prvý koláč, ktorý robím keď začne slivkový sezóna
Keď príde slivková sezóna, prvé čo pečiem, je tento slivkový koláč. Milujem jeho šťavnatosť a chrumkavú posýpku. Tradičný recept, ktorý je odľahčený, v ozdravenej verzii nielenže chutí neodolateľne, ale aj vaše telo ho prijme a lepšie strávi. Vynikajúci aj v bezlaktózovej verzii.
Príprava |
30 min |
Doba varenia | Čas na oddych počas varenia |
30 min | 60 min |
|
|
Keď príde slivková sezóna, prvé čo pečiem, je tento slivkový koláč. Milujem jeho šťavnatosť a chrumkavú posýpku. Tradičný recept, ktorý je odľahčený, v ozdravenej verzii nielenže chutí neodolateľne, ale aj vaše telo ho prijme a lepšie strávi. Vynikajúci aj v bezlaktózovej verzii.
|
Čo budeme potrebovať
- CESTO
- 400 ml teplé mlieko 3,5%
- 2 PL med
- 42 gram čerstvé droždie
- 370 gram hladká špaldová múka
- 100 gram hladká špaldová celozrnná múka
- 3 ks žĺtok
- 100 gram mäkké maslo
- plnka
- 2,5 kg čerstvé slivky
- 3 PL trstinový cukor
- 1 čl cejlónska škorica
- 3 PL med
- MRVENIČKA
- 100 gram pomleté mandle alebo orechy, alebo pol na pol s múkou
- 100 gram trstinový cukor
- 80 gram maslo
Množstvo: klasický veľký hlboký plech
Postup prípravy
- Z chladničky vyberieme maslo a ohrejeme mlieko. Pripravíme si kvások z mlieka, medu a kocky droždia. Zľahka zamiešame a necháme vzísť kvások.
- Medzitým si navážime múky, pridáme žĺtky, maslo a štipku soli. Prilejeme vzniknutý kvások, vymiešame ručným mixérom s metličkami na cesto. Cesto je veľmi lepivé, je to tak v poriadku. Posypeme múkou, prikryjeme dvomi utierkami a necháme 30 - 40 minút kysnúť.
- Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov, horný aj dolný ohrev.
- Slivky si umyjeme, osušíme a nakrájame na štvrtinky. Zmiešame ich s 3 PL trstinového cukru a 1 ČL cejlónskej škorice. Pripravíme si mrveničku, všetky ingrediencie rukami zmiešame.
- Veľký plech vymažeme maslom, presunieme naň cesto a naolejovanou rukou ho roztlačíme až k okrajom. Posypeme slivkami a polejeme ešte 3 PL medu. Rozmrvíme mrveničku a pečieme asi 30 minút. Keď zavonia, je hotový.
Poznámka k receptu
TIP: Vynikajúci je aj bezlaktózovej verzii, namiesto masla dáme kokosový olej a rastlinné mlieko.
Zdroj inšpirácie: Adriána Poláková
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.