Domov / Recept / Živý chlebík (kváskový)

Živý chlebík (kváskový)

niet nad vôňu a chuť domáceho chlebíka <3

Živý chlebík (kváskový)
Živý chlebík (kváskový)
Hodnotienie: 1
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Zatiaľ najdokonalejší chlebík, aký sa mi podarilo upiecť. Dokonalé cesto, fantastická nadýchana textúra a chutí vynikajúco. Nazvala som ho živý, pretože je fermentovaný, obsahuje aktivované zrná, probiotiká a kultúry, ktoré sú veľmi dôležité pri kysnutí a pri procese jeho fermentácie. Týmto dajú chlebíku jedinečnú pečať v zložení, výžive a taktiež tráviteľnosti. Podieľajú sa na tom, že výsledný efekt chlebíka je zásadotvorný, výborne tráviteľný chlieb, ktorý podporuje tráviteľnosť a peristaltiku. Chlebík je vhodný aj ako prvý chlebík, ktorý môžete pridať do príkrmov. A vyzerá ako z obchodu 🙂 Tak nech vám chutí :*
Množstvo Príprava
950 gram 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
25 min 17 hodiny
Množstvo Príprava
950 gram 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
25 min 17 hodiny
Živý chlebík (kváskový)
Živý chlebík (kváskový)
Hodnotienie: 1
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Zatiaľ najdokonalejší chlebík, aký sa mi podarilo upiecť. Dokonalé cesto, fantastická nadýchana textúra a chutí vynikajúco. Nazvala som ho živý, pretože je fermentovaný, obsahuje aktivované zrná, probiotiká a kultúry, ktoré sú veľmi dôležité pri kysnutí a pri procese jeho fermentácie. Týmto dajú chlebíku jedinečnú pečať v zložení, výžive a taktiež tráviteľnosti. Podieľajú sa na tom, že výsledný efekt chlebíka je zásadotvorný, výborne tráviteľný chlieb, ktorý podporuje tráviteľnosť a peristaltiku. Chlebík je vhodný aj ako prvý chlebík, ktorý môžete pridať do príkrmov. A vyzerá ako z obchodu 🙂 Tak nech vám chutí :*
Množstvo Príprava
950 gram 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
25 min 17 hodiny
Množstvo Príprava
950 gram 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
25 min 17 hodiny
Čo budeme potrebovať
Množstvo: gram
Postup prípravy
  1. Najprv si pripravíme kvások a aktivované zrná. Robím to zvečera do rána, potom cez deň pripravujem chlieb a večer ho pečiem. Môžete si ho pripraviť aj cez deň, na noc dať kysnúť do chladničky alebo chladnejšej špajze a piecť ráno.
  2. Do 7 decového zaváraninového pohára pridáme vodu, ražnú múku, existujúci kvások a spolu premiešame umelohmotnou (drevenou) vareškou. Prikryjeme utierkou a necháme na kuchynskej linke alebo dáme do špajze vykysnúť na 8-12 hodín. Závisí od toho, akú máte teplotu v byte. Musí zdvoj skoro strojnásobniť objem.
  3. Zarovno s kváskom si pripravíme aktivované zrná. Celé zrná buď špaldy, alebo kamutu, ovsa, alebo iné si dáme spolu s ovsenými vločkami do misky a zalejeme vodou tak, aby boli celé ponorené. Probiotickú želé tabletku ci otvoríme, obsah do nich vysypeme a zamiešame. Necháme ponorené po celej dobe, ako bude aj kvások rásť. Aktivované zrná sú veľmi dôležité, zabezpečia aj nadýchanosť cesta - bude pukať pod rukami ako obálka.
  4. Keď máme kvások pripravený, odoberieme z neho 1 PL na ďalšie pečenie, dáme do čistého 7 decového pohára, zavrieme víčkom a uložíme do chladničky. Vylejeme vodu zo zŕn.
  5. Do misky si navážime múky, soľ, trošku cukru, rascu a poriadne ručne metličkou zamiešame - zabezpečí to nadýchanosť cesta a prevzdušní ho. Pridáme aktivované zrná, vzniknutý kvások, smotanu, vodu a robotom vymiesime lepivé cesto. Necháme miesiť dlhšie, 10-15 min. Ak sa moc lepí, pomôžeme mu a z okrajov stierkou cesto viackrát odlepíme.
  6. Pripravíme si podložku, poriadne ju pomúčime a vylejeme naň cesto. Cesto stierkou alebo ručne viackrát poprekladáme ako obálku zvonku dostredu, aby sa tak nelepilo, zvrchu po celom obvode vyváľame v múke, aby sa tiež nelepilo. Cesto je riedke a dosť sa rozlieva, nezlaknite sa, má to byť tak. Misku, v ktorej sa miesilo cesto si poriadne posypeme múkou, pridáme cesto, znova posypeme, prikryjeme dvomi utierkami, dáme do igelitovej tašky, alebo väčšieho sáčka ktorý uzatvoríme tak, aby sa doň nedostal vzduch a necháme hodinu odpočívať. Kysnúť ho môžeme nechať na kuchynskej linke.
