Poznáte to, prídete k babke a ona pečie. Ja keď pečiem, tak máme 1 štrúdľu na 3 dni. Babka keď pečie, má ich 10 až 12 a aj to sa bojí, že čo ak bude málo. A potom ich ponúka na všetky strany 3 dni, aby sa len zjedli. Tie babky sú jednoducho všetky také úžasné. V myšlienkach si spomínam na tú svoju zlatú babku, ktorá ma mala tak rada a ku ktorej som chodila na prázdniny. Pamätám si, ako sa zvŕtala v kuchyni a vždy z ničoho vedela vyčarovať veľa. A všetko chutilo tak fantasticky, pretože ona tam jednoducho primiešala lásku. Veľa lásky a veľa obety. Verím, že aj ja raz budem taká a že moje deti a moje vnúčatká budú ku mne chodiť rady nielen za dobrým jedlom.
Poznáte to, prídete k babke a ona pečie. Ja keď pečiem, tak máme 1 štrúdľu na 3 dni. Babka keď pečie, má ich 10 až 12 a aj to sa bojí, že čo ak bude málo. A potom ich ponúka na všetky strany 3 dni, aby sa len zjedli. Tie babky sú jednoducho všetky také úžasné. V myšlienkach si spomínam na tú svoju zlatú babku, ktorá ma mala tak rada a ku ktorej som chodila na prázdniny. Pamätám si, ako sa zvŕtala v kuchyni a vždy z ničoho vedela vyčarovať veľa. A všetko chutilo tak fantasticky, pretože ona tam jednoducho primiešala lásku. Veľa lásky a veľa obety. Verím, že aj ja raz budem taká a že moje deti a moje vnúčatká budú ku mne chodiť rady nielen za dobrým jedlom.
Do misky si odvážime múky, pridáme soľ a ručne metličkou zamiešame.
Do hrnčeka dáme rozpustiť maslo a vodu. Miešame, aby sa tekutina spojila. Vajíčko vidličkou rozhabarkujeme a pridáme do vychladnutej maslovej zmesi. Nastrúhame najemno zemiak, pridáme ocot a zamiešame.
Do robota pridáme pol suchej a pol mokrej zmesi a necháme zapracovať. Potom pridáme zostatok. Nepridávame všetko naraz, je to dobré rozdeliť na dvakrát, aby cesto nezostalo zrazené. Vypracujeme jemné, vláčne a nelepivé cesto. Ak sa lepí, prisypeme ešte múky. Vypracované cesto necháme v miske, prikryjeme fóliou, aby sa tam nedostal vzduch, a necháme postáť v chladničke minimálne 3 hodiny, ideálne do druhého dňa.
Na druhý deň cesto odvážime a rozdelíme ho na päť rovnakých častí. Z každej spravíme buchtičky, ktoré dáme do chladničky a postupne po jednej vyberáme. Je dôležité, aby tie, s ktorými nepracujeme, boli v chlade, inak sa rozlejú na plechu a nebudú držať tvar.
Rúru rozhorúčime na 180 stupňov.
Pripravíme si plnku. Tvarohy, cukor, žĺtky, kokos, šťavu z citróna a vnútro vanilky zmiešame dokopy. Slivky nakrájame na malé kúsky a zamiešame do tvarohu.
Dosku pomúčime a buchtičku na nej rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika hrubého len pol milimetra. Cesto musí byť naozaj tenké, také štrúdľové. Rukami ešte ponaťahujeme. Celú vnútornú časť cesta potrieme maslom a posypeme strúhankou. Rozvrstvíme tvarohovú plnku, boky zahneme dovnútra a štrúdľu stočíme.
Na plech dáme papier na pečenie a tam, kde položíme štrúdľu, papier potrieme maslom. Nemusíme tak potierať celý papier. Na plech dáme maximálne 2 štrúdle, nie viac. Potrebujú priestor. Potrieme ich ešte maslom, popicháme špáradlom aspoň desaťkrát a dáme piecť na zhruba 20 minút, respektíve dozlatista.
Keď sú štrúdle upečené, ešte vrelé ich potrieme vodou.
Poznámka k receptu
TIP: Plnku si môžete urobiť aj orechovú alebo makovú. Stačí zmiešať pomleté orechy s cukrom a vanilkou, posypať cesto a nastrúhať najemno jablká. Výborne chutí aj kombinácia orechov a tvarohu. Makovú plnku pripravíte podobne. Mletý mak zmiešate s cukrom a môžete pridať hrozienka, sušené slivky, čerešne či škoricu.
Za recept na tieto štrúdle ďakujem svojej svokričke, keďže ten od mojej babky sa už nedozviem. Babi moja, odpočívaj nám v pokoji a, prosím, dávaj tam zhora na nás pozor.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
mam rada vase recepty