prvý koláč, ktorý robím keď začne slivkový sezóna
Keď príde slivková sezóna, prvé čo pečiem, je tento slivkový koláč. Milujem jeho šťavnatosť a chrumkavú posýpku. Tradičný recept, ktorý je odľahčený, v ozdravenej verzii nielenže chutí neodolateľne, ale aj vaše telo ho prijme a lepšie strávi. Vynikajúci aj v bezlaktózovej verzii.
Príprava |
30 min |
Doba varenia | Čas na oddych počas varenia |
30 min | 60 min |
|
|
Keď príde slivková sezóna, prvé čo pečiem, je tento slivkový koláč. Milujem jeho šťavnatosť a chrumkavú posýpku. Tradičný recept, ktorý je odľahčený, v ozdravenej verzii nielenže chutí neodolateľne, ale aj vaše telo ho prijme a lepšie strávi. Vynikajúci aj v bezlaktózovej verzii.
|
Čo budeme potrebovať
- CESTO
- 300 ml teplé mlieko 3,5%
- 2 PL med
- 42 gram čerstvé droždie
- 370 gram hladká špaldová múka
- 100 gram hladká špaldová celozrnná múka
- 2 ks žĺtok alebo 1 ks celé vajce
- 100 gram mäkké maslo
- plnka
- 2,5 kg čerstvé slivky
- 3 PL trstinový cukor
- 1 čl cejlónska škorica
- 3 PL med
- MRVENIČKA
- 100 gram pomleté mandle alebo orechy, alebo pol na pol s múkou
- 100 gram trstinový cukor
- 80 gram maslo
Množstvo: klasický veľký hlboký plech
Postup prípravy
- Z chladničky vyberieme maslo a ohrejeme mlieko. Pripravíme si kvások z mlieka, medu a kocky droždia. Zľahka zamiešame a necháme vzísť kvások.
- Medzitým si navážime múky, pridáme žĺtky, maslo a štipku soli. Prilejeme vzniknutý kvások, vymiešame ručným mixérom s metličkami na cesto. Cesto je veľmi lepivé, je to tak v poriadku. Posypeme múkou, prikryjeme dvomi utierkami a necháme 30 - 40 minút kysnúť.
- Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov, horný aj dolný ohrev.
- Slivky si umyjeme, osušíme a nakrájame na štvrtinky. Zmiešame ich s 3 PL trstinového cukru a 1 ČL cejlónskej škorice. Pripravíme si mrveničku, všetky ingrediencie rukami zmiešame.
- Veľký plech vymažeme maslom, presunieme naň cesto a naolejovanou rukou ho roztlačíme až k okrajom. Posypeme slivkami a polejeme ešte 3 PL medu. Rozmrvíme mrveničku a pečieme asi 30 minút. Keď zavonia, je hotový.
Poznámka k receptu
TIP: Vynikajúci je aj bezlaktózovej verzii, namiesto masla dáme kokosový olej a rastlinné mlieko.
Zdroj inšpirácie: Adriána Poláková
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
VYNIKAJÚCI!!! Ďakujem veľmi pekne za recept ❤️
Super. Čerstvé slivky na koláč sú top!
Nahodou neviete poradit? Kolacik vyzeral v rure super, pekne narastol, ale ked som ho vytiahla, padol o polovicu nizsie. Nedopeceny nie je, ale pod slivkami je taka mokra vrstva (asi zo stavy sliviek), pod nou tenka vrstva cesta. Nadychane je iba pri krajoch. Sliviek som davala vsade rovnako, aj na kraje. Piekol sa dlhsie ako pisete. Dakujem.
Veronika dobrý deň, to isté presne sa stalo aj mne… Presne ako píšete, mám rovnako, tiež som dlhšie piekla… Budem vďačná za odpoveď aj ja. Pekný deň.
Výborný, už som ho robila veľa krát a stále sa podaril. Ďakujem za recept.