  7. Po 1 hodine tašku otvoríme, cesto odokryjeme, stierkou ho trochu poprekladáme z bokov do stredu, posypeme, zakryjeme, dáme znova do sáčku, uzavrieme a necháme kysnúť 4-6 hodín. Čas kysnutia sa líši od teploty, ktorú máte doma a od ročného obdobia. Malo by narásť až štvor-päť násobne. Nemalo by prekysnúť, ak začne cesto klesať ihneď s ním pracujte ďalej.
  8. Po vykysnutí cesto povyškrabujeme z nádoby opäť na dobre pomúčenú dosku - podložku. Poprekladáme a zapracujeme postupne 6-7 hrstí špaldovej chlebovej múky (táto gramáž je navyše tej, ktorá je v ingredienciách). Cesto sa nesmie liať, ani padať, no zároveň nesmie byť ani tuhé. Keď ho stvarujeme do bochníka má len jemne klesnúť, ale tvar si musí udržať. Čiže treba tak zapracovať múky, ak je treba viac alebo menej. Zapracujeme opäť ako keď z papiera skladáme obálku, zkraja do stredu. Potom rukami jemne roztiahneme cesto do kruhu, akoby sme chceli rukami vytvarovať hrubšiu placku a zavinieme cesto ako roládu. A opäť zapracujeme zbokov do stredu. Rukami vypracujeme ovál, alebo kruh, podľa toho, akú tvar ošatky máte. Lepšia je oválna a polkilová. Ošatku poriadne vysypeme zemiakovým škrobom, aby sa cesto neprilepilo a krajšou, hladšou stranou smerom dole presunieme bochník. Zhora môže byť tá nerovná zapracovaná časť. Rukami zľahka popritláčame a jemne roztiahneme do strán, aby sme nemali kopček, ale cesto rovné, roztiahnuté po celej dĺžke ošatky. Prikryjeme dvomi utierkami, opäť dáme do sáčku, zavrieme a necháme dve hodiny kysnúť (opäť závisí od ročného obdobia). Ak nemáte ošatku, je dobré aj veľké sitko, do ktorého si dáte utierku vysypanú škrobom, aby sa neprilepilo. Takto budete mať oválny chlebík.
  9. Po dvoch hodinách si zapneme rúru na 220 stupňov bez ventilátora. Do stredu, alebo tesne pod stred si dáme plytký plech, alebo kameň na pečenie, na spodok rúry, na dno dáme malý starý plech - taký určený na zničenie. Počkáme 20 minút, pokým sa rúra rozhorúči.
  10. Pripravíme si väčšiu drevenú dosku, takú na krájanie a položíme na ňu papier na pečenie. Papier si po obvode trochu odstrihneme na cca obvod chlebíka plus 5 centimetrov naviac. Lepšie sa nám s ním bude pracovať, bude obratnejší. Na papier opatrne a pomaly (nežne :D) vyklopíme chlebík. Ostrým nožíkom alebo žiletkou zľahka narežeme zvrchu chlebík tromi ťahmi. Ak ste skúsenejší, tak sa vo vzoroch môžete vyšantiť viac ?
  11. Zoberieme do ruky dosku s chlebíkom, otvoríme rúru a opatrne zosunieme chlebík z dosky s papierom na rozhorúčený plech v strede rúry. Do plechu na spodu rúry rýchlo vylejeme dva deci vody a zavrieme - aby sa nám spravila zápara. Necháme piecť 10 minút.
  12. Po 10 minútach otvoríme rúru, 10 sekúnd necháme vyvetrať, stiahneme na teplotu 200, zavrieme a necháme dopiecť ešte 15-17 minút.
  13. Upečený chlebík vyberieme a preložíme na mriežku, alebo niečo, čo je vyššie a odkiaľ môže zospodu unikať teplo z chlebíka. Ak nemáte malú mriežku, vyberte tú z rúry a nechajte vychladnúť na nej. Určite nedávajte na nejakú plnú drevenú podložku a iné, chlebík by sa zdusil. Chlebík pofŕkajte trochou studenej vody a prikryte na 5 minút utierkou, aby sa zaparil a kôrka zostala chuťovo fantastická. Nechajte ho úplne vychladnúť aspoň hodinu, inak sa v strede zadusí a zostane mokrý. Ideálne ho nechať zvečera do rána, resp. 5 hodín, vtedy je fantastický.
    Upečený chlebík vyberieme a preložíme na mriežku, alebo niečo, čo je vyššie a odkiaľ môže zospodu unikať teplo z chlebíka. Ak nemáte malú mriežku, vyberte tú z rúry a nechajte vychladnúť na nej. Určite nedávajte na nejakú plnú drevenú podložku a iné, chlebík by sa zdusil. Chlebík pofŕkajte trochou studenej vody a prikryte na 5 minút utierkou, aby sa zaparil a kôrka zostala chuťovo fantastická. Nechajte ho úplne vychladnúť aspoň hodinu, inak sa v strede zadusí a zostane mokrý. Ideálne ho nechať zvečera do rána, resp. 5 hodín, vtedy je fantastický.
Poznámka k receptu

TIP: kvások si viete aj doma pripraviť, stačí na internete vyhľadať ako si založiť kvások, alebo na kvaskovamapa.sk ci na zdravepecenie.sk poprosiť, aby vám poslali už existujúci.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Podpecník s nivou a medvedím cesnakom

neskutočne chrumkavý a hebký Podpecník s nivou a medvedím cesnakom Hodnotienie: 10 Hodnotenie: 3.7 You: …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.