Domov / Recept / Medová torta (marlenka)

Medová torta (marlenka)

Krehká, jemná, rozplývajúca sa na jazyku

Medová torta
Medová torta
Hodnotienie: 5
Hodnotenie: 3.8
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Dámy a páni, jej veličenstvo náš rodinný klenot : Medová torta <3 Recept vyšperkovaný do poslednej omrvinky. Krehká, jemná, rozplývajúca sa na jazyku, celošpaldová s dávkou aj celozrnnej múky, bez štipky bieleho cukru, margarínu, či tukov navyše. Už sa do nej len zahryznúť a nechať sa unášať 🙂 Môj bonus navyše, s cestom sa neskutočne dobre pracuje, nelepí sa a je doslova ako plastelína. Dnes som dostala od viacerých degustátorov pochvalu že lepšia ako originál. Tak som zvedavá, čo poviete vy :* Recept mám od mojej svokričky, ktorá má tento rodinný recept s láskou naučila :*
Množstvo Príprava
22 cm 1 hod
Doba varenia
2-3 min
Množstvo Príprava
22 cm 1 hod
Doba varenia
2-3 min
Medová torta
Medová torta
Hodnotienie: 5
Hodnotenie: 3.8
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Dámy a páni, jej veličenstvo náš rodinný klenot : Medová torta <3 Recept vyšperkovaný do poslednej omrvinky. Krehká, jemná, rozplývajúca sa na jazyku, celošpaldová s dávkou aj celozrnnej múky, bez štipky bieleho cukru, margarínu, či tukov navyše. Už sa do nej len zahryznúť a nechať sa unášať 🙂 Môj bonus navyše, s cestom sa neskutočne dobre pracuje, nelepí sa a je doslova ako plastelína. Dnes som dostala od viacerých degustátorov pochvalu že lepšia ako originál. Tak som zvedavá, čo poviete vy :* Recept mám od mojej svokričky, ktorá má tento rodinný recept s láskou naučila :*
Množstvo Príprava
22 cm 1 hod
Doba varenia
2-3 min
Množstvo Príprava
22 cm 1 hod
Doba varenia
2-3 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: cm
Postup prípravy
  1. Rúru si rozhorúčime na 160 stupňov. Vyberieme si z chladničky maslo aj pochúťkovú smotanu na krém, aby mali izbovú teplotu.
  2. Na plotňu si dáme ideálne smaltovanú misku ak nie hrniec a rozpustíme najprv maslo, cukor a med. Ak nemáte plotňu môžete aj nad parou (cesto bude bledšie). Počkáme, kým je zmes spojená a kompaktná. Pomaly pridávame rozhabarkované vajcia a stále miešame metličkou, aby sa nám nespravila praženica. Kaď sa vajcia zapracujú, pridáme sódu, ocot a miešame. Hmota nám zdvojnásobí objem a zostane ako capucino. Miešame cca 5 min, pokým nám zmes zhnedne a chytí karamelový odtieň. Dáme dole z plynu a postupne pridávame múku a zamiešame. Cesto vyberieme a rukami ho spojíme a spracujeme. Ak sa nám lepí, pridáme ešte trochu múky.
  3. Celé cesto si odvážime (malo by mať 850/860 gramov) a rozdelíme ho na 6 rovnakých kúskov. Na pečiaci papier si obkreslíme kruh v priemere 22 cm a vystrihneme ho. Dáme si nový kus papiera na pečenie, zoberieme si jeden bochník a vyvaľkáme si ho na papieri na tenký kruh. Priložíme náš vystrihnutý kruh a koliečkom orežeme dokola a odstránime presahujúce cesto. Do orezaného kruhu spravíme koliečkom štyri zárezy (čiarky) aby nám pri pečení dýchalo.
