Škoricové a čokoládové osie hniezda s orechami

slovenská voňavá klasika v ozdravenej verzii

Škoricové a čokoládové osie hniezda s orechami
Škoricové a čokoládové osie hniezda s orechami
Hodnotienie: 35
Hodnotenie: 4.2
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Čestné slovo najfantastickejšie osie hniezda, aké som kedy jedla. Tak úžasne hebké a nadýchané. Dve varianty na škoricové a čokoládovo orechové, neviem sa rozhodnúť, ktoré nám chutia viac 🙂 Recept je veľmi jednoduchý a cesto je fantastické. To pečenie a tá voňa, to je skutočná radosť. Pritiahne vám k stolu celú rodinu. Nech vám chutia ako nám :*
Množstvo Príprava
plech 90x70 cm, alebo dve 26 cm tortové formy, 32 kúskov 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 90 min
Množstvo Príprava
plech 90x70 cm, alebo dve 26 cm tortové formy, 32 kúskov 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 90 min
Škoricové a čokoládové osie hniezda s orechami
Škoricové a čokoládové osie hniezda s orechami
Hodnotienie: 35
Hodnotenie: 4.2
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Čestné slovo najfantastickejšie osie hniezda, aké som kedy jedla. Tak úžasne hebké a nadýchané. Dve varianty na škoricové a čokoládovo orechové, neviem sa rozhodnúť, ktoré nám chutia viac 🙂 Recept je veľmi jednoduchý a cesto je fantastické. To pečenie a tá voňa, to je skutočná radosť. Pritiahne vám k stolu celú rodinu. Nech vám chutia ako nám :*
Množstvo Príprava
plech 90x70 cm, alebo dve 26 cm tortové formy, 32 kúskov 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 90 min
Množstvo Príprava
plech 90x70 cm, alebo dve 26 cm tortové formy, 32 kúskov 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20 min 90 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: 90x70 cm, alebo dve 26 cm tortové formy, 32 kúskov
Postup prípravy
  1. Najprv si pripravíme kvások. Mlieko aj cukor si dáme do hrnčeka, miešame, aby sa cukor rozpustil a mlieko jemne ohrejeme, aby bolo teplé. Pozor, aby nebolo horúce, zabije sa droždie. Rozmrvíme droždie, zamiešame a necháme 5 minút nabobtnať.
  2. Medzitým si do misky navážime múky, pridáme štipku soli a metličkou zamiešame. Tak sa nám múka prevzdušní a nemusíme ju preosievať. Do múky pridáme žĺtka a vlejeme mlieko s droždím. Do toho istého hrnčeka si pridáme maslo a rozpustíme ho. Vlejeme do zmesi a robotom, alebo ručne vypracujeme vláčne nelepivé cesto. Ak sa cesto lepí, pridajte trochu múky. Zakryjeme dvomi utierkami a necháme 45-60 min vykysnúť.
  3. Pripravíme si plnky - všetky suroviny na konkrétnu plnku dáme do misky a ručne zamiešame. Vzniknú nám tak dve suché zmesy. Zapneme si rúru na 160 stupňov bez teplovzduchu, s teplovzduchom na 150. Rozpustíme si maslo na potretie.
  4. Cesto si opatrne vyberieme z misky na pomúčený vál a rozvaľkáme na obľžník s hrúbkou 3 mm . Po celom obvode jemne rozotrieme rozpustené maslo. Polovicu posypeme škoricovou plnkou a zvyšnú polovicu čokoládovou. Posypte nahrubšie. Jemne zrolujeme a ostrým nožom nakájame na 2,5 centimetrové rolky v počte 32 kúskov.
  5. Veľký plech, alebo pekáč, alebo dve tortové formy si vymažeme maslom. Ukladáme rolky rezom navrch nie úplne veďla seba, necháme kúsok medzeru, oni ešte ešte podrastú. Vrch slimáčikov aj obvod okolo potrieme rozpusteným maslom a posypeme zostatkovou suchou zmesou. Necháme 15 minút podkysnúť.
  6. Dáme upiecť do vyhriatej rúry dozlatova, na 20 minút.
Poznámka k receptu

TIP: aj do škoricových môžete pridať pomleté orechy. Upečené hniezda môžete ešte za horúca poliať trochou šlahačkovej smotany, zostanú tak krásne vláčne.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

kokosové ježe – kokosy na snehu

úžasné, nadýchané, šťavnaté, svieže, no proste DOKONALÉ       kokosové ježe Hodnotienie: 7 Hodnotenie: …

15 komentárov

  1. Su vyborne. Mnam- mnam.Dnes som piekla. Vsetci si pochvalovali.

  2. Sú skutčne chutné. Nečakala som, že budú také mäkučké. Mám ale 2 otázky. Ako krájať to mäkké cesto a presinúť na plech, aby sa plnka nevysypala? A mám ich suchšie. Asi som málo potrela maslom? Pravdepodobne mám málo slúseností. Inak ďakujeme za výborný zdravý recept.

  3. Vynikajuuuce 🙂 super sa podarili

  4. Chcem sa poďakovať za skvelý recept. Doteraz sa nám nedariloi urobiť vláčne a mäkkučke kysnuté cesto. Toto je ako LUSK. Vydarili sa a všetci chvália. Ozaj ďakujem 😉

  5. Úžasný recept. Ďakujem A vyskúšala som Z neho urobiť aj pečené buchty a boli fantastické. ?

  6. sú úplne úžasné, veľmi sme si na nich pochutnali, ďakujem za recept:)

  7. Perfektné! Mäkkučké! Iné už robiť nebudem. Ďakujem Tinka

  8. Dakujem za taketo receptiky, len sa tak zaprasilo…

  9. Sú vynikajúce. Každému chutili. Robím už len tieto.

  10. Tinka,chcem.skusit spravit skorickove hniezda moj Sebik 3,5 ich miluje. Otazka znie z toho mnozstva vyjde 32 kuskov ?
    Dakujem.vopred a milujem.tvoje recepty 🙂
    Vierka

  11. Vynikajúci recept, najlepšie sú na druhý deň, odporúčam potrieť maslom po celej ploche, nie len po obvode, lebo sa plnka pri krájaní sype 🙂

  12. Dobrý deň milá Tinka, dnes som piekla tieto škoricove hniezda. Zistila som, že nemám maslo tak som dala olej
    Fungovalo to. Boli tak neskutočne úžasné, ze sme to zjedli cca za 1 hodinku. Také mäkké koláčiky sme ešte nikdy nejedli. A to pečiem veľa. Ďakujem a ukladám do mojich top !!!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.