Náš rodinný recept na kvašáky. Je unikátny v tom, že nepridávame chlieb, uhorky prejdu svojou vlastnou pomalšou prirodzenou fermentáciou a tým sú ešte prospešnejšie, nezaťažujú trávenie a vhodné aj pre "žalúdkárov". Navyše, vydržia vám aj rok 🙂 Kombinácia listov, chrenu, cesnaku a rasce vytvorí unikátnu chuť, jemne chrumkavých a zároveň šťavnatých uhoriek 🙂
Náš rodinný recept na kvašáky. Je unikátny v tom, že nepridávame chlieb, uhorky prejdu svojou vlastnou pomalšou prirodzenou fermentáciou a tým sú ešte prospešnejšie, nezaťažujú trávenie a vhodné aj pre "žalúdkárov". Navyše, vydržia vám aj rok 🙂 Kombinácia listov, chrenu, cesnaku a rasce vytvorí unikátnu chuť, jemne chrumkavých a zároveň šťavnatých uhoriek 🙂
Na kvašáky používam stredné uhorky. Chutia oveľa lepšie ako klasické veľké. Kombinácia listov vytvorí úžasne delikátnu chuť. Vďaka chrenu zostanú chrumkavé a navyše konzervuje. Vďaka rasci budú ľahšie tráviť.
Uhorky si poriadne vydrhneme kefkou, aby sme sa zbavili pichľavosti. Do každej uhorky pichneme 3x ihlicou do vrchnej časti, do stredu a do spodnej časti, aby nezostali mľandravé. Na spodok 4 litrového pohára dáme vínny list. Začneme vkladať uhorky. Medzitým pridáme višňový list, bobkový list, cesnak, chren, len tak vsunieme medzi uhorky. Navrch dáme kôpor a zelerový list.
Pripravíme si nálev z vody, soli a rasce. Zamiešame a zalejeme uhorky až po úplný vrch hrdla. Zavíčkujeme a položíme niekde do špajze. Uhorky nemajú byť otvorené a nesmú byť na slnku. Pod zaváraninový pohár dajte tanierik, pretože ako budú kysnúť, bude pomaly voda vytekať. Necháme ich takto kysnúť 7-10 dní, v závislosti od teploty.
Keď si ich chcete uchovať na celý rok, plňte do malých 7 decových pohárov. Počas kvasenia - fermentácie sa uhorky samovoľne zakonzervujú. Víčko sa úplne natlačí a akoby zavarí. Takto to potom uložíte do chladnejšej špajze alebo pivnici a otvoríte kedykoľvek v roku. Chren a soľ zabezpečí konzerváciu a tým, že tam nie je chlieb, tak sa tam nebudú tvoriť žiadne zárodky plesne.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Klíčky sú mikrorastlinky, ktoré vyrastú za pár dní z malých semienok. Obsahujú to najlepšie, čo môže v oblasti výživy dať mladá rastlinka zo semienka. Práve preto si nakličujeme semienka najmä v zime a v jarnom období, keď máme nedostatok vitamínov a chceme si posilniť imunitu a detoxikovať organizmus. Počas nakličovania sa v semienkach znásobujú živiny, vláknina, bielkoviny, vitamíny aj minerály. Klíčky obsahujú obrovské množstvo enzýmov, antioxidantov, aminokyselín, vitamínov aj minerálov, a to pri minimálnom množstve kalórií.
Tinka, svokra ich robila a su uzasne 🙂 idem aj ja spravim dalsie zasoby 🙂
Otazocka:omylom som kupila petrzlen namiesto chrenu, je to pruser? predsa len musim zohnat chren? 🙂
Veľmi zaujímavý recept, ďakujem. Plus poznámka, chlieb sa pridáva do uhoriek preto, aby si rozbehlo mliečne kvasenie. Vyberá sa cca po 2 dňoch. Žiadne plesne, sa netvoria ako uvádzate.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Dobrý deň,
vodu neprevárate?
No veru, vodu nepreváraš, Tinuš?
a ešte ocot…nedávate
To snad nemyslite vazne? Ved by ste zabili vsetko zive a blahodarne v nich. Ocot pouzivat len na cistenie, nikdy nie na zavaranie.
dobrý den, tak takové kvašáky jsme dělávali doma
Tinka, svokra ich robila a su uzasne 🙂 idem aj ja spravim dalsie zasoby 🙂
Otazocka:omylom som kupila petrzlen namiesto chrenu, je to pruser? predsa len musim zohnat chren? 🙂
Lucka velmi sa tesím že Vam chutia ale áno musite dať chren, ten dá tomu inú lepšiu chuť ako petržlen.
To musí byť naozaj veľmi starodávny recept, lebo ani prababka nespomínala, že by na soľ chodili do Himalájí.
toto presne napadlo aj mna…. starodavne receptury s novodobymi vymyslami
Veľmi zaujímavý recept, ďakujem. Plus poznámka, chlieb sa pridáva do uhoriek preto, aby si rozbehlo mliečne kvasenie. Vyberá sa cca po 2 dňoch. Žiadne plesne, sa netvoria ako uvádzate.