    Celé cesto si odvážime (malo by mať 850/860 gramov) a rozdelíme ho na 6 rovnakých kúskov. Na pečiaci papier si obkreslíme kruh v priemere 22 cm a vystrihneme ho. Dáme si nový kus papiera na pečenie, zoberieme si jeden bochník a vyvaľkáme si ho na papieri na tenký kruh. Priložíme náš vystrihnutý kruh a koliečkom orežeme dokola a odstránime presahujúce cesto. Do orezaného kruhu spravíme koliečkom štyri zárezy (čiarky) aby nám pri pečení dýchalo.
  4. Hlboký plech si otočíme naruby hore dnom, na vrch dáme papier aj s cestom, plech dáme presne do stredu rúry, čiže cesto je vyššie v prvej tretine. Pečieme 3 minuty. Takto postupne rozvalkáme a upečieme všetky bochníky. Zvyšky, ktoré nám zostali po orezávaní dáme dokopy, vyvaľkáme nahrubšie a tiež upečieme. Budeme ich totiž strúhať a v tom obalíme tortu.
    Hlboký plech si otočíme naruby hore dnom, na vrch dáme papier aj s cestom, plech dáme presne do stredu rúry, čiže cesto je vyššie v prvej tretine. Pečieme 3 minuty. Takto postupne rozvalkáme a upečieme všetky bochníky.  Zvyšky, ktoré nám zostali po orezávaní dáme dokopy, vyvaľkáme nahrubšie a tiež upečieme. Budeme ich totiž strúhať a v tom obalíme tortu.
  5. Uvaríme si puding zo zlatého klasu. 500 ml mlieka aj s 50 gram trstinového cukru dáme zovrieť. Zvyšných 100 ml mlieka si rozhabarkujeme so zlatým klasom. Keď mlieko zovrie, primiešame zlatý klas a miešame cca 1-2 minuty, pokým je hustý. Do drezu si napustíme studenú vodu a preložíme hrniec aj s pudingom do studeného kúpeľa a takto ho ochladzujeme na izbovú teplotu až pokým je úplne vychladnutý. Pozor! Nedávajte vychladnúť von alebo do chladničky, krém sa vám môže zraziť. Našlaháme si ručným mixérom maslo cca 2-3 minuty do krémovej peny. Postupne po PL zašlahávame puding. Keď je celý zapracovaný, pridáme po lyžiciach kokosový cukor, až pokým sa nám rozpustí a krém chytí karamelový odtieň aj chuť. Pridáme pochúťkovú smotanu, prešlaháme a vypneme.
  6. Medovú tortu naplníme postupne plát, na to krém, opäť plát a krém, až kým všetky pláty neminieme. Krémom natrieme aj vrch aj boky torty. Posledný plát, ktorý nám zostal zo zvyškov si na jemnom strúhadle postrúhame na jemné kryštáliky. Cez sitko ich preosievame na tortu na vrch aj na boky. Na vrch, okolo torty urobíme akoby obruč z nahrubo posekaných orechov.
  7. Nad parou si rozpustíme 2 tabličky čokolády s trochou kokosového oleja a pofrkáme ňou vrch torty. Čokoládu necháme zaschnúť a krájame. Torta je najlepšia až na druhý deň, keď pláty úplne zmäknú.
    Nad parou si rozpustíme 2 tabličky čokolády s trochou kokosového oleja a pofrkáme ňou vrch torty. Čokoládu necháme zaschnúť a krájame. Torta je najlepšia až na druhý deň, keď pláty úplne zmäknú.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Bezmúčna čerešňová tortička

