Slané pečivo nielen na chrumkanie.
Vždy, keď prídeme k svokričke, tak nás prekvapí a poteší zároveň vynikajúcim jedlom. Ja vám tie babky obdivujem, ako vedia byť obetavé, variť a piecť vkuse za kalfas, aby len nebolo málo. Asi toto čaká aj nás. Tieto úžasne posúchy majú cesto nadýchané ako pavučinka, a zároveň je parádne chrumkavé. A tá šťavnatá smotanovo-slankavá plnka. Zeleninka navrchu celý posúch osvieži. Výborné namiesto pečiva alebo k sýtej jesennej fazuľovej polievočke. Dajte mi vedieť, či chutili. Potešíte ma, keď recept zazdieľate.
Množstvo | Príprava |
7 okrúhlych posúchov | 45 min. |
Doba varenia | Čas na oddych počas varenia |
20 min. | 60 min. |
|
|
Vždy, keď prídeme k svokričke, tak nás prekvapí a poteší zároveň vynikajúcim jedlom. Ja vám tie babky obdivujem, ako vedia byť obetavé, variť a piecť vkuse za kalfas, aby len nebolo málo. Asi toto čaká aj nás. Tieto úžasne posúchy majú cesto nadýchané ako pavučinka, a zároveň je parádne chrumkavé. A tá šťavnatá smotanovo-slankavá plnka. Zeleninka navrchu celý posúch osvieži. Výborné namiesto pečiva alebo k sýtej jesennej fazuľovej polievočke. Dajte mi vedieť, či chutili. Potešíte ma, keď recept zazdieľate.
|
Čo budeme potrebovať
- KVÁSOK
- 300 ml 3,5 mlieko
- 1 PL med
- 42 g čerstvé droždie alebo 1 balíček sušené
- 2 PL hladká špaldová celozrnná múka alebo pšeničná celozrnná
- na cesto
- 1/2 ks maslo 82%-né
- 300 ml mlieko
- 2 ks uvarené zemiaky
- 1 čl himalájska soľ
- 100 gram niva alebo bryndza
- 2 ks žĺtka
- 500 gram hladká pšeničná múka Môžete použiť iba špaldovú múku hladkú, dajte trochu menej
- 500 gram polohrubá pšeničná múka
- 2 PL hladká špaldová celozrnná múka alebo pšeničná celozrnná
- na plnku
- 500 ml kyslá smotana
- 2 ks žĺtok
- 250 gram niva alebo bryndza, lučina
- soľ
- na potieranie
- 5 PL bravčová masť
- 200 ml voda
- 1 zarovnaná čl soľ
- na dochutenie: ešte niva, rajčina, paprika, uhorka, pór, cibuľka, rasca, sézam
Množstvo: okrúhlych posúchov
Postup prípravy
- Dáme vykysnúť kvások. Mierne zohrejeme mlieko, pridáme med, múku, rozmrvíme droždie a necháme vzísť kvások.
- Medzitým si dáme roztopiť maslo, pridáme ho do misky, vlejeme mlieko, najemno nastrúhame uvarené zemiaky, pridáme soľ, nivu, žĺtky a rozmixujeme ponorným mixérom. Múky si dáme zvlášť do misky a prevzdušníme ručne metličkou. Do robota si pridáme vzídený kvások, zapneme miesenie na nižších otáčkach a postupne pridávame zmes múky a rozmixovanú zmes. Vypracujeme vláčne cesto. Ak sa lepí, pridáme trošku múky. Rukou ešte cesto trochu premiesime, spravíme krížik, posypeme múkou a necháme vykysnúť v prikrytej miske tak, aby strojnásobilo objem. S rukou ešte trochu premiesime, spravíme krížik, posypeme múkou a necháme vykysnúť v prikrytej miske tak, aby strojnásobilo objem.
- Medzitým si pripravíme plnku, všetky ingrediencie ručne premiešame.
- Pripravíme si taktiež zmes na potieranie. Do malého hrnca dáme rozpustiť bravčovú masť, vodu, soľ a zamiešame. Týmto budeme potierať plech aj cesto.
- Rúru si predhrejeme na 160 – 170 stupňov teplovzduch.
- Vykysnuté cesto presunieme na pomúčenú dosku a ručne rozvaľkáme na hrubší valec. Rozdelíme podľa toho, aký máme plech, menší či väčší. Ak budete robiť posúchy do kruhu a máte radi tenšie, rozdeľte na 7 častí. Ak hrubšie, také chlebové, deľte na 6 častí. Plech alebo zapekaciu panvicu potrieme pierkom so zmesou masti. Zoberieme jeden kúsok cesta a ručne ho porozťahujeme na pekáči. Opäť potrieme boky aj kraje masťovou zmesou. Vrch cesta potrieme smotanovou zmesou, posypeme v strede ešte trochou nivy a rozvrstvíme nakrájanú čerstvú zeleninu a koreniny – rajčiny, pór, papriku, uhorku, cibuľku, rasca, sezam, čili.
- Dáme piecť do rúry na 160-170 stupňov teplovzduch cca 15-20 min., keď zavonia a bude zlatavé, tak je hotové.
Poznámka k receptu
TIP: Do smotanovej zmesi môžete nastrúhať aj strúčik cesnaku. Posúch chutí výborne aj v mäsovej verzii so slaninkou či klobáskou.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Zdravim Vas, Tinka. Cim by som mohla v ceste nahradit nivu, kedze mam este male deticky, 2 a 3 rocne a oni este nivu nemozu. Dnes by som to chcela spravit na veceru.
Dakujem za odpoved.
Lucka
Lucka dobry den,ja som robila aj verziu s tvrdym čedarom a rovnako super ?
Dobry den Tinka, vdaka za inspiraciu. Chcela by som sa vsak spytat, preco sa pred kysnutim robi na cesto krizik. Ma to nejaky vplyv na kysnutie, pripadne tym viem po case skontrolovat, ci cesto vykyslo? (napr. ak sa po case krizik v ceste strati, lebo ho cesto „pohlti“, neviem ci to inak vysvetlit 🙂 dakujem
Mila Betka, krizik sa spravi len rukou vo vzduchu, akoze pozehnanie cesta. Nasa babka to vzdy tak robila, aj ked krajala chlieb, najprv vo vzduchu nozom krizik a az potom zacala krajat.
Babka urcite nepouziva spaldovu muku LOL
Mila Petra, spaldovu muku pouzivali aj nasi predkovia.Mozno tvoja babka nie, pravdepodobne jej babka ano.Spalda tu bola davno pred nami.Som rada, ze sa opat pouzivaju povodne obilniny. Tinka ten posuch vyzera nadherne.Cez tyzden sa chystam ho upiect, hadam sa mi to podari.Dakujem za tip.
Posuch som piekla ovela dlhsie ako v navode, napriek tomu zostal v strede akoby nedopeceny, skor mazlavy. Boky a spodok krasne zlate, ale to vnutro neviem neviem…
Neviete mi poradit co sa mohlo stat?
Dakujem krasne