ľahká a osviežujúca ako leto samo 🙂
Nech si ju nazvete akokoľvek, tiramisu či nepečená smotanová torta, chuťový efekt bude zakaždým neskutočne osviežujúci, sladký a šťavnatý po jahodách. Pre mňa dokonalé letné osvieženie, ktoré je vďaka svojmu zloženiu zdravé a navyše s minimom prázdnych kalórií. Sezóna jahôdok už začala, doprajte si tento úžasný a osviežujúci dezert :*
Množstvo | Príprava |
26 cm priemer | 20 min |
|
Nech si ju nazvete akokoľvek, tiramisu či nepečená smotanová torta, chuťový efekt bude zakaždým neskutočne osviežujúci, sladký a šťavnatý po jahodách. Pre mňa dokonalé letné osvieženie, ktoré je vďaka svojmu zloženiu zdravé a navyše s minimom prázdnych kalórií. Sezóna jahôdok už začala, doprajte si tento úžasný a osviežujúci dezert :*
|
Čo budeme potrebovať
- 200 gram podlhovasté piškóty príp. okrúhle
- 700 gram jahody
- 1 PL med
- 1 PL citrónová šťava
- 800 ml pochúťková smotana ideálne hustá, s čo najmenej vody, taká je z billy značka clever alebo z lidla veľká 18% tná v 400 ml dóze
- 4 PL pomletý trstinový cukor
- 1 ks vanilkový lusk
Množstvo: cm priemer
Postup prípravy
- Na spodok formy si naukladáme piškóty, vyplníme aj voľné medzery, piškóty aj odrežeme, aby nám to sedelo. 10 ks jahôd, citrón šťavu a med si rozmixujeme na kašu. Polovicou jahodovej kaše polejeme piškóty. Nakrájame si zo zvyšných jahôd plátky a poukladáme na šťavu. Pre krajší efekt pri reze, môžete plátkami jahôd vystlať aj boky formy.
- Pochúťkovú smotanu si zmiešame s cukrom, vanilkovým luskom a polku rozvrstvíme na jahody. Opäť poukladáme piškóty, polejeme zvyšnou šťavou z jahôd, poukladáme nakrájané jahody a na to dáme zmes z pochúťkovej smotany. Ak chcete mať tortu jemnejšiu, môžete navrch použiť aj šlahačkovú smotanu 33% tnú 250 ml. Tým pádom budeme pochúťkovej smotany potrebovať len 400 ml.
- Vrch ozdobíme napoly prerezanými jahodami kolom dokola. Dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 2-4 hodiny, aby sa nám to neroztieklo a piškóty sa "napili" a zostali mäkké.
Poznámka k receptu
TIP : Tortu môžete pripraviť z akejkoľvek smotanovej zložky, či už tvaroh, ricotta, jogurt, alebo mascarpone. Kludne aj v delaktozovej verzii. Tortu držte pred a po stále v chladničke. Vytiahnite bezprostredne pred krájaním a dajte znova do chladu aby sa vám nezačala roztekať a držala tvar.
Ak máte radi chia, môžete si do jahodovej dreni zamiešať aj chia semiačka.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.