnúť, podľa teploty v dome, musí strojnásobiť objem.
Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov hore a dole.
Vykysnuté cesto vyberieme a poprekladáme párkrát ako keď skladáte papier do obálky - z každého rohu chytíme a preložíme do stredu, aby sa nám pekne zapracovalo do bochníka. Stačí 5-6x. Ak sa lepí, naolejujte si ruky. Plytký plech si potrieme olivovým olejom a preložíme naň cesto. Rukami porozťahujeme na všetky strany v tenké cesto. Ak sa nám lepia prsty, trochu si ich naolejujeme. Necháme ešte 30-40 minút zakryté podkysnúť.
Medzitým si nakrájame cibuľku na malé kúsky a osmahneme ju na olivovom oleji spolu s rascou, kurkumou a soľou dozlatova. Kečup si rozmiešame s pizza korením. Ingrediencie, ktoré budeme na cesto ukladať (okrem syra) si nakrájame na menšie kúsky. Syr si nastrúhame nahrubo.
Na vykysnuté cesto jemne rozotrieme kečup a posypeme osmahnutou cibuľkou. Po pizzi rovnomerne porozkladáme všetky nakrájané ingrediencie, okrem syra a dáme zapiecť do rúry na 10 minút. Následne vyberieme, posypeme syrom a necháme dopiecť ešte 8-10 minút.
Poznámka k receptu
TIP: Na kváskovú verziu si pripravte rozkvas Lievito Madre: 70 g LM kvások, 30 ml voda, 70 g špaldová hladká múka. Ak máte pšeničný kvások 80 g kvások, 30 ml voda, 80 g pšeničná hladká alebo polohrubá múka. Ak nemáte LM kvások, pripravíte si ho z ražného kvásku takto: 60 g ražný kvások, 30 g voda, 70 g špaldová múka (alebo 80 g pšeničná). Trvá to od 4 do 8 hodín, závisí, akú teplotu máte v dome. Keď rozkvas nakysne a strojnásobí objem, navážite si múky, pridáte soľ a zamiešate. Pridáte ostatné ingrediencie na cesto, namiesto kvasníc pridáte 130 g z rozkvasu a robotom, alebo ručne vypracujete mierne lepivé cesto. Postup zostáva rovnaký, akurát necháme kysnúť 2 hodiny. Zo zvyšného rozkvasu si opäť spravíte guličku plastelínovej konzistencie, narežete, dáte do pohára, prikryjete a necháte vykysnúť rovnako ako rozkvas. Potom uzavriete a šup do chladničky. Takto tam môže zostať až 2 týždne. Ideálne každý týždeň ak z neho niečo upečiete, aby zostal aktívny.
Keď cesto nakysne, opäť postup ako v recepte, ale kysnúť na plechu bude opäť dvojnásobne, čiže 1 hodinu ešte. Ak nemáte toľko času, pomôžte si rúrou vyhriatou na 40 stupňou a dajte cesto tam. čas kysnutia sa skráti.
TIP 2: Ak nemáte celozrnnú múku, môžete celú dávku nahradiť hladkou. Ak použijete pšeničnú múku, bude treba pridať asi o 20 gram viac, uvidíte podľa konzistencie.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Výborne cesto, ozaj nadýchané, len tá rasca mi tam až tak chuťovo nepasuje, ale každý podľa svojej chuti.
Ďakujem za recept.
Robila som z droždia. Veľmi dobre sa mi pracovalo s cestom, spokojná som bola, pizza chutila.