šťavnatá bezlepková Bezmúčna čerešňová tortička Hodnotienie: 1 Hodnotenie: 5 You: Hodnotenie receptu Tlačiť recept Dávno …

16 komentárov

  1. Ahoj 🙂 chystam sa ju robit, prosim Ta, kolko masla ide do toho krému ?

    Dakujem.

  2. Moja dcéra ju včera piekla,je výborná

  3. Ahoj Tinka,chystam sa ju robiť na rodinnú oslavu, len neviem ako a kam mám spravit tie zárezy do cesta pred pečením. Dakujem

  4. Výborná, postup je skvelo rozpisany podari sa každému .

  5. Dala som juuu???. Síce mi to trvalo dlllhšie ale ja som taká šťastná?.Tinka ďakujem?

  6. V Tejto casti
    “Našlaháme si ručným mixérom maslo cca 2-3 minuty do krémovej peny. Postupne po PL zašlahávame puding. Keď je celý zapracovaný, pridáme po lyžiciach kokosový cukor, až pokým sa nám rozpustí a krém chytí karamelový odtieň aj chuť. Pridáme pochúťkovú smotanu, prešlaháme a vypneme.”

    Nerozumiem tomu. Pudding je uz v tejto casti studeny. Ako ma chytit karamelovy odtien a chut? A posledne slovo, “vypneme”. Vypneme co? Mixer? Sporak? Zmätena som.
    A mozem dat normal krystal cukor? Nemam totiz kokosovy.

    Dakujem za odpoved.

    • Dobrý deň. Dozvedeli ste sa prosím odpoveď? Tiež tejto časti nerozumiem. Ďakujem

      • Jana Pagáčová

        Ja uz som tuto marlenku piekla viackrat-kokosovy cukor ma karamelovu chut a hnedu farbu. Ked ho vmixujete do pudingu-puding z neho chuti karamelovo a ma aj jemne hnedu farbu po kokosovom cukre. Vypnut neviem co Tinka myslela-ale asi jedine uz mixer. Krystalovy cukor by som nedavala-ked tak aspon krystalovy cukor predtym rozmixovat aby bol uplne jemny a dobre sa v pudingu rozpustil. (Kokosovy cukor je jemny, skoro az práškovy-dobre sa rozpusti aj v skoro vychladnutom pudingu). Ale chut s pouzitim krystaloveho cukru nebude taka karamelova-tu chut robi prave kokosovy puding. Ja ho kupujem v dmdrogerii a ta chut kremu je s nim perfektna. Kokosovy cukor je sice dost drahsi oproti obycajnemu-ale zase do receptu ho tak vela nejde a tá chut za to stoji

  7. Úžasná, robila som ju drobcovi k 1.r. Mala úspech, všetkým chutila!!! ?

  8. Tinka, tento recept je naozaj klenot. Použila som ho na svadobnú tortu a aj na X ďalších a vždy mala úspech 😀 S cestom sa výborne pracuje, dajú sa z neho aj napríklad vykrojiť kolieska, natrieť slivkovým lekvárom a omočiť v čoko a sú z toho výborné vianočné perníčky. Ďakujem Vám…

  9. pre mna cesto uplny fail – velmi tuhe a suche, nedalo sa s nim pracovat. urobila som ho znova, pridala som trochu viac masla a dalsi zltok, no cesto bolo opat velmi suche. nakoniec som ho nejako zachranila tak, ze som dala cesto do kuch.robota rozpracovat s vodou. ale aj tak ho bolo malo, neostalo mi na posypanie.
    krem super, idem to dat dokopy, tak uvidime, aky bude vysledok.

    • mrzi ma to velmi, ale podla vasich slov ste nedodrzali postup, presny tip muky a vsetko..pretoze neexistuje, aby sa muselo toto vsetko pridavat, co pisete..ak zmenite co i len jednu ingredienciu v mojom recepte, za recept nerucim.

  10. Mňam,je božská,včera som ju piekla mužovi k dnešným meninám. Ďakujem za skvelý recept!

  11. Tinka,zdravim,tak tento recept si ozaj zasluzi oznacenie klenot.Dnes som piekla 6 platni,drzala som sa receptu a ozaj vysli vynikajuco a pracovalo sa s cestom ako pisete ako s plastelinou-lahucko.Tak sa vam chcem podakovat za skvostny recept.Urcite z vasich zdravych teceptov este vyskusam.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.