z receptov starých materí

Mliečne polievky som milovala od detstva. A aj dnes, keď som už veľká milujem v jedlách vyváženú sladko-kyslú chuť. Okrem chuti je fazuľa výborným zdrojom rastlinných bielkovín, najmä v chladných mesiacoch zahreje, zasýti a ochráni obličky.
Množstvo | Príprava |
4 porcie | 20 min |
Doba varenia |
90 min |
|
|
![]() |
Mliečne polievky som milovala od detstva. A aj dnes, keď som už veľká milujem v jedlách vyváženú sladko-kyslú chuť. Okrem chuti je fazuľa výborným zdrojom rastlinných bielkovín, najmä v chladných mesiacoch zahreje, zasýti a ochráni obličky.
|
Čo budeme potrebovať
- 3 hrste biela fazuľa
- 1/2 ks červená cibuľa
- 1/2 ks žltá cibuľa
- 1/3 ks pór
- 3 strúčik cesnak
- 2 ks zemiak
- 100 ml mlieko 3,5%
- 100 ml 33% šľahačková smotana alebo 12%tná
- na dochutenie rasca, 2 bobkové listy, 1 PL trstinový cukor, soľ, med, citrón šťava, ocot, majoránka
Množstvo: porcie
Postup prípravy
- Fazuľu si namočíme zvečera do rána. Ráno vodu vylejeme a fazuľu premyjeme.
- Premytú fazuľu dáme variť do vody na 10 minút. Vodu opäť vylejeme. Tento spôsob zabezpečí, že fazuľa nebude toľko nafukovať.
- Obe cibuľky aj pór si nakrájame a speníme na masti, alebo oleji minútku dosklovita. Posypeme trstinovým cukrom, pretlačíme dva strúčiky cesnaku, pridáme rascu, bobkové listy, fazuľu, zalejeme vriacou vodou z kanvice a varíme do zmäknutia fazuľky približne 75 minút. Dĺžku varu si viete skrátiť o polovicu, keď varíte v tlakovom hrnci.
- Keď je fazuľka mäkká, ošúpeme a nakrájame si zemiaky, pridáme k nej a varíme 15 minút. Následne dolejeme mlieko, smotanu, vodu do rysky 2 litrov, prelisujeme ešte jeden strúčik cesnaku, dochutíme soľou, medom, citrónovou šťavou a majoránkou. Necháme zovrieť a vypneme. Na tanieri dochutíme octom.
Poznámka k receptu
TIP: Do polievky môžete pridať aj sušené slivky.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Polievka je fantastická. Akurát včera na mna „vyskočila“ ked som rozmýslala že akú polievku uvarím. Chcela som niečo nové. A kedže som mala všetky ingrediencie doma..isla som do toho. Jediný rozdiel bol že som použila fazulu z konzervy.
Jemná a lahodná.
Vdaka za tip 🙂