Domov / Recept / Špaldovo-mandľové linecké koláčiky
Closeup of Christmas Linzer cookies on the table very shallow focus ** Note: Visible grain at 100%, best at smaller sizes

Špaldovo-mandľové linecké koláčiky

neprekonateľná chuť, najlepší recept 🙂

Špaldovo-mandľové linecké koláčiky
Špaldovo-mandľové linecké koláčiky
Hodnotienie: 20
Hodnotenie: 4.25
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Keď máte recept, ktorý prešiel generáciami <3 a vám sa ho podarí ozdraviť, vylepšiť a pritom je to stále tradícia :) chuť je neuveriteľná, už surové cesto bolo obrovské pokušenie :D pracovalo sa mi s ním naozaj skvele <3 moja tajná zbraň na úspech je citrónová šťava :) nie kôra, ale šťava. Dodá špaldovému cestu elasticitu a výsledná chuť nie je taká agresívna ako pri kôri. Práve naopak, podmanivá, vytvorí na konci citrónový zážitok. Luxus cestu dodali mandle, jemnosť maslo, zlatavú farbu žĺtko :) v kombinácii s jemne orieškovou chuťou špaldy a kyslastým džemom, dokonalá dokonalosť <3 tento rok to budú tradičné sLOVEnské Vianoce <3
Množstvo Príprava
cca 20 ks závisí od veľkosti, hrúbky 15 min
Doba varenia
7-8 min
Množstvo Príprava
cca 20 ks závisí od veľkosti, hrúbky 15 min
Doba varenia
7-8 min
Špaldovo-mandľové linecké koláčiky
Špaldovo-mandľové linecké koláčiky
Hodnotienie: 20
Hodnotenie: 4.25
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Keď máte recept, ktorý prešiel generáciami <3 a vám sa ho podarí ozdraviť, vylepšiť a pritom je to stále tradícia :) chuť je neuveriteľná, už surové cesto bolo obrovské pokušenie :D pracovalo sa mi s ním naozaj skvele <3 moja tajná zbraň na úspech je citrónová šťava :) nie kôra, ale šťava. Dodá špaldovému cestu elasticitu a výsledná chuť nie je taká agresívna ako pri kôri. Práve naopak, podmanivá, vytvorí na konci citrónový zážitok. Luxus cestu dodali mandle, jemnosť maslo, zlatavú farbu žĺtko :) v kombinácii s jemne orieškovou chuťou špaldy a kyslastým džemom, dokonalá dokonalosť <3 tento rok to budú tradičné sLOVEnské Vianoce <3
Množstvo Príprava
cca 20 ks závisí od veľkosti, hrúbky 15 min
Doba varenia
7-8 min
Množstvo Príprava
cca 20 ks závisí od veľkosti, hrúbky 15 min
Doba varenia
7-8 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: závisí od veľkosti, hrúbky
Postup prípravy
  1. Ak si robíte doma vanilkový cukor, a máte prázdne uschnuté vanilkové lusky zastrčené v cukre, tak to sú tie, ktoré potrebujeme. Trstinový cukor dáme do mlynčeka na mak, ddlomíme štvrťku z vanilkového lusku a pridáme k cukru. Mandle si trochu rozkrájame na menšie a pridáme k cukru a vanilke. Poriadne premixujeme na prax. Mandle vždy mixujem spolu s trochou cukru, vytvorí sa tak nádherná saténová zmes. Pomáha to pri pečení. Ak nemáte uschnutú vanilku, vydlabte 1/2 vnútra vanilky.
  2. Múky si navážime do nádoby, pridáme mandľovo cukrovú zmes, úplne zmäknuté maslo (čím viac tým lepšie), žĺtok, citrónovú šťavu a štipku soli. Rukou zapracujeme, trvá to naozaj chvíľočku. S cestom sa výborne pracuje, je elastické a príjemné. Takéto cesto je vždy treba dať do chladničky aspoň na hoďku, ideálne cez noc. Noc má svoju moc 🙂 a s cestom spraví nevídané divy, oceníte v chuti. Cesto nedávam do bochníka, vždy ho utlapkám na hrubšiu placku a zabalím do potravinovej fólie. Lepšie sa vám potom bude vaľkať, rýchlejšie ochladne alebo zmäkne.
  3. Cesto vyberieme z chladu a necháme zmäknúť cca 30 min. Potom zapneme rúru na 150-160 stupňov, podľa toho, ako vám pečie, moja je fakt silná.
  4. Ak už máme cesto odležané, vyvaľkáme ho na cca 2 mm, fakt že natenšie, čím tenšie tým chrumkavejšie. Vaľkám na pomúčenej doske (inak sa vám bude prilepovať) a na ceste mám potravinovú fóliu. A povykrajujeme. Ja osobne uprednostňujem menšie vykrajovačky, je to estetickejšie a chutnejšie. Závisí od toho, nakoľko sa s tým chcete pohrať 😀
  5. Povykrajované tvary dáme piecť naozaj krátko, tak 7-8 min, nemali by začať po okrajoch hnednúť, mali by zostať mierne žlté. V polke pečenia otáčam plech o 180 stupňov, nech sa všade pekne prepečú. Odporúčam dávať piecť rovnaké tvary. Ak pečiete spodok, len spodok. Ak vrchnú vykrojenú časť, len vrchnú vykrojenú časť. Spájame džemom. Ideálne kyselkavým.
Poznámka k receptu

