Domov / Recept / Zdravo zavárané uhorky

Zdravo zavárané uhorky

tip ako zavárať zdravo

Zdravo zavárané uhorky
Zdravo zavárané uhorky
Hodnotienie: 6
Hodnotenie: 3.83
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Ako sa hovorí máme "uhorkovú sezónu". Ktorý nakladač vybrať, aby neobsahoval napr. taký benzoan sodný, resp. ako si nálev spraviť celý doma, čo do uhoriek naložiť, ako sterilizovať, to všetko sa dozviete v článku na blogu. Pre mňa je tento recept od mojej mamičky naj, chutia úžasne a sú jemne aromatické 🙂 Tak výskušajte :*
Zdravo zavárané uhorky
Zdravo zavárané uhorky
Hodnotienie: 6
Hodnotenie: 3.83
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Ako sa hovorí máme "uhorkovú sezónu". Ktorý nakladač vybrať, aby neobsahoval napr. taký benzoan sodný, resp. ako si nálev spraviť celý doma, čo do uhoriek naložiť, ako sterilizovať, to všetko sa dozviete v článku na blogu. Pre mňa je tento recept od mojej mamičky naj, chutia úžasne a sú jemne aromatické 🙂 Tak výskušajte :*
Čo budeme potrebovať
Množstvo:
Postup prípravy
  1. Uhorky si poriadne umyjeme a osušíme. Ak máte pichľavejšiu odrodu, tak treba ich vydrhnúť kefkou. Ideálne novou, nie tou, ktorú používate už rok na riad 😀
  2. Medzitým si umyjeme poháre. Nové alebo použité viečka na poháre pred zavíčkovaním vyvaríme 5min. vo vriacej vode a poutierame čistou utierkou, aby bola zaručená sterilita, kedže nálev neobsahuje škodlivý chemický konzervant.
  3. Nálev do uhoriek zo Zeka (je bez konzervantu, Zelko alebo Deko je s chemickým konzervantom benzoanom sodným, jedno z najhorších éčiek). 2litre vody, 1 Zeko, 1šialka trstin.cukor, 1/2 litra octu,2ks väčšie bobkové listy, 8ks čierne celé korenie, 3ks nové korenie, 4ks hrebíček, 3ks jalovec. Nálev necháme zovrieť, chvíľu povaríme a necháme vychladnúť. Uhorky potom zalievame studeným nálevom. Ak chcete domáci nálev, Zeko sa dá nahradiť takto: 10Og himalájska soľ, 1balíček horčičné semeno asi 50g, 1balíček koriander asi 30g /o polovicu menej ako horč.semeno/, 2-3 bobkové listy, 8ks čierne celé korenie, 3-4ks nové korenie, 4ks hrebíček, 3-4ks jalovec/vyzerá, ako čierne celé korenie len väčšie bobule/.
  4. Na dno 7dl zavarovacieho pohára dáme na kolieska nakrájanú mrkvu , 1 koliesko cibule, 1list zeleru, 1strúčik cesnaku a kôpor (môže byť aj kvet a hrubá časť. Kto koľko chce alebo aj bez kôpru. Kôpor priaznivo pôsobí na trávenie a črevá, preto je vhodný do uhoriek, kedže uhorky sú ťažšie stráviteľné.) Potom naložíme do pohára uhorky a zalejeme studeným nálevom. Uzatvorené poháre vložíme do hrnca s vlažnou vodou zaliatou až do 2/3 pohárov a sterilizujeme pri 100stupňoch Celzia. Hrniec s vodou a vloženými pohármi zahrievame na sporáku, až kým nám nezačne v hrnci vrieť voda. Necháme vrieť 1-2min. a ihned vyberáme, aby nám uhorky v pohári nezmäkli. Ked potrasieme pohárom, mali by nám v pohári zospodu ísť hore bublinky. Vtedy je vo vnútri pohára správna teplota okolo 80stupňov Celzia.Otočíme poháre hore dnom a zakryjeme utierkou. Necháme vychladnúť. Ak by nálev z pohára vytekal treba pohár pritiahnúť, alebo vrátiť ešte do vody na krátky čas a potom vybrať.
  5. Takto sterilizované uhorky sú chrumkavé a nie sú mäkké. Uskladňovať na tmavom mieste v špajzi alebo v pivnici, aby nevybledli.
Poznámka k receptu

Obrázok ilustračný, zdroj : https://iquitsugar.com/recipe/fermented-cucumbers/

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Smrekový sirup – smrečky

Jeden komentár

  1. Ktoré zavárané uhorky sú ale chrumkavejšie? Našla som recept aj s dekom aj bez deka: http://www.foodfest.sk/zavarane-uhorky/
    No naozaj nemám rada tie mäkké … viete mi prosím poradiť?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.