ľahká a osviežujúca ako leto samo 🙂
Nech si ju nazvete akokoľvek, tiramisu či nepečená smotanová torta, chuťový efekt bude zakaždým neskutočne osviežujúci, sladký a šťavnatý po jahodách. Pre mňa dokonalé letné osvieženie, ktoré je vďaka svojmu zloženiu zdravé a navyše s minimom prázdnych kalórií. Sezóna jahôdok už začala, doprajte si tento úžasný a osviežujúci dezert :*
Množstvo | Príprava |
26 cm priemer | 20 min |
|
Nech si ju nazvete akokoľvek, tiramisu či nepečená smotanová torta, chuťový efekt bude zakaždým neskutočne osviežujúci, sladký a šťavnatý po jahodách. Pre mňa dokonalé letné osvieženie, ktoré je vďaka svojmu zloženiu zdravé a navyše s minimom prázdnych kalórií. Sezóna jahôdok už začala, doprajte si tento úžasný a osviežujúci dezert :*
|
Čo budeme potrebovať
- 200 gram podlhovasté piškóty príp. okrúhle
- 700 gram jahody
- 1 PL med
- 1 PL citrónová šťava
- 800 ml pochúťková smotana ideálne hustá, s čo najmenej vody, taká je z billy značka clever alebo z lidla veľká 18% tná v 400 ml dóze
- 4 PL pomletý trstinový cukor
- 1 ks vanilkový lusk
Množstvo: cm priemer
Postup prípravy
- Na spodok formy si naukladáme piškóty, vyplníme aj voľné medzery, piškóty aj odrežeme, aby nám to sedelo. 10 ks jahôd, citrón šťavu a med si rozmixujeme na kašu. Polovicou jahodovej kaše polejeme piškóty. Nakrájame si zo zvyšných jahôd plátky a poukladáme na šťavu. Pre krajší efekt pri reze, môžete plátkami jahôd vystlať aj boky formy.
- Pochúťkovú smotanu si zmiešame s cukrom, vanilkovým luskom a polku rozvrstvíme na jahody. Opäť poukladáme piškóty, polejeme zvyšnou šťavou z jahôd, poukladáme nakrájané jahody a na to dáme zmes z pochúťkovej smotany. Ak chcete mať tortu jemnejšiu, môžete navrch použiť aj šlahačkovú smotanu 33% tnú 250 ml. Tým pádom budeme pochúťkovej smotany potrebovať len 400 ml.
- Vrch ozdobíme napoly prerezanými jahodami kolom dokola. Dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 2-4 hodiny, aby sa nám to neroztieklo a piškóty sa "napili" a zostali mäkké.
Poznámka k receptu
TIP : Tortu môžete pripraviť z akejkoľvek smotanovej zložky, či už tvaroh, ricotta, jogurt, alebo mascarpone. Kludne aj v delaktozovej verzii. Tortu držte pred a po stále v chladničke. Vytiahnite bezprostredne pred krájaním a dajte znova do chladu aby sa vám nezačala roztekať a držala tvar.
Ak máte radi chia, môžete si do jahodovej dreni zamiešať aj chia semiačka.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Úplne fantastický recept, urobila som aj s jedným mascarpone 🙂 Použila som cukrárske piškóty, nabudúce si mixnem viac jahôdok, alebo použijem tenšie piškótky, aby dobre nasiakli. Ale aj tak to bola lahôdka 🙂 Ďakujem pekne.
Perfektna torta!!! Veľmi pekne ďakujem za výborný recept. Ja som použila miesto smotany jemny tvaroh a navrh som vyšlahala šlahačku 🙂