TIP : ak budete cukrom aj posýpať, uberte množstvo cukru v recepte o 10-20 gram, aj masla o 10 gram.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Chrumkavé pečené rezne

chrumkavé a štavnaté rezne, ktoré sa nevyprážajú Chrumkavé pečené rezne a zemiakový šalát Hodnotienie: 9 …

20 komentárov

  1. Ahoj Tinka, mohla by som sa spýtať či špaldová hladká celozrnná múka a špaldová celozrnná hladká múka musia byť 2 rozdielne múky?
    Ďakujem veľmi pekne.
    evka

  2. Ahoj Tinka, peciem prvy krat a veru neviem, ci mam spajat kolaciky dzmom uz teraz alebo az tesne pred Vianocami? A takisto, ze kde a ako ich skladovat, aby “zmakli”.. Dakujem

    • dakujem Tinka. Vcera sme ich piekli aj s Tvojimi medovnikmi a ledva som ich stihla schovat, chlapi by ich zjedli bo ze su uzasne 😀 Este raz dakujem a prajem krasne sviatky a vela novych receptor 😉

  3. Tinka,
    dakujem za recept, kolaciky su uplne uzasne, idem robit uz druhu davku 🙂

  4. Sú fakt úžasné !!!! Neviem, či vydržia do Vianoc. Ďakujem za recept.

  5. recept vyzera super, uz sa na ne chystam, aj na medovnicky aj na vanilkove rozky, len celu muku pouzijem celozrnnu. no mam este jednu dilemu – mozem miesto cuktu pouzit len med? bude to mat spravnu konzistenciu? nebude sa to rozpadat? pripadne ci dat medu viac oprati mnozstvu cukru?
    dakujem velmi pekne za rady

  6. Ahoj mna by zaujimalo ci je tento recept realny s vlasskymi orechmi? Mam ich strasne vela tak by som rada vyuzila..

  7. Uz su na stole a su uzasne ? Dakujem za receptik ? Obavam sa, ze nestihnu ani zmaknut ?

  8. Ahoj!
    Kde zmizol recept na medovníčky??? Nikde neviem nájsť….

  9. Ahoj,

    mna zaujima, ci mozem nahradit spaldovu muku mandlovou a orechami? 🙂

  10. Ahoj, prave som urobila cesto presne podla receptu, ale rozpadava sa. je to tak OK? uvidime co to urobi v chladnicke, ale uplne sa to drobilo. co pripadne s tym? dakujem pekne

    • ja som tiež robila a vyšlo mi uplne super , možno ste nemali dosť zmäknute maslo , ked tak ešte trocha pridajte , alebo citronovej šťavy 😉

  11. Su genialen. Prave som zarobila 4.davku, lebo prve 2,ktore som urobila minuly vikend, uz nie su. Diiiky :)))

  12. Ja som piekla tieto linecké s mletými mandľami aj so šupkou. Myslím, že to nevadí, pomlelo sa všetko, ani nie je vidieť. Namiesto cukru bieleho či trstinového používam kokosový cukor. Takže cesto je hnedé, chutné. Idem piecť už druhú dávku, lebo je to veľmi malá dávka. Jednoznačne odporúčam hneď robiť z dvojnásobnej dávky. Staré recepty, ktorá mám uvádzajú až 600g múky 🙂
    Ale zasa. Dobre, že som vyskúšala z malého množstva najprv, takto viem, že sú fajn…

  13. Sú úžasné ako všetku Tvoje recepty? len som ichusela schovat, aby vydržali do vianoc?

  14. Tinka, ty si moja hrdinka týchto Vianoc!!! medovníčky, topka, a tieto linecké, no úplne super. každému strašne chutia 🙂

  15. Aj mne sa rozpadava. Je to ok? Upravi sa to v tom chlade?

  16. Odskúšala som najskôr tvoj pôvodný receptík a je výborný. Tak som pre zmenu skúsila včera urobiť namiesto s mandlami s bielym pomletým makom. Dala som ho 30 g a trstinového cukru 60 g , ostatné veci z pôvod.receptu a tiež sa podarili a sú chutné..

  17. Pomoooooc… cesto som robila presne podľa návodu a celé sa mi mrvi. Neviem ho ani rozvalkat a lepí sa mi na valcek. Už som pridala aj maslo a nič. To iste. Už som pridala ešte jedno zltko a tiez nic. Nechcem ho vyhodiť. Mala som ho skoro 24 hodín v chladničke a cesto sa mrvi. Poradte čo urobiť?
    Dakujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.